УКРОП подав до суду на Стрийську міську виборчу комісію

Члени Стрийської міської виборчої комісії відмовили у реєстрації двом кандидат зі списку політичної партії «УКРОП» через те, що їх висунули в одному і тому ж окрузі. «УКРОП» оскаржує рішення комісії у суді.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували конфліктну ситуацію між Стрийським міським осередком політичної партії «УКРОП» та відповідною міською виборчою комісією. Остання, після опрацювання виборчого списку, відмовила у реєстрації двом кандидатам від цієї політичної партії, у зв’язку з тим, що їх обох було висунуто кандидатами в депутати по одному виборчому окрузі – №16 (порушення пункту 1 частини 1 статті 46 ЗУ «Про місцеві вибори»). Відповідно до чинного законодавства, міська організація партії має право висунути виборчий список кандидатів у депутати відповідної міської ради (із закріпленням не більше ніж по одному кандидату в депутати у територіальному виборчому окрузі по виборах депутатів відповідної міської ради).

3 жовтня 2015 р. місцевий осередок УКРОПу подав до суду на Стрийську міську комісію з вимогою скасувати її постанову №13 від 1 жовтня 2015 р., якою було юридично зафіксоване це рішення, та зобов’язати комісію зареєструвати цих осіб в кандидати в депутати.

За словами Романа Матвійківа, голови штабу Стрийського міського осередку УКРОПу, вони допустили технічну помилку у виборчих списках, через яку виявилося, що два кандидати були подані по одному виборчому округу. Насправді ж, за його словами, на виборчій конференції одного кандидата було висунуто у 16-му окрузі, іншого – у 28-му.

Вчасно виправити помилку у виборчих списках партія не мала змоги, оскільки подали документи в останній день – 30 вересня 2015 р. і не були присутні під час їх опрацювання і затвердження комісією. Оскільки УКРОП не має свого представника у виборчій комісії, про її рішення вони дізналися 1 жовтня 2015 р., коли вже не було запізно вносити зміни чи уточнення в списки, тому що пройшов встановлений Законом термін подачі виборчих списків. Нагадаємо, відповідно до календарного плану, затвердженого Центральною виборчою комісією, останній день прийому подань на реєстрації кандидатів у депутати сплив 30 вересня.

Перше судове засідання по цьому питанню відбулося 4 жовтня 2015 р. о 12:30. Проте, на засіданні розгляд справи перенесли на 11:00 5 жовтня 2015 р.

За словами голови Стрийської міської ВК, УКРОП підготував і пред’явив суду нові виборчі списки, в який одного кандидата було висунуто у окрузі №16, іншого – у 28-му. Крім того, представили суду протокольні рішенні партійних зборів по висуненню кандидатів, які, ніби то, це підтверджують. У такий спосіб вони сподіваються переконати суд, що помилка була технічною під час оформлення виборчих списків і сподіваються, що суд задовольнить їхній позов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: