З чим прийшли «порошенківці» до Львівської обласної ради

За результатами місцевих виборів з-поміж усіх політичних сил Блок Петра Порошенка «Солідарність» провів до Львівської облради найбільшу кількість депутатів – 20. Враховуючи це, саме з «порошенківців» «Наші гроші. Львів» розпочали перевірку новоспечених депутатів на відкритість і чесність у декларуванні власного та сімейного бізнесу.

Така перевірка має ще одну мету – зафіксувати, з чим депутати йшли до облради, аби потім перевірити, з чим вони підуть.

Як з’ясувалось, половина майбутніх депутатів від БПП (10 з 20) безпосередньо або опосередковано, через найближчих родичів, володіють щонайменше одним підприємством. З цих десяти шестеро бізнес виборцям не показали.

Забудьки

Відповідно до затвердженої форми подачі декларації про доходи, декларанти зобов’язані надавати інформацію про розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства чи організації – своїх та своєї родини. Такої простої перевірки на чесність не пройшли 6 депутатів.

11692759_1444169822574217_7090649794197262791_n

У минулому представник фракцій БЮТ, потім НРУ, а тепер – БПП «Солідарність» Василь Баран на місцевих виборах 2015 року запрезентував себе як директор Перемишлянського районного центру зайнятості. У декларації за 2014 рік задекларував майже 68 тис. грн доходу, а його дружина 1 млн 22 тис. грн, з яких 958 тис. грн – дохід від провадження підприємницької діяльності.

Дійсно, дружина депутата Марія Баран щонайменше з 2011 року одноосібно володіє підприємством роздрібної торгівлі ТОВ «Ексімп», а також управляє диско-баром «Новинка», що знаходиться на вул. Новій, 8, неподалік Перемишлянського районного суду. Та сам заклад належить ТОВ «Мрія», кінцевим бенефіціарним власником якого був і є Василь Баран.

Задекларувати бізнес, як свій, так і дружини, заповнивши дані про розмір внеску до статутного капіталу підприємства, депутат забув.

Підприємець Микола Седіло «засвітився» в політиці вперше. Згідно з декларацією за 2014 рік, щойнообраному депутатові та членам його сім’ї належить цілий автопарк машин, загалом – 18 одиниць. Свій бізнес веде з подружжям Фречків. З Мариною Фречко ділить ТОВ «Кам-Транс», з Ярославом Фречком – ТОВ «Експорт-Буд».

Обидві фірми прописані за однією адресою. Перша заснована у 2013-му, друга – у квітні 2015 року. Спеціалізуються підприємства на вантажних перевезеннях, оренді вантажних автомобілів з водієм, чим можна пояснити широкий асортимент транспортних засобів в декларації майбутнього депутата.

Седіло не повинен був декларувати за 2014 рік внесок до «Експорт-Буду», оскільки фірма зареєстрована лише у 2015-му. Натомість, згідно з витягом з ЄДР станом на 31 грудня 2014 року, Седіло володів (і володіє досі) часткою у ТОВ «Кам-Транс» (тоді ТОВ «Камерія Транс Буд»), а тому мав цей бізнес показати в декларації.

Раніше член ПП «Наша Україна» у Самбірській райраді, тепер Володимир Кужидло представлятиме у ЛОР «Солідарність». Про депутата-новачка відомо небагато. У 2008 році співзаснував Фермерське господарство «Оазис «К». У статутний фонд підприємства сам Володимир Кужидло вніс 225 тис. грн, однак у декларації за 2014 рік у графі про розмір внесків до складеного капіталу товариства цієї суми не вказує.
кужидло

Роман Демчина з початку 2000-х є одноосібним власником та керівником ПП «Рома». У 2008 році підприємство отримало дозвіл на видобування пісків для дорожнього будівництва терміном на 20 років. У «статутнику» підприємства всього 100 грн, і ті Демчиною не задекларовані.

білас

Депутат облради від «Солідарності» Всеволод Білас, який минулоріч задекларував понад 2,7 млн грн доходу, має низку компаній з кумом Миколою Кмітем, екс-головою Львівської облдержадміністрації. Так, разом вони володіють ТОВ «ФК «Скала». Серед власників «Скали» також є Володимир Пилипенко. Цим же тріо вони ділять між собою ТОВ «Академія Футболу «Скала».

Подружжя Біласів разом з Миколою Кмітем володіють ТОВ «Графська вежа», яке займається організацією спортивних розваг, неспеціалізованою оптовою торгівлею та надає в оренду нерухоме майно.

hr-startup-14-12-27-bilas-mp3-image

Дружать бізнесмени родинами, про що Всеволод Білас сам розповів в інтерв’ю львівському виданню. Так, громадську організацію «Фонд сприяння розвитку спорту» подружжя Біласів заснувало зі Світланою Кміть – дружиною Миколи Кмітя. Дружини моршинських бізнесменів є власницями ТОВ «Неон», котре спеціалізується на роздрібній торгівлі фармацевтичними товарами.

У декларації за 2014 рік у стовпці доходів членів сім`ї Всеволод Білас проставив красномовні прочерки. Однак дружина депутата Лідія Білас разом з Наталією Попович володіє ТОВ «Регіональні ініціативи», а також часткою у ТОВ «Т.В.Д.». Останнє підприємство заснувала на пару з мешканцем Словенії Віталієм Кіндієм через ПП «Приватна будівельна компанія «Сімейний маєток».

Попри те, що дружина депутата у кількох фірмах вже давно є співзасновником, у декларації Всеволод Білас не вказав її внесків до «статутників».

Михайло Дзюдзь займає посаду начальника Державної пенітенціарної служби України у Львівській області. Два останні скликання обирався до облради від Партії промисловців і підприємців України Анатолія Кінаха. У декларації за 2014 рік вказав, що вніс до статутних капіталів товариств майже 65,8 тис. грн, однак цей бізнес ми не знайшли.

Натомість в аналогічній графі декларації щодо внесків своєї дружини Дзюдзь не вказав і гривні, хоча вона є власницею низки підприємств. Зокрема, у 2014 році вона була засновницею щонайменше 4 з 5 нижче згаданих компаній.

Так, Марія Дзюдзь разом з екс-керівником управління державної служби охорони Львівської області Миколою Сосновим володіє ТОВ «Охорона-Комплекс-Титан». З донькою полковника міліції у відставці Оксаною Сосновою ділить підприємства ТОВ «Охорона-Безпека-Титан», ТОВ «Охорона-Сервіс-Титан», ТОВ «Охорона-Сервіс-2». Також Марія Дзюдзь має частку у ТОВ «Безпечне місто», що спеціалізується на електромонтажних роботах. Загальна сума її внесків до «статутників» станом на 2015 рік – майже 78,5 тис. грн.

дзюдзь

За 2014 рік Дзюдзі показали майже 300 тис. грн доходу. На Михайла Дзюдзя зареєстровано чотири земельні ділянки загальною площею 1,67 га, одну з яких йому подарували, житловий будинок (теж дарований), квартира, яку набув за договором міни, та гараж. Гараж депутату дістався за розпорядженням неіснуючої «Личаківської РДА». У родини декларанта – три земельні ділянки загальною площею 1,42 га та дві квартири на 163,7 «квадратів».

Інші бізнесмени

У попередньому скликанні ЛОР Михайло Гичка представляв Партію промисловців і підприємців України Анатолія Кінаха. Сьогодні, депутат від БПП «Солідарність», головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка бізнесом не займається.

qqqq

У декларації за 2014 рік Михайло Гичка вказує лише одного сина – Андрія, який своїм місцем праці в соцмережах вказуєлікарню тата. Андрій Гичка є співвласником поліграфічного підприємства ТОВ «Фабіо» (разом із Галиною Смакулою та Наталією Бойцун). Про іншого сина, Назарія, в декларації лікар не згадує. Та саме його діяльність є особливо цікавою.

Назарій Гичка одружений на доньці Богдана Дубневича, тож його бізнес-інтереси часто ведуть до нардепів Дубневичів. Він був співвласником ТОВ «ОЦ «Медичний Львів», яке припинило діяльність у 2011 році, ТОВ «Мисливське господарство «Вепр», ТОВ «Весна», зараз відоме під назвою ТОВ «Львівське». Сьогодні Назарій Гичка не має офіційного відношення до жодного з підприємств, однак вони належать бізнес-партнерам Дубневичів.

Помічник-консультант нардепа Ярослава ДубневичаВолодимир Шведа разом з дружиною володіє ТОВ «ТВФ «ОМЕГА». У березні 2015 року Шведа на пару з Миколою Фреєм створив громадську організацію «Центр допомоги військовим Самбірщини». Микола Фрей – теж помічник Ярослава Дубневича. Щоправда, співпрацює з депутатом на постійній основі за трудовим договором, Володимир Шведа ж допомагає Дубневичу на громадських засадах.

Чинний голова ЛОДА Олега Синютки на виборах грав роль «першого захищеного номеру» у списку «Солідарності». Колись Олег Синютка займав посаду в.о. директора ТОВ «Івано – Франківське АвтоЗАЗ – ДЕУ», у 2014 році Наталія Синютка отримала частку власності підприємства і тепер володіє ним на пару з Наталією Волошин. У статутний фонд фірми внесла задекларовані Синюткою 19285 грн.

Голова правління Дрогобицької районної спілки споживчих товариств Михайло Задорожний є одноосібним власником та керівником МПП «Лівач», а його дружина Ольга володіє та очолює МПП «Торгсервіс».

Анатолій Дейнека – начальник управління Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат VI скликання ЛОР від фракції Партії промисловців та підприємців.

Разом з дружиною Світланою у 2012 році створили Благодійний фонд Анатолія Дейнеки «Разом!». Згідно з даними ЄДР, керівником фонду є Лідія Ходзінська. Вона ж займається менеджментом двох підприємств Світлани Дейнеки: ПП «Грінвуд», що спеціалізується на оптовій торгівлі деревиною та ПП «Крона-Еко» (разом з Ольгою Пагутяк).

Ще одне підприємство, з яким пов’язана Світлана Дейнека, – ПП «Тілія Плюс». Згідно з даними ЄДР, фірма належить Ользі Пагутяк, однак юридична адреса, вул. Ніщинського, 11, співпадає з адресами ПП «Грінвуд», яким Світлана Дейнека володіє одноосібно. Менеджером ПП «Тілія Плюс» виступає все та ж Лідія Ходзінська.

До речі, Лідія Ходзінська залучена і до роботи в державному секторі. Так, вона є головним бухгалтером ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

В інших депутатів від БПП у Львівській облраді бізнес не виявлено. Поки що.

Юлія Костюк, Наші гроші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: