«Спільноти самодопомоги» об’єднають волонтерів у питаннях психологічної травми та організаційного менеджменту

З вересня у Львові розгорнуто проект «Спільноти самодопомоги», за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Проект презентують випускники тренінг-ініціативи Yale School of Мedicine: «Behavioral Health Assessment and Treatment of Survivors of Traumatic Stress». Більше 700 волонтерів із 8-ми регіонів, які працюють з військовими та вимушеними переселенцями, навчать технік вироблення психологічної гнучкості та організаційного менеджменту. Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ЛМР.

«Метою проекту є передача американського досвіду волонтерам для зниження рівня психологічної напруги в громаді м. Львова та інших міст, шляхом створення спільнот взаємодопомоги, надання супроводу військовим, переселенцям, волонтерам, професійної підготовки психологів і психотерапевтів у питаннях психологічної травми та організаційного менеджменту», - розповіла Марта Пивоваренко, психолог-травмотерапевт, керівник проекту «Спільноти самодопомоги», голова правління «Development Foundation».

З 1 липня у Львівській області (с. Недільне) відбулась розробка та тестування реабілітаційної моделі, в межах якої проводилися арт-терапевтичні майстер-класи для дітей/сімей військовослужбовців та переселенців на базі табору «РаДіти» (досвід Єльської Медичної Школи та авторських методів реабілітації). Ця модель буде розповсюджена під час дводенних тренінгів у інших регіонах України (Івано-Франківська, Чернівецька, Хмельницька, Ужгородська, Запорізька, Київська та ін. області). Дводенні тренінги допоможуть підняти рівень компетенцій психологів, волонтерів та соціальних працівників у роботі з психологічною травмою, удосконалити систему сервісної допомоги та активізувати громадську діяльність, спрямовану на допомогу вразливим категоріям у громадах.

Прес-конференція та зустріч з Katja Kolcio, Ph.D. Somatics, Associate Professor of Dance, Movement Studies, Environmental Studies у Wesleyan University (Коннектикут, США) і тренерами проекту «Спільноти самодопомоги» відбудеться завтра, 8 вересня, об 11.00 год. у Малій сесійній залі Львівської міської ради (230 каб.). Кожен учасник прес-конференції в подарунок отримає книгу Мадлени Роземблюм, клінічного соціального працівника із Нью-Йорку: «Батьківська академія».

Довідка

«Девелопмент Фаундейшн» - це громадська організація психологів, психіатрів, психотерапевтів, соціальних працівників та інших фахівців у галузі ментального здоров'я, які надають волонтерську підтримку та психологічну допомогу, а також розробляють і впроваджують програми навчання і реабілітації учасників збройного конфлікту (від учасників Майдану до внутрішньо переміщених осіб і учасників бойових дій).

За короткий час команді вдалося організувати та впровадити такі проекти:

  • психологічна підготовкаучасників до подійМайданув Психологічній службі «Штабу національного опору» (2013), з метою попередження фізичнихі психологічнихтравм;
  • влітку 2014 у Львові та Києві було організовано перший в Україні навчальний проект з американськими тренерами світового рівня. Програма навчання включила такі теми: «Профілактика та лікування ПТСР у жертв насильства і тортур в зонах конфліктів», «Робота з постраждалими, в яких вторинна психологічна травма», «Робота з дітьми-жертвами війни», а також «Робота з хворими з подвійним діагнозом ПТСР і алкоголізмом/наркоманією». Участь у програмі взяло 930 психологів, психотерапевтів і капеланів із Заходу і Центру України;
  • була організована безкоштовнаШколаПершоїПсихологічноїДопомоги(PFA School) наоснові матеріалівНаціонального ЦентруДослідженняПосттравматичного стресового розладута НаціональногоЦентруДослідженняДитячогоПосттравматичногостресу(структуриМіністерстваветеранівСША).Школапройшлав21 містіУкраїни.Тренінгипроводили із допомогою Skype викладачіз «Єльської школи медицини» (США) та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: