Васюник: У Львові відновив роботу «хабарний кабінет» держархбудконтролю

Кількість незаконних будівництв у Львові зростає разом з корупційними схемами на будівельному ринку. Законослухняні забудовники та архітектори скаржаться, що в обласному держархбудконтролі відновили корупційні схеми Януковича – після революції знову запрацював славнозвісний «105-ий кабінет». Для того аби отримати дозвіл на будівництво, підприємець повинен заплатити кругленьку суму – по проекту за кожен метр квадратний беруть 5 доларів. Хоча процедура перевірки документів та видачі дозволу насправді є безкоштовною.  Про це в ефірі радіо «Львівська хвиля» заявив народний депутат, львів’янин Ігор Васюник.

«Від забудовників та архітекторів мені стало відомо, що в Держархбудінспекції на вул.Чупринки знову успішно почав працювати так званий «105-ий кабінет» відомий ще за Януковича. Після Революції він різко закрився, а тепер знову запрацював на повну потужність. Зараз він має інший номер, але функція його не змінилася. Це кабінет, куди забудовник або архітектор приходить, аби подати документи на будівництво та зареєструвати декларації. Послуга безкоштовна.  Так от: забудовникам кажуть, що у вас все погано, документи не підходять, але є 105-ий кабінет, де вам допоможуть. У 105-му кабінеті сидить приватна кантора, яка по проекту за кожен метр квадратний бере 5 доларів. Колись цю корупційну вертикаль курував син Рибака, колишнього «регіонала» та екс-спікера Ради. Тепер цю схему знову відновили. Я вже направив звернення по цьому в прокуратуру», – розповів Ігор Васюник в програмі.

За словами нардепа, такі корупційні схеми ставлять перешкоди законослухняним забудовникам, які окрім офіційних сплат до міського бюджету, змушені ще платити в кишені корумпованим чиновникам. Водночас, такі схеми вигідні тим, хто за всяку ціну намагається обійти закон. Зокрема, на сьогодні у Львові громадські активісти вже нарахували майже 70 незаконних будівництв. Незважаючи на заяви з боку міської влади про наміри боротися з нечесними забудовниками – проблема лише прогресує. А якщо будівництво незаконне – отже немає офіційних нарахувань до міського бюджету.

Найбільше парламентаря обурює те, міська влада навіть не збирається реагувати на масові незаконні забудови та корупцію на будівельному ринку. За словами Ігоря Васюника, з 1 вересня 2015 року повноваження по здійсненню держархбудконтролю передаються до органів місцевого самоврядування. Проте львівська влада не поспішає   перейняти повноваження держархбудконтролю, а отже – брати на себе відповідальність.

«Мер Львова Садовий неодноразово заявляв, що він з нетерпінням чекає моменту, коли міська рада зможе сама контролювати та боротись з незаконними забудовами  у Львові. Проте, як виявилось, – це не так. Садовий не спішить брати на себе відповідальність: орган при міській раді не створений, положення не затверджено, комісію ніхто і не думав створювати! Всім, мабуть,  вигідно коли довго шукають «крайнього», а за цей час незаконне будівництво закінчується і успішно узаконюється судами», – зазначив Васюник.

Нардеп переконаний, якби у Львові знесли хоча б одне незаконне будівництво – це стало б  хорошим уроком як для нечесних забудовників, так і для корумпованих чиновників. Однак  поки не буде чіткої позиції міської влади, доти кількість незаконних будівництв лиш зростатиме. За словами нардепа, на його критику та вимоги  у міськраді вже «зреагували».

«Мені стало відомо, що деяких близьких «по духу» до Андрія Івановича забудовників викликали до міськради і казали, що ваш ворог – Ігор Васюник. Тому треба зробити все, аби він не прийшов до влади. Дякую за рекламу, тепер я розумію, що рухаюся у правильному напрямку. Будемо далі боротися», – додав Ігор Васюник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: