«Дуже хочеться побачити реальні результати, без підтасовок і фальсифікацій»

Вибори 25 жовтня стануть політичним дебютом для нової партії «Наш край». Брудні технології, адміністративний тиск, навішування ярликів – через кілька днів це все вже буде позаду. Але осад залишиться. Наука цих виборів і відповідь Олегові Синютці – про це в інтерв’ю голови Львівського обласного осередку партії «Наш край» Мирослава Хом`яка.

Як Ви оцінюєте перебіг виборчої кампанії на Львівщині?

Кампанія була дуже короткою, і нові партії, такі, як «Наш край», мали обмаль часу, щоб як слід підготуватися до виборів. Ми довго чекали на Закон «Про місцеві вибори» і не розуміли, якими будуть правила гри. Тепер очевидно, що новий закон не досконалий, але він чітко обумовив, що лише сильна команда і сильні особистості мають шанс на перемогу. Ми з однопартійцями організували штаб, набрали молодих грамотних фахівців і впевнені, що наближаємося до дня виборів з добрими результатами.

В Україні вибори – це час брудних технологій. Чи Ви спостерігали використання нечесних прийомів або адміністративного тиску щодо партії «Наш край»? Чи можете навести конкретні приклади?

Що ближче було до завершення виборчої кампанії, то очевиднішими ставали її наслідки. Хтось заздалегідь вважав себе переможцем, а потім був розчарований, звідси брудні технології. Найпоширеніша практика, це коли партії агітували не за себе, а проти інших. Хочу одразу сказати, що партія «Наш край» жодного разу не вдавалася до брудних технологій. У нас все відкрито та прозоро. Натомість, на мою думку, наші опоненти часто грали не чесно. Можу навести кілька прикладів. Зокрема, у Перемишлянському і Радехівському районах роздавали агітаційну продукцію без вихідних даних. На тих листівках, з одного боку, йшлося про позитив щодо однієї політичної сили, а з іншого – поливали брудом партію «Наш край». Ми такі агітки збираємо і готуємось подавати інформацію в правоохоронні органи і суди.

Щодо адміністративного тиску на теренах Львівщини, то ми бачимо, що в останні тижні все більше включаються у «виборчу роботу» чиновники, які мали б займатися господаркою, але замість того захопились політикою та агітацією. Чиновники в районах часто напряму задіяні у виборчому процесі, або ж допомагають кандидату, який іде на окрузі від влади. Це все відбувається в робочий час, використовуються всі інструменти, які держава надала, щоб виконувати функції державного чиновника, натомість ці інструменти на всі сто процентів задіяні для ведення агітації та вчинення адміністративного тиску. Надходять дзвінки директорам шкіл, викладачам, службовцям, медикам,  їх попереджають про те, що вони вибрали не ту партію… Ми всі ці факти також фіксуємо і будемо на них реагувати.

Тобто, тиснули на кандидатів?

Так, і не лише на кандидатів, але й на прихильників і агітаторів. Більше того, навіть якщо людина, яка  йде на вибори від партії, взяла відпустку, працюючи на комунальному підприємстві чи у сфері охорони здоров’я, то їй також нагадують: пам’ятай, де ти працюєш.

Опоненти пов’язують вас із Медведчуком, а  партію «Наш край»  називають «запасним аеродромом» для колишніх регіоналів, що Ви їм можете відповісти?

Я працював у Державній податковій адміністрації Львівської області до 2005 року. Окрім мене, працювало ще 3 500 людей, начальником яких також був Сергій Медчедчук, і можна кожного з них звинуватити, що вони є «людьми Медведчука». Це ж абсурд. Я вважаю, що це дешева істерія збанкрутілих політиків, які не мають інших аргументів і не мають шансів на перемогу. Таким невдахам я можу відповісти тільки одне – говоріть про себе, агітуйте за себе, розкажіть скільки  ви змінили партій і якими вчинками  можете ви пишатися. За мене розповідати не треба. Я скажу за себе сам.

А як щодо закидів, що партія «Наш край» - це проект Банкової. Коли ви останній раз були у Києві на вул. Банковій  і з ким там контактували. Ви особисто знайомі із заступником голови Адміністрації Президента Віталієм Ковальчуком, якого називають куратором партії «Наш край» від Адміністрації Президента? 

На вул. Банковій я, звісно, був, але суто як турист. От і вся інтрига. Річ у тому, що «Наш край» – це повноцінна і перспективна партія, а не технічний проект. Ми створили її з ініціативи людей-господарників, лідерів місцевих громад.  Знаєте, нас у кожній області, у кожному регіоні пов’язують із різними середовищами. На Галичині нас звинувачують у причетності до «регіоналів», а на Сході кажуть, що ми проект Банкової. Насправді ми люди, які об’єднані очевидно ідеєю. Ми хочемо зробити свій посильний внесок для розвитку України через розвиток регіонів.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка в одному своєму інтерв’ю назвав партію «Наш край» «зборищем есдеків». Не хотіли б дати публічну відповідь?  

Я уважно читав це інтерв’ю. Був неприємно здивований  тим, що голова Львівської облдержадміністрації дозволяє собі навішувати «ярлики». Однак це його особиста справа. Хотів би  нагадати, хто такий голова ОДА. Це перший номер у списку «Солідарності», який теж вболіває за результати своєї партії. Напевно, у них не зовсім добре справи із соціологією, тому теж мусять вдаватися до таких примітивних методів. Я дуже шкодую, що Олег Михайлович, якого я поважаю, вдається до таких речей. Замість того, щоб розказувати людям про свої здобутки за час перебування на ключовій посаді в області.

2

До Львова приїздив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак, він зустрічався з активом партії. Які завдання він поставив перед партійною організацією?

Ми самі  запросили Олександра Мазурчака, він голова центрального виконавчого комітету партії. Він тривалий час працював заступником голови Київської міської державної адміністрації, а перед тим був міським головою Кам’янця-Подлільського. Він приїхав, щоб дати поради і поділитися досвідом. Скажу відверто, він був приємно вражений, адже побачив, що ми на Львівщині зібрали професійну команду, зібрали людей, які на Галичині не бояться «ярликів», відкрито йдуть до громади і щодня працюють поруч з людьми, реалізовують бізнесові та соціальні ідеї та проекти.

Як так сталось, що саме ви очолили цю партію на Львівщині? Хто безпосередньо вам зробив відповідну пропозицію?

Мені зробив таку пропозицію Олександр Мазурчак. Він запросив мене на розмову, пояснив ідею та мету створення партії «Наш край». Я взяв трохи часу, щоб подумати. Скажу щиро, дещо вагався, бо це велика відповідальність.

Але таки вагалися?

Так. Разів п’ять казав, що можливо слід знайти когось іншого. Але поки що ні разу не пошкодував за свій вибір.

«Наш край» нині реалізує якісь проекти, не пов’язані з виборами?

Я є головою благодійного фонду «Допомога і турбота», який почав працювати, коли ще було далеко до виборів. Фонд працює щодня, і ми не плануємо припиняти свою діяльність після виборів. Навпаки, до нас звертається багато людей. Напрацьовано чимало добрих справ. Починаючи від організації волонтерських поїздок на Донбас і закінчуючи відпрацьованою системою адресної допомоги бійцям АТО та їхнім родинам. По мірі можливостей намагаємось допомогти усім.

Певен, що партійна підтримка надасть нового імпульсу нашій роботі. Власне, в багатьох моїх однопартійців в активі чимало добрих справ, які ми планує розвинути у системі соціальні проекти.

Ви говорите про те, що «Наш край» - це партія господарників. Розкажіть про людей, які є у вашому списку.

У нас усі кандидати достойні. Найперше, кого б хотів назвати, це кандидата на міського голову Львова Олега Баляша, підприємства якого є найбільшими платниками податків в області. У нашій команді є Ігор Гайдучок, Ігор Дума, Богдан Піх, Герой України Іван Вужинський. Також у нас є чимало молодих і перспективних людей, які тільки починають підприємницьку діяльність.

Особливо хотів би наголосити на тому, що до наших лав долучитись і представники духовенства. Це кістяк нашої партії.

Чи могли б ви назвати скільки кандидатів у депутати у Львівській області висунула ЛОО ПП «Наш край»?

Від «Нашого краю» у ради усіх рівнів балотується більше як 700 кандидатів. Це солідне представництво, як для молодої партії, яка тільки-но про себе заявила. В кожному я бачу потенціал, лідерські риси. Цікаво , що кандидати, які вперше йдуть на вибори, вчаться на ходу, демонструючи  неабияку відданість своїй справі. Скажімо, кандидат на міського голову Старого Самбора Володимир Медвєдєв. Він народився в Старому Самборі, молоді роки віддав службі в українському війську. І коли російські загарбники забирали наш Крим, він не полишав боротьбу до останнього. Потім воював в АТО, а тепер хоче проявити свій талант на керівній виборній посаді. Думаю, що у нього все вийде. Сподіваюсь, що за партійної підтримки цей проект набуде нового імпульсу. Власне, у багатьох наших партійців в активі чимало добрих справ.

На фініші виборчої кампанії, як би Ви могли підсумувати виборчу роботу Львівської обласної організації «Нашого краю»? Які завдання вдалося виконати, а які – ні? Як оцінюєте шанси на перемогу?

Ми заявили про себе, а це головне. Про нас вже знають, нас критикують і навіть бояться, намагаються не допустити до влади. Ми змогли сформувати ядро партії. У нас є сильна обласна організація, яка залишиться після виборів та буде ефективно працювати в майбутньому, адже люди повірили в нашу партію місцевих лідерів.

Ми твердо віримо в свої сили. Ми мобілізували кандидатів, організували команду, яка зробить все, щоб захистити свій результат. Звісно, як усі амбітні люди, ми ні на хвилину  не сумніваємось у перемозі.

Ви довіряєте соціології?

Кожна соціологія показує щоразу інші цифри. Очевидний факт, що ми вчергове спостерігаємо, за таким явищем, як «війна соціологій». І тут постає питання – чи варто виборцю безоглядно орієнтуватись на соціологічні дані? Чи не слід більш детально аналізувати, де, коли і хто проводив соціологічне дослідження. Зрештою, найвирішальніше і найдостовірніше соціологічне дослідження буде 25 жовтня. Дуже хочеться побачити реальні результати, без підтасовок і фальсифікацій.

Ви вочевидь зустрічалися із виборцями. Які найчастіше питання порушують люди під час таких зустрічей?

Ми провели багато зустрічей і найчастіше чули одні і ті ж запитання – коли в нашій країні бодай щось почне змінюватись на краще. Найсильніше враження від таких зустрічей одне: суспільство змінилось,  люди налаштовані радикально як ніколи, їм уривається терпець. Громадяни недовіряють нікому, жодній партії.

І що тут скажеш? Справді, наша країна нині переживає період гострої нестабільності та війни, але ми однаково повинні чітко усвідомлювати, що у нас єдиний шлях – цивілізовані еволюційні зміни.

Чому реклама партії на центральних каналах є здебільшого російськомовною?

Партія «Наш край» – загальноукраїнська. Ми активно працюємо на сході і півдні України. У цих регіонах ми ведемо запеклу передвиборчу боротьбу з «Опозиційним блоком». І це дуже важливо. При цім я хочу наголосити, що «Наш край» - це проукраїнська патріотична партія. Ми розуміємо, що  тільки конкретними справами ми можемо об’єднати Україну. Ми не ділимо українців. Кожна людина, яка проживає  у Львові чи в Луганську і яка пишається паспортом громадянина України, вона має право на гідне життя у своїй державі. Людина вільна будь-якою мовою сказати гордо: «Я – українець!».

І ще одне.  Я разом з волонтерами був на Донбасі і бачив, як наші захисники розмовляють і російською, і українською. При цьому ніхто ні кого не переконує, хто більший патріот і хто більше любить Україну. І ми повинні пам’ятати, що там дуже сильна російська пропаганда, яка зробила з україномовного українця ворога для російськомовного українця.

Як ви ставитесь до того, що партії повинні фінансуватись із державного бюджету? Хто фінансував виборчу кампанію партії «Наш край» на Львівщині?

Бюджетне фінансування партій – це позитивний крок. Зрозуміло, що якщо таке фінансування буде запроваджене, то ми отримаємо рівну конкуренцію з чіткою звітністю, адже буде система контролю за державними грішми. Це позитивна світова практика.

Що ж стосується нашої партії, то у нас кожен кандидат вносив кошти у виборчий фонд і потім з цих коштів фінансувалася кампанія.

Майбутнє партії «Наш край». Особисто ви, яким його бачите?

Я бачу партію «Наш край» однією з провідних українських партій. В партії є цікаві ідеї з розбудови місцевих громад, формування сильних територіальних одиниць, які, на мою думку, стануть основою сильної держави. Найголовніше, що у нас є лідери, які хочуть і можуть це реалізувати.

Дякуємо за розмову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: