На площі перед Оперою облаштують «сухий» світломузичний фонтан

Площу перед Оперним облагородять: тут насадять зелені, встановлять лавочки, вбудують світлодіодні світильники в землю та забезпечать доступ до Wi-Fi. Фонтан, натомість, повністю реконструюють.

Про це сьогодні під час брифінгу розповів головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

Як зазначалось раніше, виконавчий комітет Львівської міської ради погодив проведення капітального ремонту фонтану перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. С.Крушельницької на просп. Свободи. За словами Чаплінського, тут мають намір облаштувати так званий «сухий» фонтан, тобто без чаші. «Європа давно відійшла від звичних фонтанів, здебільшого, з двох причин: тому що в чаші назбирується дуже багато бруду, а також тому, що з неї йдуть величезні випаровування – близько 20% у спекотний день. Тому є ідея зробити фонтан в один рівень із гранітним замощенням», – підкреслює Юліан Чаплінський. Як додає архітектор проекту Іван Юнаков, це також надасть змогу взимку використовувати місце перед Оперою для встановлення ялинки. «Окрім того, дивлячись на театр з-за чаші фонтану, у нас з’являється певний психологічний бар’єр. Якщо ж зробити фонтан «сухим», то він зникає», – підкреслює архітектор. Саму ж чашу планують перенести: зараз підшукується місце у парках міста, розглядаються різноманітні варіанти.

Новий фонтан буде знаходитись приблизно в тих же межах, що й сьогоднішній. Саму ж площу, де він знаходитиметься, повністю оновлять: тут облаштують клумби, встановлять лавочки, насадять зелені, аби створити нею шумовий екран від дороги, яка проходить з обох боків від театру, та забезпечити звукову ізоляцію. У фонтані також встановлять метеостанцію, яка буде слідкувати за напрямком вітру та вологістю й регулюватиме висоту води. Окрім того, він буде світломузичним: як підкреслює Іван Юнаков, музика гратиме не постійно та буде сполучена з Оперним театром – тобто, те, що відбуватиметься там, водночас буде чутно й на вулиці. Також на площі вбудують в землю світлодіодні світильники, підкреслюючи велич Оперного театру, та підсвітять лавочки. Площу замостять новою, більшою та міцнішою, плиткою, і ліквідують сходинку між фонтаном та Оперою. Вона отримає безкоштовний доступ до Wi-Fi та он-лайн-бібліотеки.

Реконструкцію площі за власні кошти проведе благодійний фонд «Сокар-Благо». Усе обладнання для облаштування фонтану закуповуватимуть у відомої канадської компанії «Crystal Fountain», а світлове обладнання – у німецької компанії. «Це буде подарунок від славного азербайджанського народу чудовому місту Львову», – зазначає представник компанії-інвестора Азі Асланов.

Щодо термінів, то, за словами головного архітектора, зараз триває робоче проектування. Тільки після його завершення буде зроблено вичерпний кошторис на все, що стосується інженерних комунікацій. Та підготовчі роботи все ж планують розпочати найближчим часом.

Нагадаємо, фонтан перед Оперним театром збудований у 2008 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: