Львів провів в останню путь Романа Лубківського

Львів провів в останню путь відомого українського письменника, поета, перекладача, критика, журналіста, громадсько-політичного діяча, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Романа Лубківського. Він знайшов вічний спочинок на Личаківському кладовищі, біля своєї дружини Наталі.

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

Попрощатися з видатним українцем, який зробив дуже багато для встановлення незалежності нашої країни, прийшли сотні людей. Це і представники місцевої влади, і народні депутати різних скликань, і відомі громадські та культурні діячі, для яких Роман Лубківський був справжнім прикладом патріота і вірним другом.

Поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко зізнався, що завжди думав, друг Роман Лубківський проводжатиме його в дорогу до предків, а сталось все навпаки.

«Роман Лубківський перший у Верховній Раді 24 серпня 1991 року закликав занести до зали синьо-жовтий прапор України. Він приніс Пересопницьке Євангеліє, на якому складав присягу служити Україні Леонід Кравчук. Роман Лубківський був голосом тихий, а думками і ділами могутній громадянин Української держави», – згадав Дмитро Павличко.

Він зазначив, що зараз Львів і вся Україна затужила, бо відійшов «будівничий численних музеїв пам’ятників культури, збирач скарбів нашого мистецтва та забутих імен нашого народу».

«Дорогий мій друже, Романе, – сказав Павличко, – я осиротів остаточно. Ні у Києві, ні у Львові нема мені ближчої і ріднішої за тебе людини. Ти вчив мене бути людяним, жартома звертався до мене, як до Олекси Довбуша, наказував одкласти топірець і позапоясну зброю, думати глибше, поважати навіть ворогів».

Народний художник України, Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Любомир Медвідь зазначив, що із відходом такої постаті як Роман Лубківський відходить і ціла епоха, яка вірила у містичну вартість слова і його всеосяжні можливості.

«Роман Лубківський був і залишається яскравою постаттю цієї неопалимої епохи. Разом із натхненням, боротьбою, ідеалами, ідеями, обстоюваннями національних та людських цінностей, прозою і поетикою, здобутками і помилками, сумнівами і непохитністю він пройде поруч із живими у майбутню усміхнену Україну», – сказав Любомир Медвідь.

Заслужений діяч мистецтв України, нардеп кількох скликань Михайло Косів зазначив, що для нього смерть Романа Лубківського є особистою втратою, бо «ми з ним пройшли поруч майже все життя».

«Він мав особливий дар Божий у своїй душі, постійно щось мусив робити і закликав всіх до дії. Та широка діяльність для вшанування Маркіяна Шашкевича без Лубківського неможлива, неможливим було без нього і відродження Богдана-Ігоря Антонича, утвердження Устияновича», – зазначив Михайло Косів.

«Небеса збагатились на ще одну потужну постать, яка стане біля Шашкевича, Франка, але ми збідніли. Відходять люди, які становили хребет шістдесятників, які створили ту духовну основу, що дала можливість прийти Україні до державної незалежності», – додав він.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка від імені Президента України Петра Порошенка передав слова шани і скорботи.

«Ваш батько, ваш дідусь, ваш брат зробив насправді для нашої держави набагато більше, ніж кожен з нас», – звернувся Синютка до рідних Романа Лубківського.

Водночас син письменника Маркіян Лубківський зазначив, що йому бракує слів, аби сказати те, що відчуває він разом із братом і всією родиною.

«Тато уже з мамою. Тато любив усіх і тут присутніх, і тих, кого тут немає. Він для кожного знаходив слово. Він кожного міг вислухати. У середу, коли я востаннє його бачив, тато теж був у роздумах, планах, пошуку. Він був великою людиною. Дуже прошу пам’ятайте про нього і приходьте до нього», – сказав Маркіян Лубківський.

Нагадаємо, відомий український письменник, поет, перекладач, критик, журналіст, громадсько-політичний діяч, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Роман Лубківський помер 23 жовтня.

https://youtu.be/dFeIqr1z3dY

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: