«Нам є що розповісти особливим дітям, а їм є чого навчити нас»

У львівській галереї «Дзиґа» відбулася спільна презентація авторів «Видавництва Старого Лева»: Дзвінки Матіяш, Оксани Радушинської та Андрія Бачинського. Письменники дуже різні, проте кожен у своїх нових книгах торкнувся дуже тонкої та непростої теми – ставлення до особливих людей у сучасному суспільстві. Про це Дивись Інфо повідомили у "Видавництві Старого Лева".
«Тема особливих людей - непроста, але потребує обговорення. Тим паче, що у підлітковій літературі вона піднімається вкрай рідко. Найважливіша річ для кожного з нас загалом і для дітей з особливими потребами  зокрема -  знайти своїх людей і не бути самотнім у цьому світі», - зауважила головний редактор ВСЛ Мар`яна Савка.
Головна героїня книги Дзвінки Матіяш «Марта з вулиці Святого Миколая» – звичайна дівчинка-підліток, вразлива до жорстокості соціуму. Подруга Марти  – Поліна – пересувається в інвалідному візку. «Поліна життєрадісна, ніколи не скаржиться на життя, на відміну від Марти, яка щоразу приходить до Поліни зі своїми проблемами,  - розповіла письменниця. - Вона є зразком життєлюбства для Марти і, мабуть, для мене також. Якщо говорити широко – кожен з нас має особливі потреби і ми повинні шанувати особливість інших». Марта мріє стати художницею, як Катерина Білокур, проте через сумніви і вагання в якийсь момент втрачає здатність малювати.  Дзвінка Матіяш зауважила, що деякою мірою писала Марту з себе, бо в юності також сумнівалася щодо своїх здібностей, талантів. Письменниця переконана, що книжки є поштовхом до самовдосконалення, до боротьби з комплексами, і сподівається, що «Марта з вулиці Святого Миколая» допоможе підліткам подолати невпевненість у собі.
 
Книга Андрія Бачинського «140 децибелів тиші» цілком присвячена темі глухонімих підлітків, які, хоча й поруч із нами, проте живуть в іншому, паралельному суспільстві. Кожен їхній день – це битва на виживання. «Я виріс у Калуші, де є два інтернати для людей із вадами слуху,  - каже Андрій. -  Часто ми їздили з ними у літні табори і з притаманною дитячою жорстокістю кепкували з нечуючих однолітків. Зараз я розумію, що це була заздрість, бо ці особливі діти були набагато згуртованіші, краще працювали, завжди вигравали у футбол. З плином часу я бачив, як змінюється життя цих талановитих дітей: хтось жебракував, хтось спився. Не міг зрозуміти – чому? Коли вперше поїхав за кордон, здивувався, що на Заході намагаються розвинути таланти цих дітей, а не ховають їх від світу, як було у нас. Серед особливих людей є безліч геніальних музикантів.  Ким був би Нік Вуйчич, чи піаніст Петручіані у нас? Минулого року я знову відвідав калуські інтернати для слабочуючих. Багато спілкувався з дітьми - вони надзвичайно добрі, дуже відкриті. Дещо у цих інтернатах змінилося на краще, принаймні діти вже не голодують. Але цих дітей й досі не сприймають, як людей з надзвичайними можливостями. Їх шкодують, катастрофічно недооцінюють. В інтернаті я зустрів дівчинку, батько якої напився і порубав жінку сокирою на очах у трирічної  дитини. Років за вісім його випустили і батькові вдалося оформити опікунство над дівчинкою, аби забирати її пенсію по інвалідності. Педколектив інтернату підняв на ноги усі інстанції і відстояв таки дівчинку, не віддав її батькові. Ця дівчинка Яринка є у моїй книжці, щоправда, її історію я спростив,  щоб не травмувати читача надмірною жорстокістю». 
Як і книга Андрія Бачинського, «Метелики в крижаних панцирах» Оксани Радушинської  присвячена щоденній боротьбі неповносправних людей. «Коли від Мар`яни Савки надійшла пропозиція написати книжку про особливу людину, я вже працювала над образом головної героїні, - розповіла Оксана. -  Моя героїня оптимістка, бо я сама переконана, що ніколи не можна опускати рук. Бо кожна людина неповторна і має свою місію. Свою героїню Ярину я писала з позиції себе теперішньої, з позиції сильної людини, яка здатна подолати будь-яку перешкоду на своєму шляху. А потім сказала: стоп. Я ж створюю тринадцятирічну дівчинку в інвалідному візку. Я згадала себе у її віці, усі ці комплекси, розглядання з боку людей навколо, хвилювання від першого кохання. Ця книжка про пошук правильних людей, які допомагають переступити через комплекси на шляху від заляканої дівчинки до метелика».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: