Успіх "Свободи" як ознака політичних змін в Україні

Місцевих виборів чекали. Адже з ними значною мірою пов`язане майбутнє України. Результати передбачити було важко, і справді вони виявилися неочікуваними. 
Для пануючої влади нинішні вибори - своєрідний тест: чи підтримує її населення, чи ні. Звісно, явка менше, ніж 50% відсотків, не дає змоги максимально об`єктивно оцінити стан речей, але й ті результати, які є, вказують на вагомі зміни.
Якщо на парламентських виборах 2014-о року Всеукраїнське об'єднання "Свобода" не подолала бар`єру, аби пройти до Верховної Ради, то за рік ситуація кардинально змінился. На виборах у найбільших містах України представники "Свободи" впевнено входять у першу п`ятірку лідерів виборчих перегонів, а в Західній Україні - лідирують або наступають на п`яти тим партіям, які "при владі" - БПП "Солідарність" та "Самопомочі".
Так, у Львівській області "Свобода" на третьому місці з 12,44% (58503 голосів). Приблизно стільки ж набрала "Самопоміч" (13,10% і 61627 голосів відповідно).
Обидві партії отримують однакову кількість мандатів - по 12. На першому ж місті БПП "Солідарність" (22,69% і 106729 голосів), яка, за попередніми підрахунками, отримує 22 мандати.
Справжньою перемогою стало друге місце представника "Свободи" Руслана Кошулинського у змаганні за посаду мера Львова. У другому турі він має усі шанси за перемогу, якщо кандидати Володимир Гірняк та Дмитро Добродомов, які посіли відповідно третє та четверте місця, будуть закликати львів'ян віддавати голоси за Кошулинського.
Натомість на виборах мера Тернополя впевнено переміг діючий мер "свободівець" Сергій Надал з 59,9% голосами виборців, далеко позаду залишивши кандидата від "Самопомочі" Тараса Пастуха. На виборах до Тернопільської обласної ради "Свобода" набрала 34,4% голосів, "Самопоміч" - 14,1%, БПП - 12,7%.
Отже, якщо у Львові та Тернополі основна боротьба точиться між "Свободою" і "Самопоміччю", то в Івано-Франківську - між "Свободою" і БПП. Так, представники першої та другої партій відповідно - Руслан Марцінків та Ігор Насалик - набрали майже однакову кількість голосів виборців (26-27%) як кандидати на посаду мера міста. Натомість серед партій, які проходять до міськради, "Свобода" впевнено лідирує з 31,3%, залишивши далеко позаду і  БПП, і "Самопоміч".
Цей результат радісний для однієї з найстаріших політичних партій України, але і... логічний, адже Західна Україна завжди була прогресивнішою від решти країни у своїх політичних вподобаннях, радикально визначаючи майбутнє. І сьогодні Західна Україна впевнено каже "так" українському націоналізмові, ультраправій партії "Свобода".
А самі політики можуть зробити важливий висновок: люди розуміють, що сьогодні відбувається в Україні, і використовують свій законний голос, аби сказати "ні" владі, яка за два роки, що пройшли з часу Євромайдану, не здійснила потрібних реформ, не поборола корупцію, не зробила так, аби прості люди жили краще.
До речі, і в Києві "Свобода" - на третьому-четвертому місцях.
Точні результати місцевих виборів знатимемо за кілька годин, але вже зараз очевидно, що "Свобода" почала повертати собі варте їй місце в політичній верхівці України, і що це об`єднання входить до трійки найвпливовіших партій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: