У Львівській області знову незаконно вивозять кислі гудрони

На Грибовицькому сміттєзвалищі, що поблизу Львова, було виявлено працівників, що організували незаконний вивіз кислих гудронів. На місце злочинних дій виїхали правоохоронці та представники екологічної інспекції. Про це повідомляє Комітет екологічного порятунку України.

На території поруч з Грибовицьким сміттєзвалищем, що належить Львівському дослідному нафтомаслозаводу, розташовані три котловани з відходами виробництва. За різними підрахунками тут знаходяться від 200 до 500 тисяч тон кислих гудронів.

"Сьогодні мені повідомили, що на території сміттєзвалища невідомі здійснюють вивіз кислих гудронів. Коли я прибув на місце, то побачив двох працівників, що доволі примітивними методами перекачують відходи, нагрівають їх та переливають в цистерну. Димлять токсичні випари. Уся територія забруднена гудронами", - розповів Марко Шпікула. Він також зазначив, що за словами працівників вивіз гудронів здійснює підприємство "Карпат-Еко". "За моєю інформацією підприємство має ліцензію лише на переробку мастил та нафтошлаку. Ліцензії на переробку кислих гудронів немає. Окрім того на об’єкті відсутня будь яка документація", - наголосив Марко Шпікула.

В свою чергу він звернувся до Олексія Балицького, директора департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА, який був здивований даною інформацією, та зазначив, що негайно викликає правоохоронні органи та представників екологічної інспекції на об’єкт.

Зазначимо, кислі гудрони є відходами від виробництва трансформаторного масла та містять сірчану кислоту. Їх переробка вимагає значних капіталовкладень та є неприбутковою. Натомість кислі гудрони можуть використовувати для спалювання, адже вони мають високу теплоємність. Однак це заборонено через токсичні випари під час горіння. У 2006 році була схожа ситуація незаконного вивезення гудронів. Тоді їх вантажили на машину, вивозили в Жовкву, там їх гріли та переливали у цистерни. Кислі гудрони планували вивозити в Макіївку та спалювати в доменних печах разом з вугіллям для збільшення температури та ККД. Однак спалення гудронів заборонене, адже сірчана кислота збільшує токсичні викиди в атмосферу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: