Капрал Зозуля. І трішки наркоти

Останнім часом просто втомлюєшся писати матеріали, бо вони потрапляють у якийсь вакуумний інформаційний простір. Кричиш: пане Аваков, не можна, через лобіювання нардепом Парасюком, призначати, порушуючи всі закони, начальником Жовківського РВ хлопчину, який, у порушення всіх законодавчих актів, не має ні юридичної освіти, ні досвіду! У відповідь — тиша. Надриваєшся: не можна дозволяти будувати у Львові на вулиці Снопківській БЕЗ ЖОДНОГО ДОЗВІЛЬНОГО ДОКУМЕНТА ДЕВ’ЯТИПОВЕРХІВКУ! Хоч би хто з міськради чи прокуратури подзвонив і обурився, мовляв, та як же так? І ось тепер Львів отримав залюбленого самого в себе капрала Зозулю. Молодшого сержанта, начальника нової патрульної поліції, який спить у власному кабінеті й творить своєю діяльністю нових добрих копів, які ніяких Поліцейських академій не закінчували...

На одній із робочих нарад власник крутого чуба і трошки самурайських вусиків задекларував своє ставлення до ЗМІ і заявив, що надаватиме інформацію та коментарі, коли захоче і коли вважатиме за потрібне.

«Я не збираюся створювати вам інформаційні приводи, щоб ви на цьому заробляли гонорари», — впевнено зазначив Юрій Зозуля відразу по прибутті до Львова. І помилився. Його негайно викликали до Києва, і звідти він уже повернувся притихлий, остаточно продемонструвавши на брифінгу брак у себе вищої освіти.

Жодної довідкової інформації для журналістів, щоб здійснити, висловлюючись фігурально, «політ над гніздом Зозулі», ніде не було. Найсмішніше, що про більшість деталей його біографії широка громадськість дізналась не з прес-релізу чи офіційного повідомлення, а зі … сторінки у «Фейсбуку» Арсена Авакова. Спочатку всі ніяк не могли зрозуміти, чому це львівську поліцію має очолювати киянин (і навіть не «атошник», як у випадку з Жовквою). «Главой патрульной полиции Львова назначил Юрия Зозулю. 26 лет. Младший сержант. Без смущения и без лукавства — парня, одного из лучших в Киевской патрульной полиции сейчас — младшего сержанта (по-новому закону — капрала). Звание и опыт придут. Главное — энергия и воля к переменам, которые мы творим, меняя старую милицию в новую украинскую полицию. Это — решающее качество!», — писав Аваков.

Далі в перекладі державною мовою: «Нині Юрій — заступник командира третього батальйону Головного управління патрульної поліції м. Києва.

З першого до останнього дня — на Майдані, активний учасник Революції Гідності. Навчається у Національній академії внутрішніх справ, іспитами підтверджує освіту, яку отримав в одному з польських вузів. До свого приходу в патрульну поліцію Юрій Зозуля встиг попрацювати у фінансовій сфері. За час роботи у столичному підрозділі відзначився у кількох випадках, коли було складено адмінпротоколи на декількох VIP-осіб. Зокрема, на народного депутата України С.Мельничука за ст. 126 КУпАП «Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування» та на Г.Суркіса, віце-президента УЄФА за ст. 122-5 КУпАП «Порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв». Вміє оперативно ухвалювати рішення у складних ситуаціях. «Не підведу!», — сказав мені вчора Юрій Зозуля перед підписанням наказу про його призначення. Впевнений — не підведе!», — підсумував Арсен Аваков. І теж помилився.

Дещо зверхнє ставлення Нового капрала до преси суспільство сприйняло досить спокійно. «Дайте людині попрацювати», — луною за Екою Згуладзе повторювали прихильники нової поліції, яка для львів’ян стала хоч якось видимою ознакою довгоочікуваних змін у державі. Підтягнуті, лагідні, усміхнені, ввічливі, ерудовані, по-дитячому наївні й ненахабні — чоловіки і жінки в нових одностроях стали для мешканців Львова уособленням тих реформ, про які всі тільки говорять, говорять і говорять. Саме тому їхньому нахабнуватому очільнику готові були прощати все. Народ спершу сприйняв, як казус, і пограбування автомобіля керівника нової львівської поліції, який був припаркований біля Університету внутрішніх справ, — невідомі розбили скло і поцупили у молодшого сержанта на посаді полковника два ноутбуки і планшет. Наступного дня в інтернеті з’явилося відео, на якому чоловік у масці зізнався, що це саме він украв «ноути», і продемонстрував їх.  «Впізнаєш?! Це я відкрив твій «зозуле-мобіль» і вкрав твої комп’ютери. Ти думав, що приїдеш до Львова і будеш вводити тут свої порядки? Я кидаю тобі виклик!», — каже на відео бородатий чоловік у масці зайчика, який називає себе «батяр-man».

У своєму першому інтерв’ю з широкою і гарною усмішкою Юрій Зозуля, який уже хапнув невеличку «зірочку» на лоба, згадував казуси, які траплялись із ним на роботі в Києві, зокрема і під час оформлення адмінпорушень, скоєних, серед інших, почесним президентом Федерації футболу України Георгієм Суркісом і екс-комбатом «Айдару», нардепом Сергієм Мельничуком. Щоправда, потім з’ясувалось, що до протоколу Мельничука Зозуля ЖОДНОГО СТОСУНКУ НЕ МАВ, його складав і підписував не він, а рядовий Горбачевський, який за принциповість і скромність так і залишився рядовим, а його заслуги чомусь присвоїв собі пан Зозуля, який просто звик «понтуватися». Та яке це, врешті, має значення, панове, у час потужної правоохоронної реформи?

Певною несподіванкою для публіки стала інформація про те, що Юрій Зозуля 20 серпня 2015 року, незадовго до призначення, був оштрафований на трасі Київ — Чоп, біля села Крупець Радивилівського району Рівненської області. Їдучи на своєму «Субару» з вишиванкою на капоті, він перевищив швидкість на 50 км (їхав зі швидкістю 113 км на годину), і його оштрафували на 510 гривень. А всього за рік оштрафований ШІСТЬ разів, і на нього складені адмінпротоколи (п’ять — за перевищення швидкості, один раз — за те, що не пропустив пішохода). ГО «Варта-1» поінформувала у «Фейсбуку», що своє наступне, сьоме правопорушення добродій Зозуля скоїв 26 серпня, вже у статусі начальника нової поліції. «Молодий-гарячий! А ви самі ніколи не порушували чи що?!», — поблажливо писали у соцмережах громадяни, які всім серцем прагнули європейських стандартів. Вірний «Тотошка» пана Авакова радник Антон Геращенко у соцмережах теж виправдав порушника: «Людина просто втомилася». А як із «дисциплінаркою» за неодноразові порушення правил, раднику?

Але коли очільник такої поважної структури не оприлюднює всіх пікантних деталей своєї біографії, то у журналістів мимоволі виникає дике бажання самим дещо дізнатися. І факти починають вражати. Зацитуємо витяг з «АРМОРу» («АРМОР» (Автоматизоване Робоче Місце Оперативника) — інтегрована інформаційно-пошукова система Міністерства внутрішніх справ України): «13.08.2014 року надійшло повідомлення телефоном від інспектора ОУБК та МП Ягодинської митниці Міндоходів Кухарука Андрія Григоровича, 1974 р. н., жителя міста Ковель вул. Сагайдачна 15/61 про те, що 13.08.2014 р. близько 11-ї год. на території МП «Ягодин авто» при в’їзді в Україну під час митного огляду автомобіля «Субару ХV» д.н. АА 1985 РІ під керуванням Зозулі Юрія Георгійовича, 1988 р.н., жителя м. Київ, бульвар Кольцова 14-д, було виявлено медичний препарат в ампулах «PIRALGIN» — 25 ампул по 0,5 грама (містить фенобарбітал. — Авт.) , та «POLTRAM» — 39 ампул, по 0,5 грама (містить трамадол. — Авт.), які містять наркотичні та психотропні речовини, заборонені для переміщення через митницю в Україну. Зозуля Ю. Г. не затримувався. Дані лікарські засоби вилучені та будуть направлені на дослідження»

Ця інформація, панове «зозулісти», зареєстрована в Єдиному реєстрі

№ 12014030150000212 14 липня 2014 року. Ст. 309. ч. 1 ККУ: «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів без мети збуту караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк».

Ну, що, пане Аваков і пані Згуладзе, підвів вас Юрій Зозуля? Але питання є швидше не до нього, а до вас. Невже ви забули, чому «дружина Цезаря має бути поза підозрою»? Нагадаю: «У Стародавньому Римі щороку в будинку одного з вищих чиновників відбувалося нічне свято на честь покровительки родючості та жіночої чесноти, на яке запрошували тільки жінок. У 62 році до н. е. свято проходило в будинку Юлія Цезаря, у його дружини Помпеї. На це свято проник, переодягнувшись жінкою, Публій Клодій Пульхере. Звинувачений у блюзнірстві, він був притягнутий до суду. Випадок цей породив безліч чуток, які були неприємні для Юлія Цезаря і ганьбили його дружину. Цезар вирішив із жінкою розлучитися, однак на суді над Публієм нічим не спаплюжив свою дружину і не дав суддям цього зробити. Коли ж суддя запитав, чому ж Цезар розлучився з Помпеєю, якщо він настільки впевнений у її чесноті, прозвучала знаменита фраза: «Дружина Цезаря має бути поза підозрою».

Скажіть, владоможці, яка в Зозулі РЕАЛЬНА біографія? А освіта? Не незакінчений польський навчальний заклад, а РЕАЛЬНА? В якій саме «фінансовій сфері» він устиг попрацювати? Де про це можна дізнатися? А як цей столичний гість пройшов спецперевірку? Яким чином? Якщо не проходив — то ХТО ВІДПОВІДАТИМЕ за його призначення? Якщо проходив — то ХТО ВІДПОВІДАТИМЕ за його призначення? Я вірю, що медпрепарати з барбітуратами і трамадолом опинились в «Субару» Зозулі випадково (можливо, віз собі або комусь із хворих родичів), сам він цього ніколи не вживав чи їх йому, можливо, віроломно підкинули бродячі цигани, але чому МИ НЕ ЗНАЄМО під час представлення нового керманича нової поліції про це скандальне кримінальне провадження?! Його закрито? На підставі ЧОГО?! Сам Зозуля слухавку мобільного не бере, на есемески не відповідає. Невже серед сотень нормальних, чесних і щирих нових поліцейських, на боці яких як ніколи стоїть громада, не знайшлося людини, на яку тінь випадкового перевізника психотропів не падає?!! Що, не можна було серед тисяч кандидатів із досвідом боїв АТО і без нього, з досвідом роботи в міліції і правових неофітів, зі знанням англійської мови і звертанням «Га?» відібрати достойного, чесного і без плями?  Чому саме цього Зозулю підкинули в наше львівське гніздо? Знову хтось попросив, пане Аваков?!

Насправді Зозуля і ті, хто його призначив, дуже підставили сотні своїй колег і нас, які в цю ідею нової поліції, на яку покладено дуже багато сподівань, вірили і вірять. То навіщо, реформатори ви наші довірливі? Чому через ваші дурні кулуарні кабінетно-фантазійні домовленості знову страждає справа? Розкажіть нам алгоритм призначення, якими саме критеріями ви керувались під час відбору? Гарні вуса, усмішка, перебування під статтею за наркотики, зріст, вага, розмір біцепса, відсутність еректильної дисфункції?! Чому ви далі вважаєте нас стадом баранів, які готові прийняти в свої обійми, з вашого широкого рукава, дивних зозуль, півнів чи щурів? Що, пані Згуладзе, саме так призначали керівників поліції в Грузії? НЕПРАВДА. Спілкувався і з грузинами, і з їхньою поліцією: помилки теж траплялись, але їх відразу ж виправляли. Жорстко і головне — ПУБЛІЧНО. У своєму першому інтерв’ю Зозуля розповів, що далекосяжних планів на посаді шефа патрульної поліції Львова не має. Здається — накаркав.  Бо ще кілька таких кадрових ходів — і в повітрі зависне запитання: «Зозуля, зозуля! Скільки новим реформам поліції жити залишилось?»

Микола САВЕЛЬЄВ, газета Ратуша

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: