1010 кандидатів претендують на 84 владні мандати у Львові. Хто вони?

1010 кандидатів претендують на 84 владні мандати у Львові. Це найвищий конкурс серед усіх регіонів України. Цьогоріч місто Лева ще й б’є рекорди за кількістю зареєстрованих кандидатів на посаду мера - їх близько десятка. Хто ці люди? Ми дослідили списки та біографії.

Самопоміч і Андрій Садовий

Успіх Самопомочі у Львові - це зусилля, помножені на час. А напередодні цих виборів – ще й на адмінресурс.

Ірина Швець, львівське представництво «ОПОРА»:

- Самопоміч організовує заходи. Ярмарки. Медичні обстеження для виборців спільно з Львівською міською радою. Таким чином, воно позиціонується від Самопомочі і міської ради, але зрозуміло, що додаткові бали кладе собі Самопоміч.

Початок виборчої кампанії головний претендент на мерське крісло Андрій Садовий починав з рейтингом у понад 50%. Нині він становить близько 45%.

Володимир Подгорнов, соціолог:

- Другий тур. За це іде боротьба, тобто шанси є на другий тур, і на перемогу в першому, але зараз рейтинг добирають усі його конкуренти.

Високий рейтинг і у партії мера - Самопоміч. Відтак, шанси стати депутатом мають дуже цікаві люди. Наприклад, Роман Федишин, власник найбільшого львівського ринку «Шувар». У 2006 році пережив замах, екс-член БЮТу та екс-висуванець від Аграрної партії. За часів Януковича не мав жодних проблем з бізнесом.

Богдан Куфрик, видання «Експрес»:

- Бо в ринку «Шувар» є співвласниця - рідна сестра Ганни Герман.

У списку зустрічаємо й Всеволода Громаду, власника ТОВ «Донвугілляспецбуд» і «Гармата Лтд», які торгують вугіллям з Донбасу.

Неспокійно й в області. Б’ють на сполох активісти курортного Трускавця - на посаду мера Самопоміч підтримує Андрія Кульчинського. Його пов’язують з попередньою владою, яка віддала частину міського водогону та сотню гектарів землі інвестору «Альфа Плюс». Той, за словами активістів, не виконав своїх інвестиційних зобов’язань.

Ще один кандидат від Самопомочі - Віктор Рабець. Він є керівником скляного заводу «Іскра» у Львові, працівники якого минулого року страйкували через невиплату заробітної платні.

А ще – Максим Козицький, син львівського бізнесмена Зиновія Козицького, директора ТОВ «Укрнафтогазінвест», яке займається видобутком нафти і газу на Львівщині.

Старший Козицький є власником компаній «Проект-буд», «Нордік» та «Бурова компанія «Горизонти», які викупили на аукціоні права на видобуток нафти і газу у Львівські області, а ще він має вплив на сайт «Вголос» - інтернет-видання, лояльне до ВО «Свобода».

Нагадаємо, фракція «Свобода» в міськраді - непримиренні вороги Садового.

У гучний скандал Самопоміч влипла з кандидатом Андрієм Болкуном. З невідомих причин партія вирішила відкликати його з виборів, однак порушила термін подачі відповідної заяви до львівського ОВК. Болкун у свою чергу каже – документи про його відкликання сфальсифікували.

- Партійної конференції не було, рішення сфальшоване. Вони відкликають мене і це, щонайменше, дивно.

Львівська ТВК відмовилась відкликати кандидатуру Болкуна, прийнявши відповідне рішення на виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду.

Володимир Гірняк і Громадянська позиція

Ще один реальний претендент на крісло львівського міського голови - Володимир Гірняк, висуванець «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка. Ще влітку місто зарясніло бігбордами – «За Львів із Садовим побореться Гірняк» із лейбою львівського ЗМІ «Новий Погляд», частку в якому мають Христина Канівець, донька народного депутата від ГП Олега Канівця та Володимир Гірняк.

У списку «Громадянської позиції» особливої слави зажив власник продуктових ринків Юрій Путас, який зробив 16 помилок в одній заяві! Через таку безграмотність йому довелося зняти свою кандидатуру.

А є ще Ігор Кузьмак, директор Укрдизайнгруп, яка дала підряд фірмі з ознаками фіктивності «Лугпромстройсантехмонтаж» під час робіт на «Арені Львів». А також власник «Галицької здоби» Назар Палідович, який вигадав альтернативу гречці - роздавав людям хліб.

Дмитро Добродомов і Народний Контроль

Наступає на п’яти Гірняку Дмитро Добродомов, лідер громадянського руху «Народний контроль», колишній гендиректор каналу «ЗІК» та ударівець, а віднедавна – й екс-порошенківець

- Я вважаю, що це просто аморально на сьогоднішній день - витрачати гроші на борди.

Однак сьогодні Львів рясніє обличчям Добродомова. Звідки фінансування? Сам кандидат декларує лише по 8 тис грн на місяць, а минулорічні доходи його сім’ї – 380 тис грн на рік. Любов Дмитра Добродомова до телебачення невмируща. Він – частий гість на телеканалі «Інтер» та «Шустер-Live». Редактор газети «Експрес» Богдан Куфрик таку лояльність до депутата пояснює хорошими стосунками з Віталієм Ковальчуком, екс-ударівцем, а сьогодні і першим замом голови АП та Віктором Пилипишиним, якого вважають співвласником «Шустера».

Однак, вірогідно, у нього є й інші симпатики.

Богдан Куфрик, видання «Експрес»:

- Прямих доказів такої співпраці не існує, але не виключено що Кривецький, який розуміє, що «Свобода» вже не набере стільки голосів. Він зацікавлений мати людей, які можуть представляти його інтереси у владі.

«Слідство.Інфо» намагалось поспілкуватися з паном Добродомовим особисто. Він двічі призначав нам зустріч і двічі ж в останню мить її скасовував.

Олег Баляш і Наш край

Цікавим претендентом у мери Львова є Олег Баляш з новоствореної партії «Наш Край». Баляш – екс-регіонал і один з найбільших платників податків у Львівській області, генеральний директор заводу «Гетьман», мережі супермаркетів побутової техніки та співвласник «Оксі Банку». Його бізнес потрапив до переліку тих, кого бойкотували після революції гідності у Львові.

А ось і декілька одіозних прізвищ старих-нових нашокраївців. Це Ігор Гайдучок, екс-секретар СДПУ(о) у Львівській області.

Богдан Піх – екс-регіонал, начальник львівської залізниці за президентства Януковича.

Василь Струс, колишній голова ДАІ Львова за Януковича.

А ще – Мирослав Хом’як, екс-керівник податкової служби Львова за часів Кучми, а за часів Януковича – директор департаменту екології та природних ресурсів Львівщини. На цих посадах Мирослава Хом’яка підприємці прямо звинувачували у масштабній корупції. Також він є співвласником львівських ЗМІ – Інтернет-видання «ГалІнфо» та радіо «Львівська хвиля».

У списку «Нашого краю» - не лише безліч колишніх регіоналів та представників СДПУ(о), а й керівники великих підприємств області. Це створює ризик активного використання адмінресурсу. Олег Баляш цього й не заперечує.

- Наш виборець – це ті, кого ми вже знаємо, наші працівники та їхні родини.

Серед останніх героїв нашокраївців – Олександр Остапець, екс-керівник Львівського бронетанкового заводу, в якого вдома знайшли 2 млн грн готівкою. Баляш каже: це політична розправа, але Остапець, за словами Баляша, добровільно написав заяву і зняв свою кандидатуру з виборів.

- Я сподіваюсь він доведе свою правоту в суді і всі обвинувачення будуть зняті.

Блок Петра Порошенка

Головою виборчого штабу президентського блоку у Львівській області став голова обласної адміністрації Олег Синютка. Щоб не зловживати своїм становищем він, начебто, пішов у відпустку.

Але це не заважає йому анонсувати свої вояжі на сайтах РДА. 

А списки БПП взагалі викликають безліч запитань.

Богдан Куфрик, видання «Екпрес»:

- Як на мене, цей список був сформований на вулиці Лазаренка 1-А, де знаходиться офіс братів Дубневичів.

Брати Дубневичі – львівські товстосуми, мисливці і фігуранти численних журналістських розслідувань. Свої статки вони заробили на залізниці. У списку БПП – безліч їхніх помічників, партнерів і навіть родичів.

Богдан Куфрик, видання «Експрес»:

- Михайло Гичка - це сват Богдана Дубневича, проти нього була порушена кримінальна справа по купівлі томографу для обласного клінічного центру.

Також у списку є Роман Васьків, начальник юридичного відділу Корпорації «КРТ» – дітища Дубневичів.

Є і бізнес партнери його дружини Тетяни. До прикладу Тарас Колодій, співвласник «Грушевський Сinema Jazz» та «Панської чарки». Суд неодноразово виносив рішення про ліквідацію літнього майданчику на площі Митній, однак власники відмовлялися його виконувати.

Оксана Кончак- сушеф «Панської чарки». Це підлегла дружини Дубневича Тетяни, яка є співвласником цього закладу.

Також у списку до обласної ради від Блоку Петра Порошенка є співробітники благодійного Фонду Дубневичів і люди, які розділяють його хобі - мисливство.

Це - Михайло Коваль і Богдан Кук, які у далекому 2009 році отримали в оренду на 49 років майже 7 тисяч гектарів лісових угідь.

Як і всюди, львівський список президентського блоку не обійшовся без екс-регіоналів.

І представників великого львівського бізнесу – це, наприклад, Богдан Козак, «Львівхолод»; Всеволод Білас, співвласник «Моршинської» та великі забудовники.

Артем Хмиз нещодавно прославився тим, що судився «за карамельки». Він подав позов проти киянки, яка з чоловіком виготовляла карамель за технологією, подібною до тієї, що використовує він.

Відомий мешканцям Площі Ринок Григорій Козловський – це львівський ресторатор, власник «Королівської Пивоварні», якого звинувачували у захоплені підвальних приміщень.

Знаходимо тут і юриста Дмитра Гудиму, який був проти відкриття державних реєстрів власності:

- Існує дуже багато ризиків для всіх нас, перший ризик це помста посадовим особам за профдіяльність.

Таку мозаїку колишніх регіоналів, бізнесменів та інших людей з сумнівним минулим історик Тарас Возняк пояснює просто:

- Місцеві бізнесмени, бізнесменки, комусь потрібна ділянка, дозволи, бюджет. Якісної зміни, на жаль, не відбувається.

Серед політиків зміни в країні справді не так помітні, як серед простих громадян. Хоч би хто став мером і депутатами на Львівщині, всі вони мають бути готові до того, що громада контролюватиме кожен їхній крок. І, відповідно, притягатиме до відповідальності.

Ольга Євстігнєєва, «Слідство.Інфо»

Джерело. Громадське.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: