Волинські депутати просять Раду ухвалити закон про бурштин

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик і Волинська обласна рада звернулися до державної влади з проханням якомога швидше прийняти закон України "Про видобування і реалізацію бурштину".

Про це повідомляє Дивись.Інфо з посиланням на українську службу BBC.

На сесії 30 вересня волинські депутати більшістю голосів підтримали звернення, яке ініціював Гунчик.

"Допоки розробка бурштину не буде переведена у правове поле, нелегальний видобуток цієї корисної копалини буде продовжуватися і надалі, з завданням шкоди навколишньому середовищу та породжуючи нові конфліктні ситуації", - йдеться у зверненні.

У зверненні також викладені наміри місцевої влади створити комунальне підприємство "Бурштин Волині" із філіями у районах.

Нагадаємо, Міністерство екології та природних ресурсів у разі відсутності позитивних результатів з легалізації видобутку бурштину не виключає можливості запровадження особливого режиму діяльності на територіях, де ведеться його незаконний видобуток.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонував терміново вжити пакет законопроектів, які допоможуть боротися з несанкціонованим видобутком бурштину, через яку Україна щодня втрачає не менш як мільйон доларів.

У середині липня Міністерство екології та природних ресурсів України повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, які були видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що ліцензії видаватися не будуть на час розробки прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

22 липня тодішній віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Мінекології та Державній службі геології та надр розробити зміни до законодавства для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину в країні.

Віце-прем'єр наголосив на необхідності підготовки комплексної програми розвитку галузі видобутку бурштину, яка сприятиме розвитку регіону за рахунок легального і прозорого механізму використання надр.

За його словами, в цій сфері має працювати одне держпідприємство, яке здійснюватиме видобуток та реалізацію бурштину на внутрішньому і зовнішніх ринках.

Україна посідає друге місце у світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: