Про "сервіс" ПП "Тур-авто" та турківських водіїв-хамів

Якість роботи громадського транспорту, який обслуговує внутрішньо обласні маршрути Львівщини, як відомо, вже давно не витримує жодної критики. А в тарифах на перевезення - більше каламутної води, ніж економічної обґрунтованості: найчастіше домінує лише бажання отримати надприбуток.

Так, на електронну адресу нашого сайту ми отримали листа-скаргу щодо неякісного надання послуг у сфері пасажироперевезення працівниками ПП "Тур-Авто", зареєстрованого у місті Турка.

Читачі скаржаться на якість послуг пасажироперевезення у всі можливі інстанції. Ось одна з таких скарг.

Голові Львівської ОДА
п. Синютці О. М.
[email protected]

Начальнику Управління
Укртрансінспекції у Львівській області
п. Небесному С. І.
[email protected]

Начальнику Інспекції з питань захисту
прав споживачів у Львівській області
п. Гриніву Ю. О.
[email protected]

Голові Турківської РДА
п. Лабецькому О.М.
[email protected]

Керівнику ПП «Тур-Авто»
п. Кметику В.Ф.

СКАРГА

3 жовтня 2015 року, користуючись послугами ПП «Тур-Авто» у сфері пасажирських перевезень, я зіткнувся з хамською поведінкою водія маршрутного автобуса: синій Еталон, номерний знак 3482, рейс Львів-Кривка.

Зайшовши у вище вказаний автобус, я відразу звернув увагу на бруд всередині: пилюка на сидіннях та шторах, пісок в салоні автобуса, специфічний запах. Тоді я звернувся до водія з проханням прибрати в салоні автобуса перед виїздом, оскільки вважав, що дихаючи цією пилюкою весь час у дорозі (а це близько п’яти годин, відстань понад 150 км та ще й за чималі гроші!), це завдасть шкоди моєму здоров’ю та інших (загалом на той час в салоні знаходилися близько двох десятків) пасажирів. На моє зауваження водій відповів, що він робити нічого не буде, бо у нього немає на це часу, хоча до виїзду залишалося 15-20 хвилин.

Тоді я зателефонував диспетчеру Турківської автостанції на номер 096-97-12-981. Проте, останній повідомив, що …зв’яжеться з механіком (?!?!!?).

Я розрахувався за проїзд (93 грн.), але квиток не отримав. Зайнявши своє пасажирське місце, я кілька разів набирав номери телефонів до ПП «Тур-Авто», зазначені на сайті підприємства, однак ніхто не відповів. Після цього я зателефонував до голови Турківської РДА – Лабецького О.М. як до останньої інстанції в пошуках справедливості та повідомив про цей прикрий інцидент. Голова відповів, що спробує мені допомогти та запропонував написати письмове звернення.

В м. Рудки до водія автобуса підійшов працівник автостанції і повідомив, що надійшла усна скарга про незадовільний стан автобуса. Водій відреагував на цю новину криком в мою сторону: «Я тебе запам’ятав! Ми ще з тобою зустрінемось». Я сприйняв це як погрозу. Невже за мої чималі гроші, я повинен ризикувати не тільки здоров’ям, а й життям?! Про сервіс тут взагалі не йдеться!

Варто зазначити, що на моє прохання видати мені квиток за проїзд, водій відмовився це робити, заявивши: «Видам, коли будеш виходити. І не компасіруй мені мозги» (дослівно цитую). До слова, за проїзд я розрахувався одразу при посадці у м. Львові.

В цьому випадку водій спровокував мене на порушення ст.41 ЗУ «Про автомобільний транспорт», яка передбачає «мати при собі квиток на проїзд…». Тим самим водій порушив п. 147 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, який зобов’язує водія стежити за виконанням пасажирами своїх обов’язків…

З такої відверто хамської та зухвалої поведінки водія було видно, що йому ані голова РДА О. Лабецький , ані його безпосередній керівник В. Кметик – не указ і він може безкарно і надалі робити все, що хоче.

Протягом всього рейсу водій так і не спромігся поприбирати в автобусі. При виході у селі Верхнє Висоцьке після понад п’яти годин каторги у душогубці на колесах (в прямому сенсі цього слова) водій видав мені брудний аркуш паперу, який назвав квитком за проїзд. Коли я поцікавився, чому він не заповнений – немає ані дати, ані номера рейсу, ані жодних інших реквізитів (див. фото), - водій повідомив, що «керівництво заборонило заповнювати. Всі питання до керівництва!»

Отож, питання: чому пан Кметик змушує працівників порушувати Закон?

Вважаю, що в даному випадку було порушено ряд моїх прав, а саме:

Стаття 17 Закону України «Про автомобільний транспорт» передбачає, що персонал автомобільного транспорту повинен відповідати визначеним законодавством вимогам, зокрема забезпечувати якісне та безпечне надання послуг автомобільного транспорту з перевезення пасажирів чи вантажів, ввічливо та уважно реагувати на звернення і скарги споживачів послуг автомобільного транспорту.

Відповідно до пункту 159 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 пасажир автобуса має право на безпечне і високоякісне перевезення, на відшкодування заподіяної шкоди.

Згідно вищенаведених Правил, водій автобуса зобов'язаний культурно поводитися з пасажирами, дотримуватися визначеного маршруту та розкладу руху автобуса, зупиняти під час виконання рейсу в режимі маршрутного таксі автобус для посадки на вимогу в місцях зупинки громадського транспорту, а також в інших місцях, але не ближче ніж за 100 метрів від місця зупинки громадського транспорту, якщо це не суперечить Правилам дорожнього руху та інше.

Водієві автобуса забороняється: починати рух до повного зачинення дверей та відчиняти їх до повної зупинки автобуса, розмовляти, курити під час руху автобуса, обирати пасажирів за вигідністю їх прямування, відмовляти пасажирам в обслуговуванні, змінювати маршрут і графік руху, порушувати вимоги Правил дорожнього руху та правил технічної експлуатації транспортного засобу.

Відповідно до частини 2 статті 30 Закону України «Про автомобільний транспорт» автомобільний перевізник зобов'язаний забезпечувати дотримання персоналом вимог законодавства про автомобільний транспорт, вживати заходів до забезпечення безпечної, зручної поїздки пасажирів згідно з договором перевезення і розкладом руху, компенсувати шкоду, заподіяну здоров'ю та майну пасажирів.

Крім цього, відповідно до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту перевізник зобов'язаний забезпечити дотримання персоналом вимог законодавства про автомобільний транспорт та захист прав споживачів; вживати заходів до забезпечення безпечної, зручної поїздки пасажирів і зберігання та/або доставки багажу згідно з договором перевезення і розкладом руху; забезпечувати їх своєчасну подачу для посадки пасажирів і відправлення…

Враховуючи викладене вище і те, що, відповідно до ст.ст. 7 та 9 Закону України «Про автомобільний транспорт» адміністрації повинні забезпечувати безпечне і якісне обслуговування пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забезпечувати контроль за виконанням автомобільним перевізником умов договору,

ПРОШУ:

- провести перевірку та з’ясувати особу водія-хама, який працював на рейсі 03.10.2015 р., оскільки він так і не представився (номерний знак автобуса: 3482, рейс: Львів-Кривка),

- притягнути до відповідальності водія маршрутного автобуса, який працював на рейсі 03.10.2015р. (виїзд зі Львова о 13.20) за вчинені ним порушення;

- вжити відповідних заходів контролю з метою захисту порушених прав та попередження таких порушень у майбутньому;

- перевірити діяльність перевізника, що здійснює обслуговування на вищезгаданому маршруті на предмет дотримання ними чинних актів, що регулюють порядок пасажирських перевезень, загального стану дотримання прав пасажирів та зокрема щодо вищевказаних фактів порушень прав пасажирів;

- у разі виявлення порушень умов договору перевезення пасажирів, розірвати договір з перевізником ПП ”Тур-Авто”;

- здійснити перевірку законності підвищення тарифів на проїзд перевізником ПП „Тур-Авто”;

- перевірити якість послуг, що надаються перевізником, з визначенням покращення якості послуг у зв’язку із збільшенням вартості проїзду;

- в разі неправомірності дій перевізника щодо необґрунтованості підвищення оплати за проїзд, вжити заходів щодо поновлення попередньої вартості проїзду;

- невідкладно розглянути цю скаргу і повідомити про дії, вчинені в результаті такого розгляду на електронну адресу.

6 жовтня 2015 рокупідпис)

..

Фото салону автобуса
.

Фото "квитка"

Ми вирішили не називати автора цього листа, хоч він і був підписаний. Зазначимо лише, що це непоодинокий випадок, коли марштрутні автобуси турківського напрямку їздять брудними не лише ззовні, але й з середини, а водії дозволяють собі зверхнє, а часто і хамське ставлення до своїх роботодавців - пасажирів. Будьмо гідними і не дозволяймо іншим перетворювати себе на рабів.

Крім того, голова Турківської районної державної адміністрації Олександр Лабецький підтвердив нашому сайту інформацію про те, що до нього дійсно надійшла не лише усна, але й письмова скарга на водія ПП "Тур-Авто" щодо згаданого у скарзі інциденту.

Він також додав, що вже дав розпорядження розібратится в даній ситуації аби подібні випадки більше не повторювалися у майбутньому.

Просимо читачів повідомляти нас про подібні випадки. Про результати розгляду скарги ми поінформуємо. Далі буде...

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: