На Львівщині розпочалася профілактика онкозахворювань статевої сфери у чоловіків

Сьогодні, 14 вересня 2015 року в регіональній студії відеоконференцзв‘язку Департаменту охорони здоров‘я Львівської облдержадміністрації відбулася прес-конференція, присвячена «Дням профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків». Цьогоріч акція проходить на Львівщині з 14 по 28 вересня.  Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба департаменту ОЗ ЛОДА

У прес-конференції взяли участь Михайло Гичка, головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні, Андрій Боржієвський, професор кафедри урології ЛНМУ імені Данила Галицького, головний позаштатний спеціаліст Департаменту ОЗ ЛОДА з урології, Юрій Дійчук, завідувач відділення урології Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, Орест Тріль, хірург-онколог, заступник головного лікаря Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру.

Метою заходів є загострення уваги щодо захворюваності на рак простати, підвищення поінформованості населення та пошук шляхів вирішення цієї проблеми, що є вкрай актуальною як для України загалом, так і для Львівської області, зокрема.

Рак передміхурової залози складає приблизно 25% від усіх вперше виявлених злоякісних пухлин у чоловіків. Останніми роками спостерігається чітка тенденція до підвищення захворюваності на рак простати. На жаль, більше половини випадків в Україні реєструють на пізніх стадіях розвитку хвороби. Однією з причин такого стану речей є необізнаність населення та ігнорування чоловіками похилого віку розладів сечовипускання. Крім віку, важливим фактором ризику розвитку раку простати є спадковість. Біля 9% цього захворювання обумовлене генетичними причинами та певними звичками в харчуванні.

Комплексна діагностика патології простати включає ректальне дослідження, визначення простатичного специфічного антигена (ПСА), трансректальне ультразвукове обстеження (УЗД). Основні заходи з метою ранньої діагностики раку простати включають щорічний огляд урологом чоловіків віком понад 50 років. Чоловіки віком понад 60 років оглядаються 2 рази на рік з щорічним ультразвуковим обстеженням.

Як наголосив Андрій Боржієвський, лише раннє виявлення новоутвору простати дає можливість проведення радикального лікування, хірургічного або променевого, що дає надію на повне одужання пацієнтів. Від початку захворювання до появи перших симптомів іноді минає до 10 років, що значно ускладнює ранню діагностику. Позитивним є факт, що у 2014 році збільшилася кількість пухлин, виявлених на І-ІІ стадіях.
Слід зазначити, що під час масових обстежень з метою виявлення патології простати, одночасно діагностують і багато інших прихованих супутніх захворювань, що, поза сумнівом, також має велике значення для здоров’я пацієнтів, дає можливість надання їм комплексної медичної допомоги.

Юрій Дійчук розповів про досвід європейських країн у проведенні «Урологічного тижня», зокрема про те, як він проходить у Женеві та різних містах Німеччини. Протягом Тижня буде обрано Європейський день обізнаності щодо патології передміхурової залози, коли фахівці-урологи обговорюватимуть цю проблематику з депутатами Європарламенту.

За словами Юрія Дійчука, проведення радикального лікування в нашій країні є можливим лише у 13-14 % випадків, тоді як у Європі цей показник становить 40-50%.

Щороку на Львівщині виявляється до 400 випадків  раку простати, і близько 15 % хворих помирають протягом року, оскільки захворювання у них виявляється на пізніх стадіях, відзначив Орест Тріль.

Михайло Гичка, як і інші учасники прес-конференції, закликав чоловіків не чекати появи симптомів захворювання, не бути байдужими до свого здоров’я, а знайти час, щоб звернутися до уролога та пройти обстеження для виявлення патології передміхурової залози.

Усі чоловіки віком понад 50 років, що вперше цього року звертаються до уролога з метою визначення рівня простатоспецифічного антигену, можуть пройти це обстеження безкоштовно протягом днів акції з 14 по 28 вересня.

Довідково:

Захворюваність на рак простати в Україні становить 37,1 на 100 тис чоловічого населення, у Львівській області – 35,6.

У 2014 році рак простати вперше виявлено у 397 осіб, з них на І-ІІ стадіях – у 122 осіб, на ІІ стадії – у 143 осіб, на ІV стадії – у 61 особи.

Протягом минулого року радикальна простатектомія виконана 48 пацієнтам; у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі було виконано 33 простатектомії, за 8 місяців 2015 року – 28 таких операцій.

Протягом минулого року лікуванням охоплено 84,1% пацієнтів з встановленим діагнозом.

Протягом минулої акції по області було обстежено на рак простати 9870 чоловіків, з них у 91 пацієнта діагностовано рак простати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: