Ярослав Надяк: Режим транзиту для нерозмитнених авто – це приниження українців

Останнім часом на українських дорогах можна часто побачити автомобілі із закордонними номерними знаками. Проте керують ними зовсім не іноземці, а наші співвітчизники.

Іноземні авто надійніші та дешевші, стверджують їх власники. Проте другу перевагу нівелюють платежі, які треба сплатити при ввезенні авто на територію України. Після сплати ввізного мита та ПДВ набігає кругленька сума, яка часто перевищує вартість автомобіля за кордоном. Тому українці й їздять на нерозмитнених авто. Причому на цілком законних підставах – керуючись Стамбульською конвенцією, яка регулює тимчасове ввезення на територію держави закордонних товарів.

«Проблема із нерозмитненими автомобілями в державі назріла давно. Труднощі для простого українця спричиняє, по-перше, те, що співвласник транспортного засобу на іноземній реєстрації відповідно до чинного законодавства України зобов’язаний  кожних 5 діб перетинати кордон і знову в’їжджати на митну територію України. Це надто затратно, зокрема, беручи до уваги ціни на пальне.

По-друге, незаконним з огляду на права громадянина України вважаю те, що для співвласника нерозмитненого автомобіля на українській території діє режим транзиту, тоді як іноземцям на транспортних засобах із закордонною реєстрацією дозволено офіційно перебувати в Україні 1 рік. Постає питання: чому наші співвітчизники на своїй землі мають менше прав, ніж іноземні гості?

Як бачимо, явних недоліків у Митному кодексі України є чимало, проте відповідний транзитний законопроект цьогоріч «заморозили» політики-популісти. Йшлося про повне скасування мита або збільшення строку до 90 днів. балакуни у Верхованій раді просто заговорили цей законопроект, натомість жодного альтернативного не запропонували. На моє переконання, не підтримка цієї законодавчої ініціативи – це ніщо інше, як позбавлення українців звичного для європейців права на недороге і якісне авто» - наголосив у коментарі Ярослав Надяк, кандидат в депутати до Львівської обласної ради від політичної партії «Наш край» у Жовківському районі (округ №43).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: