Ми дуже заздримо, приїжджаючи з Одеси, як розвивається Львів, - Саакашвілі

Сьогодні у Львові розпочались Дні бессарабської культури, які триватимуть впродовж двох днів, 17-18 жовтня, під гаслом «Зшиваємо країну». Голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі відкрив захід на пл. Ринок. Зокрема, він зазначив: «Коли ми приїжджаємо з Одеси, ми дуже заздримо, як розвивається Львів. Я себе тут відчуваю абсолютно як вдома».

В рамках Бессарабської амбасади у Львові протягом двох днів виступатимуть музичні й танцювальні колективи з різних куточків Одеської області, діятиме виставка побуту різних етнічних груп, які там мешкають. Львів'яни та гості міста зможуть посмакувати стравами бессарабської кухні на майстер-класах та презентаціях. Родзинкою кулінарної частини стане дуель двох страв - мамалиги та баноша на пл. Ринок.

«Хоча я завжди говорю одеситам, що потенціал Одеси ще більший. Такі дні – це можливість показати всім, що наша країна єдина. Українська Бессарабія є унікальною, але вона завжди була як острів. Те, що ми зробили разом за останні місяці - це диво. Україна об’єдналась. Сьогодні всі українці, незалежно від того чи з Півдня України вони, чи зі Сходу, чи з Заходу, спільно воюють за свою незалежність», - зазначив під час відкриття фестивалю у Львові губернатор Одещини.

«Кілька років поспіль ми робили дні Львова в різних містах України. Це дало дуже багато для єднання нації. Сьогодні це вертається до нас такими подіями. Часто кажуть, що Україну важко зрозуміти, бо вона така різна. А її просто треба любити.

Насправді сьогодні унікальний день, тому що сьогодні ми маємо якісне продовження тих днів Львова, які ми ще два роки тому активно робили по усій нашій державі. Сьогодні маємо візит ввічливості Бессарабії у нашому місті.

Будуть неймовірно цікаві зустрічі, буде цікава гастрономія.

Думаю, що в цьому поєднанні Львова та Одеси, Бессарабії та Галичини, є неповторний шарм нашої України, який до кінця ніхто не може зрозуміти - її просто треба любити», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Я дуже щасливий, що зміг доєднатись до цього свята. Впевнений, що це дійсно історична справа. Завжди наші вороги хотіли нас роз’єднати, лякаючи людей зі Сходу Заходом, людей із Заходу іншими регіонами, і завжди нам казали, що ми різні, що ми інші.

У Львові я абсолютно себе почуваю як вдома. Можливо тому, що Львів з усіх українських міст найближче до моєї Грузії.

У кожного своя специфіка, але разом ми найбільша країна Європи і цього в нас не відібрати.

Хочу подякувати організаторам тому, що це дійсно популяризація Одеси. Варто зазначити, що Львів залишається головним центром української державності», - додав губернатор Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі.

«Такий щасливий день сьогодні. Я, користуючись нагодую, хочу освідчитись у кохані до цього чудового міста та до його жителів. Це фантастичне місто. Тут у нас ніколи не було поганого настрою, коли бувають неприємні ситуації у житті, ми приїжджаємо сюди, щоб зарядитись оптимізмом.

І сьогодні у вас в гостях Бессарабія – регіон фантастичний за своєю історією, географічним розміщенням, демографічним складом, адже там живе більше ста національностей, які знаходяться у мирі та згоді впродовж багатьох років. Сьогодні ми приїхали, щоб показати свої звичаї та культуру.

Дуже вдячні вам за гостинність.

На цьому фестивалі ми хочемо показати, що наша країна фантастична і що вона єдина та має фантастичне майбутнє, яке маємо втілити ми з вами», - додав Іван Плачков, громадський діяч та підприємець із Бессарабії, засновник ТМ "Колоніст".

Ініціатива з проведення Днів бесарабської культури у Львові належить виноробу з Одещини, власнику ТМ "Колоніст" Івану Плачкову та львівській ресторанній компанії Kumpel' Group. Активну участь в організації беруть Одеська та Львівська облдержадміністрації, Львівська міська рада та Клуб галицької кухні.

 

Програма

 

Час Захід Місце Примітки
17 жовтня, субота
14.00-18.00 Виступи колективів з традиційною та сучасною етно-програмою. Перегляд фільму про одеську Бессарабію пл Ринок тераса на Ринку вхід вільний

 

15.00-17.00 Гастрономічна дуель «Банош проти мамалиги» пл Ринок тераса на Ринку вхід вільний

 

18 жовтня, неділя
12.00-16.00 Презентація вин ТМ «Колоніст» та приготування страв Бессарабської кухні Ресторан «Голодний Микола» вхід вільний

 

16.30-18.00 Виступ дитячого хору с. Криничне Домініканський Собор вхід вільний

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: