У дитячій лікарні обговорили перешкоди у впровадженні е-медицини

Перед презентацією електронно-медичної картки пацієнта у Військово-медичному клінічному центрі, у Комунальній міській дитячій лікарні, як одній з пілотних установ із впровадження такої картки, експерти обговорили успіхи та досягнення закладу, а також проблеми і перешкоди, які виникають в процесі розвитку тут системи е-медицини.

Серед учасників зустрічі: Яніка Мерило, радник міського голови Львова; Михайло Лопатін, керівник проекту «Е-здоров'я», представник офісу реформ Міністерства оборони України; Володимир Бєляєв, керівник проекту «Електронна медична картка» у Львівському військово-медичному центрі, представник офісу реформ Міністерства оборони України; Андрій Вишневський, громадський активіст, куратор напрямку SmartCity у Львові; Віктор Пушкарьов, в.о. першого заступника міського голови; Андрій Москаленко, директор департаменту «Адміністрація міського голови»; Тимофій Александронець, начальник управління міжвідомчої координації ЛМР; Наталія Літвінська, заступник начальника управління охорони здоров'я ЛМР та інші.

Після презентації успіхів та досягнень закладу із проведення телеконференцій та впровадження телемедицини й електронної карти пацієнта системи «Доктор Елекс», присутні обговорили з головним лікарем шпиталю Дмитром Квітом проблеми і перешкоди, з якими стикаються не лише лікарня, й інші установи, зокрема Міністерство оборони України (захист персональних даних – в т.ч. і на паперових носіях, законодавчо закріплена необхідність мати паперові дублікати документів, проблеми з персоналом, фінансові сторони питання тощо).

Опісля гості перейшли до практичного вивчення роботи лікарні. Так, завідувач приймального відділення КМДКЛ Надія Гута розповіла про переваги роботи лікарів приймального відділення з електронною картою пацієнта, а саме: зменшення часу на оформлення медичної карти, за наявності – доступ до страхового і медичного анамнезу пацієнта тощо. Серед недоліків – необхідність дублювати введену в комп’ютер інформацію в паперових прошитих звітних журналах. Продемонстровано також роботу цифрового рентгенапарата, інтегрованого із системою «Доктор Елекс», який надсилає зроблені зображення одразу на робоче місце лікаря.

Наступною проміжною точкою стало знайомство з «серцем» інформаційної системи лікарні – серверною. Оглянуто потужності, схеми роботи, принципи резервного копіювання, а також будову інформаційної мережі лікарні.

Фінальним пунктом стала гордість лікарні і міста – неонатальний корпус дитячої лікарні для лікування патологій новонароджених, серед наяскравіших «випускників» якого – 720-грамова при народженні дитина, яка перенесла 2 операції в період новонародженості і цьогоріч успішно пішла в 4 клас. Завідувач відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених Володимир Чуйко розповів про непрості особливості роботи лікарів відділення та особливу користь від роботи системи «Доктор Елекс». За його словами, для таких діток щоденно (а іноді й декілька разів на день) проводять складні розрахунки, з метою здійснення корекції дозування ліків та параметрів життєзабезпечення, а інформатизація цього процесу залишає більше часу для безпосередньої опіки хворими немовлятами.

На завершення Яніка Мерило озвучила загальну думку гостей, висловивши захоплення працею, проведеною в лікарні, із впровадження сучасних технологій в повсякденну роботу, ентузіазмом та натхненням керівників та працівників, побажала не зупинятися на досягнутому і завжди прагнути більшого.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: