Продавці привезли на книжковий Форум до Львова книжки із Росії (відео)

Попри обіцянки організаторів Форуму видавців у Львові, знімальна група ZIKу таки побачила на стелажах ярмарку літературу з російських видань. Книжки булинавіть не промарковані, бо продавці або не знали, що це потрібноробити, або просто забули.

Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:35 на телеканалі ZIK)ВікторіїДолик.

Форум видавців у Львові ось уже 22 роки є однією із найбільш очікуваних подій у сфері культури.Цьогорічвідвідувачі найбільше скуповують дитячу літературу, книги на військову тематику, а також кулінарні видання. Та знімальна група ZIKу взялась шукати інші книги. Журналістів зацікавило, чи бува між торговими рядами не загубились творіння російськихвидань. На інспекцію вирушили разом із активістами «Економічного бойкотного руху».

Одразу,буквально за кілька хвилин перебування на книжковому ярмаркув очі кидаються стелажі із книжками, виданими у Росії. Продавець пояснює, це стелаж не видавництва, а звичайного книжкового магазину. Приїхав із Харкова, і про заборону торгувати російським у Львові нічого не чув.

Та найбільше вразило те, що російським торгує і магазин зі Львова та ще й без жодних маркувань. Продавець відказує, що буцім-то в Україні не друкують таких специфічних книжок, тому й доводиться торгувати російським. А про маркуванняпростозабула. І це попри обіцянки керівництва, що товарами з країни агресора на Форумі не торгуватимуть.

«Ну не буде. Це зовсім булобдном, якби сюди приїжджали російські видавці»,– божилась напередодні президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

«На жаль, попри наші сподівання і попри обіцянки організаторів форму, ми побачили багато російських книжок. При чому не промаркованих. В першу чергу це помилка самого Форуму видців, бо продавців ще можна зрозуміти – у них  свої меркантильні інтереси. Та винні в такій ситуації і покупці, бо ми їх вмовляли не брати товарів з Росії», – наголошує представниця економічного бойкотного руху Наталя Яцишин.

https://youtu.be/KEUKNtKq2X4

Саме через проросійську літературу Форм пікетували і активісти однієї із громадських організацій Львова. Вони вважають, що начебто два видавництва, які є на ярмарку видають антиукраїнські книги.

«Зараз їхнім найбільшим ноу-хау є книжка Беседіна Платона «Учитель. Роман перемен». А конкретно в цій книжці Беседін, начебто, на науковому рівні обґрунтовує, чому Крим має від’єднатися від України», – обурювався головна правління ГО «Меморіал» Роман Гунда.

На такі заяви уже відреагував директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. Зокрема на своїй сторінці у соцмережі він зазначив: це все грамотноспланована акція на підрив репутації його підприємства.

«Чергова ФСБшна поганка про «Фоліо». У Москві для друку таких книг створено видавництво з назвою «Фоліо».Це грамотний хід. Після кожної«військової» книги нашого видавництва починається черговий піар-вкид», – запевнив Красовицький.

А ще цьогоріч вперше за весь час свого існування Форум видавців набув політичного забарвлення. «Не прогавте форум видавців» цього у Палаці мистецтв закликає одна із політичних партій.

«Вперше за 22 роки до нас звернулась партія із пропозицією підтримки. Ми ні за кого не агітуємо, вони ні за кого не агітують, вони просять приходити, читати книжки, розвивати критичне мислення», – відхрещується відусього політичного  президент ГО «Форум видавців» Олексанадра Коваль.

Та подейкують, що вперше політична реклама на львівському форумі з’явилася невипадково. Адже партію, яка агітує львів’ян «читати та розвивати критичне мислення», начебто пов’язують із львівським міським головою Андрієм Садовим.

«Там його друзі, там люди з якими він працював, кому, як не йому це підтримувати. Адже якщо Львів – майданчик для стартапу, то наступною є саме ця партія», – вважає політолог Петро Жук.

Втім, російські книги, чи тим паче політична реклама,  не відлякують відвідувачів. Лише за три дні на книжковий форум завітало кілька десятків тисяч осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: