Мер Тернополя Сергій Надал: "Місто розвивається тоді, коли влада і люди чують один одного"

Сергій Надал почав працювати у віці 14 років, і у віці 35 став міським головою Тернополя. За час його перебування на посаді вперше за всю історію “файного міста” було залучено значні інвестиції від Міжнародних інституцій – понад 15 млн. євро та понад $36,5 млн. лише в галузь житлово-комунального господарства. Про цьогорічну виборчу кампанію, мудрості митрополита Андрій Шептицького та плани подальшого розвитку Тернополя Сергій Віталійович розповів в ексклюзивному інтерв`ю Дивись.Інфо.

Пане Сергію, Ви один з небагатьох політиків України, якому вдалося здобути перемогу у змаганні за крісло мера в один тур. Як вам це вдалося?! 

Наша виборча кампанія - це звіт про виконану роботу за попередні п’ять років при владі. Замість того, щоб говорити обіцянками, ми звітували про те, що зробили для оновлення та розвитку нашого міста. Також ми представили ефективну програму розвитку та відродження міста на наступні п’ять років, яка є продовженням обраного нами курсу.

Моя програма не була написана однією людиною, а є конкретним планом роботи на наступні роки, який формувався на підставі звернень, скарг і пропозицій тернополян. Програма є максимально конкретизована з переліком і кількістю об’єктів, які мають бути відремонтовані та збудовані у Тернополі протягом наступних років.

Тернополяни побачили, що нашій команді можна довіряти. Капітальний ремонт міста буде тривати - це і є завданням моєї команди на наступні роки.

Nadal

Що для Вас було найскладнішим у цьогорічній виборчій кампанії?

Те, що майже усі кандидати – учасники виборчих перегонів та їх партії - будували свою виборчу кампанію на критиці мене, як міського голови та команди ВО “Свобода”. Вони використовували різні методи дискредитації. Проте виборці побачили, що собою представляли усі партії, кандидати, не піддалися на ці провокації та своїми голосами підтримали працю моєї команди та реальні справи, які були зроблені мною і командою ВО “Свобода” протягом п’яти років у Тернополі.

До речі, чому, на Вашу думку, серед “свободівців” багато гарних господарників?

Професіонали-господарники можуть бути у різних політичних партіях. Дійсно, раніше серед українців побутував міф, що патріот не розуміється у сфері житлово-комунального господарства і не зможе навести там лад.

Вважаю, що людина може підтримувати певні ідеологічні цінності, але при цьому бути професіоналом. І саме так ВО “Свободи” у Тернополі та у Івано-Франківську підтримкою людей показали, що націоналісти і господарники - це одні і ті ж люди.

Свободівці – націоналісти, основа націоналізму – любов до своєї нації, свого краю, своєї землі. Звідси є похідною любов до свого міста, бажання зробити своє місто кращим. Саме тому “свободівці” повинні бути добрими господарниками.

Завершу відповідь на це питання словами Митрополита Андрея Шептицького: “Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою невтомною працею любіть Україну”. Саме ці слова мають бути дороговказом для кожного справжнього патріота.

Nadal1

Дайте, будь ласка, корисні поради своїм колегам, зокрема, Руслану Кошулинському, у якого попереду другий тур виборів.

Кожне місто - унікальне і тут не може бути універсальних порад. Місто працює і розвивається тоді, коли влада і люди чують один одного. Саме тому пропоную Руслану Кошулинському максимально зібрати всі існуючі проблеми і побажання від львів’ян, що вони хочуть змінити у своєму місті і саме це покласти в основу свого плану роботи на наступні роки.

Також можу порадити відійти від звичної практики української політичної боротьби, коли одні політики дурять виборців обіцянками, а інші - виливають бруд на опонентів. Свободівці так не працювали і не працюють. Тому варто триматися чітко визначеної лінії роботи і показувати реальний результат.

Nadal3

Як часто Ви буваєте у Львові?

Часто, адже у цьому місті навчається моя донька.

Що спільного та відмінного між Тернополем та Львовом?

Перше, що нас поєднує – це працьовиті, талановиті, щирі люди. Люди, які надзвичайно люблять свої міста та країну. Люди, які завжди були прикладом патріотизму і довели це під час Євромайдану та Революції Гідності.

Щодо спільних та відмінних рис, то Тернопіль, Львів та Івано-Франківськ - це три обласних центри Галичини, які найбільше доклали зусиль до відродження української мови та культури у час становлення Незалежності України. Зараз ці ж міста переймаються, щоб питання української мови та української історії, інтересів не загубилося серед інших питань в українській політиці.

Львів славиться своєю архітектурою та приваблює туристів. Це місто стало своєрідною туристичною Меккою і знайшло своє місце на туристичній карті Європи. Івано-Франківськ є воротами до Карпат. А Тернопіль був повністю зруйнований у воєнні роки, а опісля відбудований за типовим радянським принципом. Тепер же ми маємо можливості вдихнути у наше місто нове життя, розвивати будівництво, реалізовувати нові проекти. Ми працюємо над розвитком і оновленням нашого міста. Завдяки спільній дії нам вдалося багато зробити. Тернопіль стає затишним європейським містом.

Nadal4

І Ви вже 5 років обіймаєте посаду мера цього міста. Що вважаєте своїм найголовнішим досягненням за увесь цей час?

Минулі 5 років були непростими. Усе, що нам вдалось зробити в Тернополі для його оновлення і розвитку було зроблено не завдяки, а всупереч. Всупереч уряду Азарова, який крок за кроком перекладав власні прорахунки на міста, а тим часом позбавляв місцеве самоврядування прав та повноважень. Всупереч уряду Яценюка, який зволікає з реальними реформами, демонструє крайній непрофесіоналізм та душить українців у зашморгу тарифів на догоду олігархам. Всупереч економічним і політичним кризам, які у нашій країні не припиняються, всупереч війні.

Минулі 5 років були роками, коли місто розвивалось. Чимало речей було зроблено вперше. Ми набрали серйозний темп ремонтних робіт, маємо значні результати у сфері ЖКГ, теплозабезпечення, громадського транспорту, охорони здоров'я, спорту, залучення інвестицій. Вперше за історію міста залучено значні інвестиції від Міжнародних інституцій – понад 15 млн. євро та понад 36,5 млн. доларів США лише в галузь житлово-комунального господарства на надзвичайно вигідних умовах – так, як це робили для розвитку своїх міст Польща і країни Балтії.

Найголовнішим досягненням вважаю є те, що влада чує людей, робить у місті будь-які свої дії, прислухаючись до тернополян. Звідси маємо результат – довіру людей. А це досягнення формувалось з сотень дрібних досягнень: залучення інвестицій, будівництва нових тролейбусних ліній, придбання нових тролейбусів, будівництва нових дитячих і спортивних майданчиків, повернення змагань світового рівня з водно-моторних видів спорту, збільшення кількості туристів і т.д.

Кожен робочий день складався з маленьких досягнень і це все робилося завдяки тому, що була робота команди. Тому вважаю, що основне досягнення – команда, яка змогла разом працювати на благо міста.

Які плани на наступну “п’ятирічку”?

Дуже конкретні. У моїй програмі левову частку займає продовження ремонтних робіт у сфері житлово-комунального господарства, є й пункти про роботу освітніх закладів, культури, молоді та спорту, інших соціальних питань.

Враховуючи ситуацію з цінами на газ і залежністю від російського ринку, плануємо максимально відходити від споживання газу, а це передбачає будівництво великої сучасної котельні на альтернативних видах палива, що буде робитись за рахунок інвестицій Європейського банку реконструкції та розвитку, максимальне переведення усіх будинків Тернополя на індивідуальні теплові пункти і двотрубну систему подачі тепла та гарячої води, що зменшить споживання енергії та дасть більш ефективнішу подачу тепла та цілодобову гарячу воду.

У планах будівництво станції знезалізнення і очищення води; розширення мережі екологічного транспорту, зокрема будівництво нових тролейбусних ліній, збільшення кількості тролейбусів; продовження роботи по створенню нових амбулаторій сімейного лікаря, які будуть максимально наближені до місця проживання людей; створення нових відпочинкових зон і спортивних зон у кожному мікрорайоні міста. Кожен житловий мікрорайон повинен мати свою відпочинкову зону – свій бульвар, дитячий та спортивний майданчики.

Хочу відзначити, що мій план роботи є результатом спільної роботи фахівців житлово-комунального господарства, депутатів попереднього скликання та небайдужих тернополян, які надавали свої пропозиції і разом склали перелік тих ремонтів, які повинні бути зроблені протягом найближчих років.

Яке Ваше найулюбленіше місце у Тернополі?

Таких місць є декілька. Наприклад, дуже люблю прогулюватися вулицею Юліана Опільського, яка розташована за Драматичним театром. Вона дуже затишна. Також люблю Набережну ставу та бульвар Данила Галицького на Східному масиві, де пройшло моє дитинство.

У Вас є хобі?

Люблю подорожувати із сім’єю в горах. Люблю наше Прикарпаття, Закарпаття і Карпати.

Відомо, що Ви активно займаєтеся спортом. Яким саме?

Ще з дитинства займався плаванням, у вільний час люблю грати у футбол, а зараз у своєму графіку намагаються виділити декілька годин у тиждень на тренажерний зал.

І останнє питання. Коли, на вашу думку, Україна вийде з кризи?

Коли на зміну популізму прийде професіоналізм. Адже на кожних виборах до парламенту українці вибирають популістів, а потім вимагають у них робити якісні реформи. Натомість ті популісти не пишуть закони, а з’являються на усіх можливих телешоу, де чубляться і намагаються привернути до себе якнайбільше уваги.

Вважаю, що серед депутатів Верховної Ради забагато популістів. Чекати, що вони стануть професіоналами, не варто. Хоч надіюся, що відбудеться ще якесь перезавантаження влади, після якого у парламенті буде більше професіоналів, які вміють писати закони, розбираються в економіці і розроблять комплекс законів для змін, за які стояв Майдан та відбулася Революція Гідності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: