Проти Кошулинського застосували технологічний вкид

Маніпуляції, які почали з’являтися у деяких львівських ЗМІ про те, що одного з лідерів ВО «Свобода» Руслана Кошулинського можуть не зареєструвати кандидатом у мери Львова, свідчать про початок жорсткої боротьби у Львові за крісло мера та застосування різноманітних передвиборних технологій для усунення незручних кандидатів.

Зокрема, вчора в Інтернет-виданні, що належить родині мера Львова Андрія Садового, з’явилася стаття під назвою «У Кошулинського можуть виникнути проблеми із реєстрацією на виборах».

У ній ідеться про те, що Руслана Кошулинського можуть не зареєструвати кандидатом у мери Львова, оскільки зараз екс-віце-спікер парламенту є військовослужбовцем. І як аргумент наводять коментар голови Львівської міської виборчої комісії Ігоря Сліпецького: «Якщо він подасть документи і там буде вказано, що він досі є військовослужбовцем, то, радше за все, ми його не зареєструємо. Якщо він до того часу буде демобілізованим, тоді зареєструємо. Але потрібно дочекатися часу, коли він принесе документи, і вже після того вирішуватимемо».

Однак у коментарі «Вголосу» сьогодні Ігор Сліпецький сам же спростовує свої слова: «Жодних обмежень у реєстрації  військовослужбовців у нас немає. Якщо Руслан Кошулинський у визначений законом термін подасть документи, ми зареєструємо його кандидатом у мери Львова. Рішення про те, чи демобілізують його в разі перемоги на виборах, ухвалюватиме Міністерство оборони, однак обмежень у реєстрації військовослужбовців у нас немає».

Сам кандидат у мери Руслан Кошулинський, коментуючи такі повідомлення у ЗМІ, каже, що, радше за все, це свідчить про активний початок виборчої кампанії.

«Мабуть, я є незручним конкурентом для певних кандидатів і це таке намагання посіяти зневіру серед людей та усунути мене в передвиборній боротьбі. Інакше це не поясниш, адже широко відомо, що будь-хто, незважаючи на його службу чи роботу, може балотуватися на виборах. Багато є військовослужбовців МВС, які стали народними депутатами, і це не завадило їм виконувати свої обов’язки. Тим паче, ставати депутатом місцевих рад або міським головою – також жодної юридичної перепони в цьому немає», – пояснює Кошулинський. На його думку, такі вкиди у пресу – це своєрідний політтехнологічний прийом, щоб максимально обмежити Кошулинського як некомфортного конкурента й посіяти недовіру до нього серед виборців.

Щодо подачі документів на вибори, то «свободівець» пояснює, що це відбудеться, тільки-но пройде місцева партійна конференція й однопартійці підтримають його кандидатуру. «Подача документів, наскільки пригадую, триває з 21 до 30 вересня», – додає Руслан Кошулинський.

Тим часом голова правління ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель також підтверджує, що немає жодних юридичних перешкод для того, щоб пана Кошулинського чи інших військовослужбовців, яких мобілізовано чи які перебувають на лінії розмежування як добровольці, було зареєстровано кандидатами на місцевих виборах.

«Виборчі комісії повинні реєструвати таких кандидатів, інакше це буде порушенням законодавства. Кандидат, як відомо, повинен подавати документи особисто. Для цього військовослужбовцям доведеться брати відпустки. Водночас виборча кампанія може відбуватися без участі кандидата, таких прикладів є чимало. Повноцінну кампанію можуть вести довірені особи кандидатів, таких випадків є багато», – каже він.

Однак, за словами Кошеля, є один нюанс: «Перемога на виборах не обов’язково означатиме демобілізацію. Кандидат завершить своє перебування у війську як доброволець чи мобілізована особа й лише після того візьметься за виконання своїх обов’язків як обрана особа».

У відповідь Руслан Кошулинський пояснює, що це не може бути вагомою перепоною. «Мені залишається дуже невеликий термін служби. Демобілізацію військовослужбовців моєї хвилі заплановано десь на початок січня 2016 року. Враховуючи те, що вибори відбудуться 25 жовтня, а є і ймовірність другого туру – це ще, умовно, два тижні, додамо час на оголошення результату, зрештою, є невикористані відпустки. Тому я не думаю, що це буде великий період, коли я не зможу обійняти посаду, і якась вагома перепона», – додає Руслан Кошулинський.

Зазначимо, що 14 вересня на своєму з’їзді ВО «Свобода» висунула Руслана Кошулинського на посаду міського голови Львова та затвердила першим номером списку до Львівської обласної ради.

Леся Бурбан, Олена Янковська, «Вголос»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: