Радикальна партія Олега Ляшка: корупціонери чи жертви Порошенка?

Чим ближче до місцевих виборів, тим і без того хитка ситуація в українському парламенті стає цікавішою. Лише сліпий може не помітити тенденції: Радикальна партія, яка активніше за інших виступала проти закону про децентралізацію, тобто ледь не проти Петра Порошенка особисто, тепер отримала скандал з Ігорем Мосійчуком.

Надзвичайна активність політиків напередодні 25 жовтня свідчить про одне: ті, хто вже всілися у владні крісла, дуже не хочуть їх покидати. Можновладці бояться майбутніх виборів, адже громадяни з кожнем днем усе більше розуміють, що й до чого, і готові боротися за свої права, для початку - хоча би в кабінці для голосування.

Спочатку у загибелі військовослужбовців під Верховною Радою 31 серпня звинуватили "Свободу" - очевидно, аби знизити рейтинг перспективної політичної сили, який, тим не менш, росте. Вже за кілька тижнів офіційним об`єктом цькування вищих владних структур стала Радикальна партія Олега Ляшка.

В центрі найгучнішого скандалу цього тижня, а може й місяця - 43-річний народний депутат та журналіст Ігор Мосійчук, донедавна - перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Генеральний прокурор України Віктор Шокін 17 вересня у залі Верховної Ради звинуватив Мосійчука у корупції, навівши відеоматеріали. Депутати проголосували за зняття з Мосійчука депутатської недоторканості, якого одразу ж заарештували.

Якщо придивитися до біографії Ігоря Володимировича, стає дивно, що раніше він не став таким відомим, як зараз. Так, ще у 1995-у році, вступивши до лав УНА-УНСО, Мосійчук бере активну участь у бійці між "унсовцями" та спецпідрозділом "Беркут", який перешкоджав похованню Патріарха Володимира. Ігор Мосійчук деякий час перебував на нелегальному становищі, а у січні 1996-о року його заарештували та присудили рік позбавлення волі.

Згодом він був звільнений, видавав газети, які критикували діяльність Леоніда Кучми. За словами Мосійчука, коли під час парламентських виборів 2002-о року він разом з депутатом В'ячеславом Білоусом намагався протистояти обранню до Верховної Ради особистого ставленика Леоніда Кучми — президента "Укрнафти" Олега Салміна, на обох (Білоуса та Мосійчука) було здійснено замах - зумисно підлаштовано автомобільну аварію.

Згодом ім`я Мосійчука фігурує у скандальній справі "васильківських терористів", правда в якій й досі нез`ясована, але є факт: з серпня 2011-о по лютий 2014-о Ігор Мосійчук утримувався у Лук'янівській в'язниці. Амністований після перемоги Євромайдану - разом з Юлією Тимошенко. У лютому 2015-у року Апеляційний суд Київської області зняв з Ігоря Мосійчука та його побратимів обвинувачення у тероризмі і закрив справу проти них за відсутністю складу злочину.

Але те, що Мосійчук - особа, якнайкраще придатна для чергового скандалу, очевидно й дитині. Дивно лише те, що зацікавлені особи не стали й довго чекати, аби використати Мосійчука з його нервовою поведінкою у власних інтересах.

12 вересня у мережі з`явилося відео, на якому Мосійчук брутально лається та надзвичайно грубо себе поводить із співробітницею лікарні. А 17 вересня прямо на пленарному засіданні Верховної Ради продемонстрована відеонарізка, зроблена прихованою камерою, в якій Мосійчук бере хабарі у розмірі кілька тисяч доларів за вирішення питань з державними органами та за депутатський запит.

Причому одразу по завершенні "кіносеансу" генпрокурор Віктор Шокін прямо звинувачує не самого Мосійчука, а Олега Ляшка як керівника Радикальної партії. За   рішення затримання та арешт народного депутата проголосували 262 депутати при мінімально необхідних 226. Приміщення ВР Мосійчук покинув у супроводі охорони.

Ігор Володимирович каже, що відео "сфальсифіковано на 100%", а фрази вирвані з контексту. З урахуванням можливостей сучасної відео- та аудіотехніки, точно можно стверджувати, що таке відео й справді можна змонтувати.

Генеральна Прокуратура України звинувачує Мосійчука у скоєнні злочинів, передбачених п'ятьма статтями Кримінального кодексу України, а саме у хабарництві, хуліганстві, погрозах або насильстві службовій особі, яка виконує громадський обов'язок, втручанні в діяльність судових органів, погрозі або насильстві щодо судді.

Одразу після подій про намір вийти зі складу фракції Олега Ляшка заявили біля 8 народних депутатів - причому заявляють про це депутати фракц ії... БПП. Тут же і Юрій Луценко, лідер фракції БПП, нагадав про кримінальні справи Олега Ляшка 1990-х років. Матеріали ці відомі ще з 2009-го року, але не вчора, не завтра, а чомусь саме сьогодні Луценко про них згадав! До речі, той же Луценко каже, що генпрокурор Шокін наступного тижня в Раді "надасть компромат" і на інших депутатів - невідомо ще, яких партій.

В жодному разі не хочеться захищати Радикальну партію, виставляючи її жертвою режиму Петра Порошенка. Ця партія - така сама як інші, нічим не гірша і не краща. Але показове обвинувачення в корупції саме Радикальної партії, якщо подумати, свідчить лише проти діючого режиму. Адже корупціонери - всі, але чомусь інших поки що не посадили за грати, як цього вимагає народ!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: