Відносини Коломойського з Садовим виглядають доволі складними, - Магда

Перехід Савіка Шустера на канал "1+1" став останнім штрихом, який дозволяє скласти повну картину політичних планів Ігоря Коломойського на гарячу осінь 2015 року

Після відставки з посади голови Дніпропетровської ОДА Коломойський не надто довго приховував власні опозиційні настрої. Оперативне створення партії "УКРОП", де він є одним зі спонсорів, свідчить про наміри олігарха грати більш активну політичну роль. У парламентсько-президентській республіці це робити легше, ніж в країні з сильною президентською вертикаллю.

Після голосування 31 серпня за конституційні зміни «укропи» виступили із заявою, у якій наголосили на необхідності проведення дострокових парламентських та президентських виборів. Звісно, це не лише демонстративний акт, але і демонстрація середньотермінових планів політичної сили. Їй доведеться для початку показати себе на місцевих виборах наприкінці жовтня, і тут не обійдеться без сюрпризів. Геннадій Корбан після епічної битви за депутатський мандат в Чернігові з високою долею вірогідності балотуватиметься у мери Києва. Так, без шансів на перемогу, його мета зовсім інша – псувати нерви і репутацію Віталію Кличку, який остаточно позиціонував себе в якості молодшого політичного партнера Порошенка.

Вихід Радикальної партії зі складу коаліції з скандальним шлейфом виглядає також частиною плану Коломойського. Звісно, від демаршу двох десятків парламентаріїв коаліція не повинна постраждати, але за однієї умови: якщо це не нинішня Верховна Рада.

Події пленарного тижня показують, що в коаліції є серйозні проблеми з організацією своєї роботи та ухваленням рішень. Це б’є по авторитету влади в цілому та екстраполюється на президента. Відносини Коломойського з Андрієм Садовим виглядають доволі складними, подейкують, що між ними пробігла чорна кішка. Втім, у нинішній ситуації, коли заможний дніпропетровець та мер Львова мають спільного опонента – Петра Порошенка – ситуативний союз між ними не виглядає неможливим. Чи є у Коломойського кандидат на посаду прем’єра? Певен, що так. Його ім’я – Юлія Тимошенко. Двоє дніпропетровців легко знаходили спільну мову, чому свідченням ситуація в "Укрнафті", створена саме за прем’єрства Юлії Володимирівни. Причому ставка Коломойського практично безпрограшна: Тимошенко належить до категорії політиків з унікально потужним інстинктом влади, а сама партія влади на сьогоднішній момент не демонструє високих показників ефективності роботи.

Працевлаштування блукаючого форварда українського ТБ Савіка Шустера на канал "1+1" було розцінено як посилення інформаційних позицій Ігоря Коломойського. За всієї різноманітності оцінок роботи Шустера його п’ятничне шоу з задоволенням дивляться мільйони людей. І правильно розставлені акценти допоможуть Коломойському розіграти власну осінню партію.

Мета Ігоря Коломойського видається очевидною: стати найбагатшою та найбільш впливовою людиною в Україні, яка могла б безпосередньо визначати пріоритети її розвитку та мати потрібні преференції в бізнесі. Це не означає, що Ігор Валерійович має намір балотуватися в президенти, швидше, він хоче мати можливість постійно «радити» главі держави та прем’єру. І осінь 2015-го стане у цьому прагненні показовою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: