Режисер Ігор Чайка у «Тюрмі На Лонцького» презентує фільм «Газова революція»

У неділю, 11 жовтня о 13.00 у кінолекторії Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» відбудеться зустріч із відомим українським кінодокументалістом Ігорем Чайкою, який презентуватиме нову стрічку «Газова революція чи Сланцевий цугцванг?».

Проект під промовистою назвою «Газова революція. Усвідомлений вибір» мав на меті знімання документального фільму, який висвітлює питання видобутку нетрадиційних вуглеводнів. Фільмування відбувалося в США та Україні. Партнерами проекту виступили
Бюро підтримки медіа-проектів Державного департаменту США за сприяння Посольства США в Україні, а також проект «Український інститут газу нетрадиційних джерел». Знімальна група вже отримала попередні домовленості з Першим національним та телеканалом ZIK щодо показу фільму та проведення дискусії в студії після перегляду.

На прем’єрі стрічки глядачі отримають нагоду не тільки побачити ексклюзивні кадри, відзняті у США, що не увійшли до фільму, а й довідатися про переваги, застороги та «підводні камені», пов’язані з видобутком сланцевого газу в цій країні. Своїм фільмом режисер Ігор Чайка, окрім того, що намагається висвітлити актуальні українські реалії, ще й прокладає певну межу між міфами і наявним станом речей, що існують в українському інформаційному просторі щодо видобутку нетрадиційного природного газу, демонструючи конкретні переваги для національної та регіональної економіки, рівня та якості життя місцевих громад.

«Документальний фільм, виготовлений студією медіа-проектів «Вартові демократії», подає огляд кращих практик співпраці видобувних компаній (на прикладі проектів із видобутку нетрадиційного газу компанією Шелл в Україні та США) із урядом та громадами, дружнього ставлення до довкілля і допомозі у розв’язанні місцевих соціально-економічних проблем. Коментарі у фільмі надають відомі експерти, такі які, зокрема, Грем Тайлі, голова компанії Шелл в Україні та Михайло Гончар, керівник Київського енергетичного клубу Q-Club. Ми пропонуємо українцям замислитися, чи зможе цей досвід щось дати нашим громадам? Чи українське село виграє від подібного видобутку , чи навчиться розвиватися по-новому? Скільки вартує місцевий газ і чи забезпечує він енергетичну незалежність? Чому в США відбулась справжня газова революція і чи готова до неї Україна?», — пояснив Ігор Чайка, який резюмує, що говорити про усвідомлений вибір наразі зарано. Тому для означення наявної ситуації режисер чесно застосував термін «цугцванг». Це німецьке слово означає спонукання до ходу в шаховій грі (за цугцвангу катма корисних чи нейтральних ходів, будь-яке пересування фігур чи бездіяльність призводить лише до погіршення ситуації).

Кінолекторій Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» стане одним із місць всеукраїнської прем'єри документального проекту Студії медіа-проектів «Вартові демократії» /TIME PRODUCTION Studio «Газова революція чи Сланцевий цугцванг?».

Партнером показу у Львові фільму «Газова революція чи Сланцевий цугцванг?» виступила громадська організація Центр правових і політичних досліджень «СІМ».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: