22 події Форуму видавців, які необхідно відвідати

Форум видавців у Львові – традиційне осіннє свято для всіх любителів, фанатів і апологетів книг і літератури як такої. Свято, яке кожен рік ставить перед кожним із нас одне й те саме запитання: як не розгубитись і відвідати хоча б якусь частину того, що пропустити ніяк не можна і страшенно прикро?

Різноманітні програми в середині Форуму ("Третій вік", Фестиваль дитячого читання), численні тематичні майданчики (Історична правда, Жіноча тема, Чоловічий клуб) і проекти (Молода республіка поетів, Українсько-єврейські зустрічі), п’ять днів і майже тисяча чотириста (!) подій – тут легше загубитися і запанікувати, ніж навпаки.

INSIDER укотре поспішає вам на допомогу, складаючи гід, де зібрано все дійсно достойне й обов’язкове до відвідування: лекції, презентації, круглі столи. 22-й Форум – 22 події. Все логічно і гармонійно.

Книжкового нам Форуму видавців у Львові!

________________________________________

Презентація книги Володимира Арєнєва "Порох із драконових кісток"

Нова книга від одного з найкращих українських фантастів-фентезистів, автора чудової минулорічної "Душниці". Дівчинка Марта живе разом із мачухою у провінційному містечку і мріє втекти до столиці - саме тому у вільний від навчання час вона приторговує кістками драконів. Настільки ж для підлітків, наскільки й для всіх шанувальників розумної і добре вигаданої – хай і сто разів "жанрової" - літератури.

Де, коли: 10.09, 13:00-13:45, "Книгарня Є" (просп. Свободи, 7).

________________________________________

Презентація книги "На полі чести", присвяченої пам’яті Євгена Сверстюка

Швидко спрацьований видавництвом "Кліо" двотомник спогадів і роздумів про одного з найвизначніших представників наріжних для всієї культури і вкрай проблемних українських 1960-х – Євгена Сверстюка, літературознавця і дисидента, мислителя і публіциста. Сучасники – молодші  і старші, всього майже сто осіб – згадують, яким він був і що зробив. Серед учасників презентації – Володимир Панченко і Оксана Забужко.

Де, коли:  10.09, 13:00-13:45, ЛНУ ім. І. Франка, головний корпус, Дзеркальна зала (вул. Університетська, 1).

________________________________________

Дискусія на тему "Цивілізаційний внесок Габсбурзької монархії в українській історії"

Одна з тих фірмових дискусій, якими славиться Форум: історично забарвлена, провокативна, з неуникним галицьким контекстом і масштабністю порушеної проблематики. "Наймиліша в світі імперія", Франц Йосиф, Габсбурги і Україна – точки сходження, території впливів, історичні "подарунки" і "прокляття" для тих, хто жив у тіні і в лоні однієї з останніх монархій старої Європи. Учасники – Ярослав Грицак і Вахтанг Кіпіані.

Де, коли:  10.09, 15:00-15:45, готель "Жорж", конференц-зал (пл. Міцкевича, 1).

________________________________________

Круглий стіл "Роман помер, або Куди ми котимося?"

Не менш традиційна велика форумна розмова про стан сучасної української літератури і її перспективи, та головне – про ті "нездоланні" системні проблеми, які її переслідують не один рік: відсутність критичної маси хорошої – і крупної - прози, романного мислення і Великих Романів. Як так вийшло, що з цим робити і чи варто бити на сполох? Модератор – Юрій Володарський, серед учасників – Юрій Винничук, Марія Галіна і Маріанна Кіяновська.

Де, коли:  10.09, 15:00-16:15, паб "Купіца" (вул. Братів Рогатинців, 18).

________________________________________

Презентація книги "Дівчинка в зеленому светрі. Життя у мороці Голокосту" Кристини Хігер

Бестселер The New York Times і ще одні важливі,  специфічні – авторці на момент описуваних подій було заледве сім років – і мало у нас відомі мемуари про Голокост. Сама Хігер пережила Шоа у Львові, у 1943 році: вона переховувалася разом із іншими євреями понад рік у каналізації і вижила лише тому, що на допомогу прийшов (і приходив увесь той час) поляк (а до того ще й злодій) Леопольд. Скільки вже читали подібних спогадів, але щоразу – наче вперше. Львівська Ганна Франк, який було дано вижити. Аби переклад не підвів.

Де, коли:  10.09, 16:00-16:45, стенд №128 у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17).

________________________________________

Презентація книги Олі Гнатюк "Відвага і страх"

Авторка відомого культурологічно-літературознавчого дослідження "Прощання з імперією", викладачка Могилянки й одна з найпроникливіших дослідниць "проклятих" гуманітарних проблем представляє нове – амбітне і масштабне – дослідження. Життя в окупованому Львові, конкретні люди і конкретні – перед лицем смерті – повсякденні проблеми, інтелігенція і "посполиті", спогади і листи, та головне  –  історія побуту (в першу чергу - психологічного) на тлі катастрофи. Історія, яка ламає і переформатовує наші матричні – національні -  уявлення про перебіг і трагедію Другої світової. Про вузькість історичних схем і нестримність життя - вочевидь, одна з найважливіших нон-фікшн книг року.

Де, коли: 10.09, 16:30-17:45, палац Потоцьких, Дзеркальна зала (вул. Коперника, 15).

________________________________________

Круглий стіл "Феномен шведського детективного жанру"

Важлива розмова про одне з головних явищ світової масової літератури останніх двадцяти (а то й більше) років. Про суть шведського детективу та його перспективи, та головне – про коріння його небувалої популярності і механізми сьогоднішнього функціонування говоритимуть директор великого шведського видавництва, Крістоффер Лінд, і наш найперспективніший детективіст ("Найкращий сищик імперії") і автор пригодницьких романів Владислав Івченко.

Де, коли:  10.09, 17:30-18:30, підвали ратуші (пл. Ринок, 1, підвал Ратуші, вхід біля інфоцентру).

________________________________________

Презентація книги Данте Аліг'єрі "Божественна комедія: Рай"

Завершення одного з найамбітніших перекладацьких проектів незалежної України – новий переклад наріжної для всієї світової літератури "Божественної комедії". Перекладач Максим Стріха працював над перекладом майже двадцять років, у 2015-му отримав за свій труд премію Максима Рильського, і от на Форумі ми зможемо побачити останню – оптимістичну – частину творіння Данте українською. Не пропустіть.

Де, коли: 11.09, 14:00-15:30, ЛНУ ім. І. Франка, головний корпус, актовий зал (вул. Університетська, 1).

________________________________________

Презентація проекту "Шептицький від А до Я"

Новинка від напевно найкращого – і точно найпліднішого – нашого видавництва, по-своєму зухвала і по-доброму задерикувата. Книга-абетка, в якій послідовно розповідається про життя і подвижництво митрополита Андрея Шептицького: "А" - "аскет", "В" - "василіани", такий ось принцип. Написали те все Галина Терещук і Оксана Думанська, а за візуальний ряд знову відповідає "Аґрафка". Що б там не вийшло, але побачити це просто необхідно.

Де, коли:  11.09, 15:00-15:45, палац Потоцьких, Дзеркальна зала (вул. Коперника, 15).

________________________________________

Презентація книги Юрія Яреми "Тепло його долонь"

ЛГБТ-роман, квір-проза, текст про "нетрадиційне" кохання" - молодий Юрій Ярема написав історію про молодого хлопця на тлі сучасного Києва, з його спокусами, випробуваннями і зрозумілою, але мало чим виправдною жорстокістю. Книга, де в центрі сюжету провінціал-гомосексуал, – це вже добре, тепер залишилося переконатися у притомності автора як оповідача і стиліста. Хтозна, може цей дебют виявиться перспективнішим, аніж здається.

Де, коли: 11.09, 16:30-17:15, "Дзиґа" (вул. Вірменська, 35).

________________________________________

Презентація українського видання роману Зиґмунта Мілошевського "Гнів"

Четверта книга поляка Мілошевського, яка виходить українською, знову детектив – та ще й який: абсолютний бестселер на батьківщині, роман, за який письменник укотре отримав премію "Великий калібр", остання частина трилогії про прокурора Шацького. І остання його справа: на позір зрозуміла, але ж на те Мілошевський і один із найцікавіших детективістів Європи, аби все перевернулося догори дриґом і героєві довелося не так занурюватися у безодні "кресової" історії ("Зерно правди"), як препарувати по-живому сьогоднішнє польське суспільство. Є всі шанси, що в Україні це стане неабиякою подією, - надто це все також і про нас.

Де, коли:  11.09, 17:00-17:45, "Книгарня Є" (просп. Свободи, 7).

________________________________________

Презентація книг Мюріел Спарк "Помічники та підбурювачі" та Семюела Беккета "Мерсьє та Камьє"

Літературна агенція Discursus, яка спеціалізується на "молодих і невідомих", почала потроху видавати щось таке, що можна назвати сучасною класикою. От і тексти шотландки Спарк й ірландця Беккета цілком належать цій категорії: маловідомі, пізні, але такі, в яких легко вгадуються фірмові прийоми письменників. У Спарк – трагікомічність й іронічна інтелектуальність, у Беккета (перший його франкомовний текст) – тужливий абсурд і вирок безсенсовності.   Краще пізно, але білі плями таки слід ліквідовувати.

Де, коли: 11.09, 17:00-17:45, "Меделін" (пл. Коліївщини, 1).

________________________________________

Презентація серії класики від Юрія Винничука

Видавництво "Наш Формат" разом з Юрієм Винничуком у ролі упорядника представлять серію покетбуків "Класика": вже було анонсовано "Квентін Дорвард" Вальтера Скотта, "Любий друг" Мопасана, "Катріона" і "Викрадений" Стівенсона, "Незвичайні пригоди бурсаків" Віталія Таля (хто взагалі читав цю "підземну" класику пригодницької української літератури?) і "Невидимець" та "Машина часу" Герберта Веллса. Зручний формат, класичні і дещо поправлені переклади, "вічні книги" - як не крути, а таке починання з усіх боків виглядає своєчасним і перспективним.

Де, коли:  11.09, 19:00-19:45, "Книгарня Є" (просп. Свободи, 7).

________________________________________

Презентація книги Каті Петровської "Мабуть Естер"

Німецькомовний дебют у минулому киянки Петровської несподівано у 2013 році приніс їй надзвичайно авторитетну премію імені Інгеборг Бахман. Голокост, Бабин Яр, розкидана катастрофою сім’я, "метафізична безпритульність", пошуки власної ідентичності, незбутні втрати, несподівані знахідки – "Мабуть Естер" не стільки роман у класичному розумінні, скільки лірична (не плутати зі "сльозливою") і програмно фрагментарна проза. Точно - одна з найгучніших презентацій цьогорічного Форуму, вочевидь - велика подія в царині перекладної художньої літератури. Перекладачем, до речі, виступив Юрко Прохасько.

Де, коли: 11.09, 19:00-19:45, Театр ім. Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

________________________________________

Дискусія довкола роману "Покора" Мішеля Уельбека

Восьмий роман француза, який опинився в центрі уваги після терористичної атаки на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo. У 2022 році до влади у Франції приходить помірковане "Мусульманське братство", яке, проте, форсує кардинальні суспільні зміни: запроваджує багатоженство, скасовує гендерну рівність і намагається взяти владу в решті Європейського Союзу. Це все несподівано грає на руку професору літератури, у якого життя – після тривалих і численних депресій -  раптом невимовно покращується. Як завжди, суперечливий із художньої точки зору вкрай ідеологічний роман - у міру зубастий, у міру в’їдливий, але приречений на популярність. Про "Покору" будуть говорити перекладач Іван Рябчій і політолог Остап Дроздов.

Де, коли:  12.09, 11:00-11:45, "Книгарня Є" (просп. Свободи, 7).

________________________________________

Презентація роману "Улісс" Джеймса Джойса в українському перекладі

Видавництво Жупанського, яке цього року вже тішило виданням "Смерті Верґілія" Броха і регулярно поповнює серйозну серію нобелівських лауреатів, тепер презентує перший український переклад безпосереднього брохівського попередника і просто "головної" книги всього ХХ століття –  головоломного і досі загадкового "Улісса" Джеймса Джойса. Як це не дивно і не прикро, але до цього часу opus magnum європейського модернізму українською не існував. Перекладачами виступили Олександр Терех і Олександр Мокровольський. Значення і суть роману, його найпопулярніші інтерпретації і його реальний влив на світову літературу - одним словом, епохальна подія. Дочекались.

Де, коли:  12.09, 15:00-15:45, палац Потоцьких, Блакитна зала (вул. Коперника, 15).

________________________________________

Презентація книги Юрія Винничука "Аптекар"

Три роки минуло з виходу нашумілого "Танґо смерті", і ось Винничук представляє новий роман – "Аптекар": про середину XVII століття і штурм військом Хмельницького обложеного Львова, про катів і відьом, про големів і вчених-інтелектуалів – начебто й історична проза, але так густо замішана на містиці, що годі зрозуміти. Що ми побачимо в підсумку – квінтесенцію Винничука-стиліста з його батярами-діалектизмами-смачною еротикою, а чи письменника, який не боїться виходити з зони комфорту і пробувати нове, - вже скоро стане зрозуміло. Хоча вже зараз "Аптекар" - один із чільних претендентів на звання Книги року. Нескінченна круговерть і вічне повернення.

Де, коли: 12.09, 17:00-17:45, Театр пива "Правда" (площа Ринок, 32, Львів, Львівська область).

________________________________________

Презентація книги "Дім з вітражем" Жанни Слоньовської

Хороший контрапункт і до книги Кристини Хігер, і до дослідження Олі Гнатюк – книга українки з польським корінням Слоньовської теж про Львів, але не лише воєнний: в осерді історії – життя чотирьох поколінь жінок,  часові межі – від початку століття (1912 рік) до його кінця (головні політики доби додаються), провідний тон – любовна історія з варіаціями, які, правда, й рятують її від передбачуваності і заяложеності матеріалу. Презентувати видання будуть перекладач Андрій Поритко і редактор Маріанна Кіяновська. Пані Слоньовська також має бути.

Де, коли: 12.09, 18:00-18:45, Копальня кави (пл. Ринок, 10).

________________________________________

Презентація поетичних книг Наталки Білоцерківець і Олександра Ірванця

Чи не найкраща поетична серія сьогодення, абабагаламагівська "Українська Поетична Антологія", що в ній уже виходили і Андрухович, і Жадан, і Лишега, і Костенко, поповнилася новими книгами: вибраним "вісімдесятниці" Наталки Білоцерківець (книга називається, як і однойменний хрестоматійний вірш – "Ми помрем не в Парижі") і балаганщика-буфонадника, автора не менш хрестоматійного "Любіть Україну"  Олександра Ірванця ("Санітарочка Рая"). Далі буде – обіцяють і вже анонсують представників Празької і Київської шкіл.

Де, коли: 12.09, 16:00-16:45, Театр "Воскресіння", Біла зала (пл. Генерала Григоренка, 5).

________________________________________

Презентація книжки Олега Сенцова "Рассказы"

Режисер Олег Сенцов, якого в Росії засуджено до 20 років ув’язнення, несподівано для дуже багатьох виявився ще й напрочуд хорошим письменником: книга, яка вийшла у видавництві "Лаурус", серйозне тому підтвердження. Вісім невеликих оповідань, проникливих, але не сентиментальних, що в них ідеться про дитинство і становлення, непомітні тектонічні зсуви і визрівання особистості і які Олег написав ще до ув’язнення, на Форумі будуть представляти Сергій Жадан і кіно-продюсер Анна Паленчук.

Де, коли: 12.09, 18:00-18:45, готель "Жорж", конференц-зал (пл. Міцкевича, 1).

________________________________________

Презентація роману Юрія Косача "Володарка Понтиди"

Племінник Лесі Українки, один із найплідніших і найодіозніших письменників української повоєнної еміграції, поет, прозаїк і драматург, націоналіст, який співпрацював з КДБ, - усе це Юрій Косач. А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА представить один із романів автора: відчутно пригодницьку – хоч і страшенно химерну і вкрай нетипову – історію про Європу напередодні Французької революції, яку закручено довкола фігури буцімто доньки козака Розумовського і цариці Єлисавети Петрівни, а отже, повноправної претендентки на російський трон. Секретна дипломатія, таємні товариства, інтриги і змови - дуже живий і дуже хвацький роман. Представлятиме його літературознавець Роберт Стех.

Де, коли: 13.09, 15:30-16:15, Палац мистецтв, конференц-зал (вул. Коперника, 17).

________________________________________

Презентація книги Йоанни Батор "Піщана гора"

Другий – 2009 року – роман популярної польської письменниці, після публікації якого вона і стала знаменитою. В сюжетному осерді книги – долі трьох поколінь жінок: двох бабусь, матері і доньки, яким випало жити на заході Польщі в часи, коли Все сталося. Драми "маленьких" людей, які від того геть не стають меншими, спроби виборсатися з тенет великої історії і приреченості, а також бажання знайти або хоча б ненадовго відчути свій власний шлях – міцну "Піщану Гору" переклала  письменниця Наталка Сняданко, вона ж його і представлятиме. Дуже ймовірно, що улюблених письменників-поляків стане на одну хорошу авторку більше.

Де, коли:  13.09, 15:00-15:45, Театр "Воскресіння", Чорний зал (пл. Генерала Григоренка, 5).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: