Суспільство втомилося від популістів, - політолог

У ситуації, коли в потенційного електорату перевтома від популізму і «старих» політиків, є запит на нові обличчя, натомість нові партії нові обличчя і нові підходи. Про це в коментарі «Гал-інфо» заявив відомий львівський політолог Геннадій Шипунов.

Ця  виборча кампанія є особливою, зважаючи на новий Закон «Про місцеві вибори». Відтак, значний вплив на перебіг кампанії має належність кандидата до тої чи іншої  політичної партії. Чи ця партія налаштована грати на результат, чи вона імітує боротьбу. Також важливо чи це парламентська сила, чи новостворений політичний проект.

Також особливістю кампанії є превалювання певних трендів. Це і квота на кількість жінок у виборчих списках, та розігрування тренду Майдану: залучення до партійних списків громадських активістів, волонтерів та учасників бойових дій. Ця тема сприймається суспільством і має відгук в електорату. Це не може не додавати політичній силі додаткових балів, - розповів політолог.

Також Геннадій Шипунов визначив ще одну особливість цих місцевих виборів, а саме залучення досвідчених управлінців до лав деяких партій. «В цьому планів виділяється політична сила «Наш край». Новий гравець на політичній арені, участь у виборах якого є своєрідною спробою пера», - додав експерт.

Люди справи, на думку політолога, так само є в тренді кампанії. «Соціологічні опитування, в яких фігурує вище згадана політична сила, демонструє стабільну політичну динаміку. «Тому висновок такий – позиціонування себе як галузевих професіоналів приносить політичні дивіденди», – наголосив Геннадій Шипунов.

Місцеві вибори, на думку експерта, вирізняється і вузькістю постановки проблем. Так, на зміну загальнонаціональних гасел приходять вузькоспеціалізовані питання. Тому  постає протистояння  між «господарником» та «політиком-популістом». «Виборець живе в певному будинку, в певному районі. І якщо розвалюється будинок чи прориває водопровід, то проблематика загальнодержавного спектру втрачає гостроту. На місцях люди потребують ефективних менеджерів, управлінців. Тому досить непогано звучить це гасло в місцевій виборчій кампанії від кандидата на пост міського голови Львова від «нашого краю» Олега Баляша. Людина, яка зарекомендувала себе як власник підприємства, що створює робочі місця, ефективно ними управляє, тобто поводить себе саме як господарник. Ці фактори якраз і додають позитивних балів цьому кандидату», - розповів Геннадій Шипунов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: