Нова поліція у Львові: хтось підтримує, а хтось вже критикує

Львів став другим містом після Києва, де на вулиці вийшла нова патрульна поліція. Невдовзі поліцейські вийдуть патрулювати вулиці Одеси, Харкова і Миколаєва, пообіцяв у Львові український прем’єр Арсеній Яценюк. Які мотивації у львівських поліцейських, який контингент людей набрали у поліцію, чи слід очікувати конфліктів з міліціонерами?

На сьогодні понад 400 осіб, середній вік яких – 30 років, присягли служити вірно і чесно українському народові, охороняти закон і його дотримуватись, поважати громадянина. Серед тих, хто вбрав новеньку поліцейську форму близько 10% працювали правоохоронцями, решта – нові люди в поліції, серед них є юристи, банкіри, менеджери, економісти. 20% – жінки. Юрист Ірина Кульчицька, невістка загиблого у зоні бойових дій генерала Нацгвардії Сергія Кульчицького, мама трирічного сина, стала поліцейським.

«Це була давня мрія, завжди хотіла стати правоохоронцем, навчаючись на юридичному. Я впевнена у своїх колегах. Ми всі пройшли серйозний відбір, сюди потрапили направду достойні люди, які прийшли робити міни і мови про хабарі немає взагалі», – зауважила Ірина Кульчицька.

А ось колега по службі Ірини Кульчицької – Назар Матвійчук, молодший сержант міліції.

«Мені в цій системі було некомфортно. Поліція відрізняється від міліції. Ми – більше зараз сервісна служба. Мені хочеться змінити країну на краще. У мене росте син і мені хочеться бути за нього спокійним», – наголосив поліцейський.

Тридцять претендентів змагалося за одне місце

За одне місце поліцейського у Львові змагались тридцять претендентів. Конкурс був вищий, ніж у Києві. Нові поліцейські кажуть, що підготовка була важка, з ними працювали, крім українських, польські та канадські інструктори.

«Якщо ставиш перед собою ціль, то її можна досягнути. Фізичні навантаження були важкі. Не думала, що можна дівчат так навчити. Найважче – тактика, Адміністративний кодекс і Кримінальний кодекс. Вогневу підготовку проходила», – каже Наталія Сворень, банкір за фахом.

Патрульні вийшли і виїхали на вулиці міста на нічне чергування. Їх розділили на роти, по 25 осіб, у кожній групі – 5-6 автомобілів. Неоднозначно у Львові сприйняли рішення міністра Арсена Авакова про призначення на керівника міської поліції киянина Юрія Зозулю, який прославився тим, що зупинив у столиці двох віп-персон. У перший день перебування у Львові з машини Юрія Зозулі крадії витягли два ноутбуки і планшет. Заступник міністра Ека Згуладзе зауважила Радіо Свобода, що на носіях не було жодної таємної інформації.

Конфлікти будуть

Активіст наглядової ради при УМВС у Львівській області Сергій Круглов припускає, що новій поліції доведеться нелегко зі старими працівниками міліції.

«Думаю, буде не один конфлікт. Бо зараз одні залежать від інших. Лінія фронту буде проходити в райвідділках, коли поліцейські привозитимуть порушників», – сказав Круглов.

Звісно, що не всі пройдуть випробування у новій поліції, але самі львів’яни налаштовані дуже позитивно до створення патрульної поліції. Після присяги поліцейських проводжали оплесками.

– Там у поліції є моя донька. Вона завжди хотіла служити і її мрія здійснилась. Я впевнена у ній, що вона витримає, впевнена, що не спокуситься на жоден хабар.

– Там – люди нові. Це має бути справедлива поліція. Ми чекаємо на результат роботи, але маємо допомагати новій поліції, щоб був порядок у місті і самі не маємо порушувати закон.

– Там – мій зять. Ми прийшли його привітати. Це його вибір, він хотів, а ми підтримали, – говорили львів’яни.

До кінця року патрульна поліція запрацює ще у восьми містах України, обіцяють в уряді. Вже наприкінці вересня на трасі Київ-Житомир даішників замінить нова дорожня поліція.

«Механічного переходу з міліції в поліцію не буде, нам потрібна справжні зміни», – наголосила Радіо Свобода заступник міністра Ека Згуладзе.

Відтак на міліціонерів очікують скорочення і звільнення, що створює напружену ситуацію. Буде оголошено наступний етап конкурсу до патрульної поліції. У Львові вона має налічувати 600 осіб. Патрульна поліція розміщується у приміщенні колишнього міського ДАІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: