Арешт Корбана показав – хто з ким і проти кого

31 жовтня СБУ затримала у Дніпропетровську лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана. Ще напередодні Генеральна прокуратура України оголосила Корбану підозру за статтею Кримінального кодексу України - створення злочинного угруповання, а також його підозрюють у привласненні грошових коштів у особливо великих розмірах, викраденні людей (громадських діячів) та угоні автомобільного транспорту. Одними з перших на захист проти звинувачень Г. Корбана виступили депутати від партії «Самопоміч».

Кореспондент Дивись.Інфо з’ясовував – чому Корбан і чому за гратами опинилася людина Коломойського. І чому арешт Корбана не лишив байдужим лідера «Самопомочі» Андрія Садового.

Хто такий Корбан?
Геннадій Корбан - один із давніх соратників олігарха Ігоря Коломойського. Ще у 1990 роках він допомагав нині відомому бізнесмену розбудовувати систему групи «Приват». У 2014 році разом з Коломойським Корбан увійшов до керівництва Дніпропетровської обласної адміністрації. Саме за їхньої активної участі область будувала захисні стіни від так званої «Новороссии».
Рік тому Коломойський та його соратники активно здійснювали не тільки оборону Дніпропетровська, але й сприяли становленню добровольчих батальйонів у країні, створювали умови для лікування поранених бійців АТО. Звичайно, при цьому вони думали і про захист свого бізнесу.
«На початку 2015 року, коли стало зрозуміло, що конфлікту між президентською командою та командою Коломойського не уникнути, Корбан узявся за створення політичної партії «УКРОП». Сам він безславно намагався пройти у Верховну Раду по Чернігову. Там за роздачу гречки виборцям і отримав прізвисько "Маршал Гречка". А ось місцеві вибори у жовтні стали для "УКРОПу" справжнім тріумфом. Сам Корбан боротьбу за посаду мера Києва програв, однак його політична сила отримала місця у 400 місцевих та районних радах. "Укропівці" претендують на крісло мера Дніпропетровська та Павлограда, де їм протистоять колишні соратники Януковича», - пише політичний оглядач Сергій Руденко.

«САМОПОМІЧ» перша йде до своїх на поміч
Представники «Самопомочі» висловили різку критику в бік правоохоронних органів і влади, заявивши, що замість того, щоб затримувати волонтерів та депутатів, які борються за незалежність країни, а також проводити обшуки в приймальнях депутатів, потрібно боротися з ворогами української держави. Лідери «Самопомочі» заявили про те, що вимагають від президента України, а також від прем’єр-міністра та парламенту негайно вжити заходів і звільнити генерального прокурора. Про це оголосив керівник фракції "Самопоміч" Олег Березюк. «Є ще шанс. Якщо ми негайно звільнимо керівника генпрокуратури і покажемо людям, що цим органом може керувати адекватна і сучасна людина», - повідомив О. Березюк.
Розкритикував арешт Г. Корбана і Семен Семенченко з «Самопомочі», зокрема у Фейсбуці він написав: «Якщо є питання до його (Корбана) бізнес-діяльності, чому про це не запитали раніше?.. Питань багато. Відповідь одна. Це репресії до політичних противників. Це – порятунок рядового Вілкула в Дніпрі».
Миттєва підтримка Геннадія Корбана представниками партії «Самопоміч» ще раз підкреслює не прості зв’язки, які існують між олігархатом Коломойського та партією Садового. І скільки б мер Львова не говорив, що Коломойський не подав йому навіть склянки води – в пам’яті залишаються слова бізнесмена та олігарха про те, що «Самопоміч» - це його проект.

Інші «ЗА» Корбана
«Арешт голови партії «УКРОП», яка на місцевих виборах пройшла в декілька обласних рад, тоді, як досі не покарані ті, хто розстрілював Майдан, хто займався масштабною корупцією в часи Януковича, – виглядає як вибіркове правосуддя та політичні переслідування», - стверджують у ВО «Батьківщина». Партійці Юлії Тимошенко через президентські амбіції їхнього лідера за умовчуванням є в опозиції до чинної президентської партії, а відтак очікувано підтримали Г.Корбана.
Лідер Радикальної партії України Олег Ляшко називає арешт Корбана репресіями і припускає, що його соратники можуть опинитися в числі наступних об’єктів переслідування. І це при тому, що Корбан ще минулого року обізвав Ляшка під*расом. Але в політиці образи забуваються швидко і тепер Ляшко побоюючись і за свою «п’яту точку» йде не сам, а разом з соратниками в команді проти Порошенка.
Сам же Ігор Коломойський вважає, що затримання його поплічника Геннадія Корбана є політично мотивованим і є «хворобливою реакцією» влади на результат «УКРОП» у на місцевих виборах.

У партії "Блок Петра Порошенка – "Солідарність" заявили, що затримання лідера політичної партії "Українське об'єднання патріотів – "УКРОП" Геннадія Корбана не пов’язане з політикою чи виборами.

Події навколо арешту Геннадія Корбана підтвердили, що в Україні, за класиком Васюником, триває дві війни, але дві реальні і неабияк позначаються на українцях – на Сході України, де гинуть військові і війна олігархів – оточення Коломойського та Порошенка. Але поміж цих загальноукраїнських бізнесових рішень - партія «Самопоміч» показала – хто за нею стоїть і за чиїм покликом її обранці голосують чи говорять у медіа.

Тарас Чорновіл, екс-нардеп, політолог для Дивись.Інфо:
“Поки не можу спрогнозувати, хто саме буде наступний після Корбана – люди з групи” Приват “або з інших груп. Але так чи інакше будуть порушені групи, фінансовані Коломойським. Зараз більше ніхто не дозволяє собі напряму грати проти влади, тільки групи, пов’язані з Коломойським – “Самопоміч”, “Свобода” або група Ляшко демонструють бажання нанести будь-які удари, інші остерігаються “…
…«Те, що у «Самопомочі» є зв’язки з Коломойським я в тому не сумніваюся, бо ми бачимо прив’язки до їхніх позицій, але чи фінансує він – це питання відкрите. Люди Коломойського – Соболєв та Семенченко опинилися у «Самопомочі», то напевне, фінансування на період виборів було. Чи воно є зараз і яким чином воно відбувається – питання відкрите. Це не політика, це – великий бізнес. Цілком ймовірно, що це такий своєрідний холдинг, в якому «Самопоміч» може бути своєрідним афільованим членом».

Юрій Шведа, політолог для Дивись.Інфо:
«Щодо взаємин між Самопоміччю та УКРОПОМ, то їхні стосунки я назвав позитивно нейтральними. З наголосом на позитивні. Усі політичні сили в умовах виборчої кампанії об’єктивно стають конкурентами, а тому їх взаємини загострюються - але на характер стосунків політичних акторів значною мірою впливають джерела їх фінансування і те, до яких фінансово-промислових груп належать спонсори. У даному випадку «Самопоміч» можна припустити тривалий час отримувала фінансування від Коломойського, й захищала його інтереси. Зі створенням останнім своєї партії УКРОП очевидно, що фінансування Самопомочі Коломойським припинилося (чи зменшилося) - це безперечно викликає занепокоєння Самопомочі, але одночасно невисокий результат УКРОПУ - а надто на Західній Україні - дає підстави Садовому на відновлення фінансування партії заради збереження впливів на західний регіон і, можливо, що й на майбутню президентську кампанію. Тому Садовому як лідеру Самопомочі немає жодного резону сваритись із УКРОПОМ. Вони лише конкуренти за гроші, а не за ідеї!

Андрій СОРОКА для Дивись.Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: