На центральних вулицях Львова буде кардинальна зміна руху

У Львові працюють над тим, щоб кардинально змінити організацію дорожнього руху у центрі міста. Частину вулиць планують зробити пішохідними, рух на декількох вулицях стане одностороннім, а перевага надаватиметься громадському транспорту. Про це та інші нововведення, які планують втілити, у коментарі Tvoemisto.tv розповів керівник Інституту стійких транспортних систем ЛКП "Львівавтодор" Олег Шмід.

1. Насамперед заплановано змінити організацію дорожнього руху на трьох перехрестях:

- пл. Митна - вул. Личаківська,

- пл. Соборна - вул. В. Винниченка,

- вул. кн. Романа - І. Франка - К. Левицького.

Відповідна концепція була прийнята навесні 2015 року на Комісії з безпеки дорожнього руху (КБДР), однак з рішенням про необхідність доопрацювати відповідну модель з комп'ютерним розрахунком.

"Була ідея полегшити ситуацію на цих перехрестях. Починаючи з пл. Митної в нас блокується рух транспорту, і замість того, щоб випускати автомобілі з центру, ми їх блокуємо. Ця проблема мультиплікується на пл. Соборній, а згодом і на перехресті вул. кн. Романа - Франка - Левицького. І ці три перехрестя погіршують рух у великій частині міста. З них ми і почали", – розповів Олег Шмід.

2. Принципи концепції нової організації дорожнього руху:

- уникнення лівих поворотів і надання переваги коловому рухові;
- спрощення схеми проїзду перехресть, зменшення числа фаз світлофорів;
- переважна організація одностороннього руху;
- уникнення мультиваріантності заїзду на центральні вулиці Львова і сприяння мультиваріантності виїзду з них;
- надання переваги рухові громадського транспорту.

"Нам треба уникнути мультиваріантності заїзду в центральну частину міста. На Заході немає багато варіантів. Є чітка схема, за якою ти можеш рухатися. Але вона максимально спрощена, і водій рухається таким чином, щоб не стояти в корках. Та вона має бути не прямою для автомобілів. Щоб людина могла подумати, що їй буде швидше - пройти пішки чи проїхати на велосипеді, чи використовувати для цього власний транспорт", – розповів Олег Шмід.

3. Загалом кардинально планується змінити схеми руху на понад 15 вулицях в цьому районі: Зелена, Франка, Левицького, кн. Романа, Винниченка, Шухевича, Герцена, Саксаганського, Шота Руставелі, Чехова, Тершаківців, Донцова, Палія, Конопницької, Студентська, пл. Соборна тощо.

4. Головні особливості

На ділянці від пл. Митної і до початку вул. Зеленої планується утворення великого «квазікільця», яке пролягатиме по вул. кн. Романа – Шухевича - Франка - пл. Соборній. Також розглядається можливість утворення менших «шляхів з кільцевим рухом»: на вул. Шота Руставелі - пл. Петрушевича та навколо пл. Соборної. А також створення «кругового перехрестя» на перетині вул. Зеленої та Студентської.

"Щоб створити традиційне кругове перехрестя в центрі, довелося б знести декілька будинків. Тож ми вирішили утворити односторонній рух по декількох вулицях, який утворює "велике квазікільце", – зазначив Олег Шмід.


Загальна концепція змін. Червоними позначено вулиці і напрямок, де планують змінити організацію дорожнього руху, зеленим - де буде дозволено рух лише громадському транспорту.

5. Зміни на перехресті пл. Митна - вул. Личаківська

З вул. Личаківської буде дозволений лише правий поворот на вул. Винниченка. Для водіїв, які бажають проїхати на просп. Свободи, слід буде об'їхати по вул. Винниченка - Кривоноса - Гонти - Торгова.

Заплановані зміни на пл. Митній

Для тих водіїв, яким треба в сторону вул. Зеленої та Стрийської, заплановано проїзд по вул. Чехова - Тершаківців - Дороша. Там планується зробити односторонній рух від вул. Личаківської. Відповідно зміниться напрямок руху по вул. Донцова, а також Туган-Барановського та Павлова.

По вул. Винниченка можна буде проїхати прямо чи звернути на вул. Личаківську (один з лівих поворотів, який перетинатиме рух зустрічного транспорту. Причина його наявності – рух громадського транспорту з вул. Винниченка на вул. Личаківську).

 

6. Організація «квазікільця» на вул. кн. Романа – Шухевича – Франка пл. Соборна.

Одна з найбільших змін – організація кільцевого руху по цим вулицям.

Вул. Шухевича змінить напрямок руху.  Автомобілі там зможуть проїжджати від вул. кн. Романа до вул. Франка. Буде дві смуги. Наявну парковку поблизу готелю приберуть.

"Якщо готель хоче паркінг, його можна зробити. Там є можливість. Але він це має зробити за власні кошти", – наголошує Олег Шмід.

Автомобілі з пл. Галицької зможуть проїхати лише по вул. кн. Романа. Рух прямо на пл. Соборну буде дозволено лише громадському транспорту, де для нього буде виділена окрема смуга. Громадський транспорт також рухатиметься окремою виділеною смугою по вул. Франка в напрямку до вул. Зеленої. Автомобілі, які рухатимуться від пл. Митної, повертатимуть на пл. Соборну.

Вул. кн. Романа на відтинку від пл. Соборної до вул. Шухевича матиме односторонній рух (від центру) з двома смугами руху. Там також планується облаштувати платний паркінг для автомобілів.

 

7. "Мале кільце" на пл. Соборній.

Щоб потрапити на вул. Пекарську (окрім правого повороту з вул. Франка), планується внести зміни поблизу кінцевої трамваю №3. Навколо пл. Соборної зробити "мале кільце" для автомобілів, при якому відновити прямий проїзд з площі на вул. Пекарську. При реставрації скверу та облаштуванні кінцевої зупинки для трамваю його перекрили, а навпроти встановили трамвайну зупинку. Саму зупинку планується дещо змістити, щоб відновити цей проїзд.

8. Зміни руху на перехресті вул. Франка - Левицького - кн. Романа.

В новій концепції ОДР планується змінити напрямок руху на вул. Левицького та Зеленій. Згідно неї, автомобілі по вул. Левицького мають рухатися від центру міста, а по Зеленій (на ділянці від вул. Шота Руставелі до вул. Студентської) – в центральну частину (зараз навпаки). Відповідно зміниться і проїзд через перехрестя вул. Франка - Левицького - кн. Романа:

- з вул. Франка (проїжджаючи від вул. Зеленої) можна буде здійснити поворот на вул. Левицького, кн. Романа (проїзд лише до вул. Фредра і Шухевича) та на вул. Герцена, яка змінить напрямок руху в сторону просп. Шевченка. Рух в зворотному напрямку по вул. Франка від перехрестя і до вул. Саксаганського буде дозволено лише для громадського транспорту.

Щодо вул. Герцена, то вона буде "виключена" з перехрестя, адже автомобілі з вул. кн. Романа рухатимуться прямо на вул. Левицького. І автомобілі з вул. Франка можуть здійснити поворот на вул. Герцена світлофора з середнього ряду, пропускаючи лише зустрічний громадський транспорт.

- з вул. кн. Романа можна буде проїхати лише на вул. Левицького. На відтинку від вул. Фредра і до перехрестя буде двосторонній рух автомобілів із забороною паркуватися там.

- проїзд по вул. Франка від перехрестя до вул. Шухевича буде дозволений лише громадському транспорту в обидві сторони.

 

9. Заїзд і виїзд на просп. Шевченка.

На просп. Шевченка не планується змін в ОДР. Зміни будуть в можливості заїзду на і виїзду з нього. Так, потрапити туди можна буде з вул. Герцена та Фредра, виїхати через вул. Грушевського та Саксаганського (остання змінить напрямок руху). Це робиться для того, щоб потік, який їхав по просп. Шевченка пустити по Грушевського, а той, що по кн. Романа – по Саксаганського. Решта прилеглих вулиць поблизу просп. Шевченка не змінять схему руху.

10. Зміни на вул. Зеленій і прилеглих

Автомобілі по вул. Зеленій (від вул. Студентської і до вул. Шота Руставелі) мають рухатися до центру міста зі сторони Сихова в дві смуги. Зустрічна смуга лишається для громадського транспорту (зараз рух в зворотну сторону). Після вул. Студентської вул. Зелена залишається з двостороннім рухом

Вулиці Палія та Конопницької змінять напрямок руху автомобілів на протилежний до того, який є зараз.

11. Вул. Студентська і «кругове перехрестя»

Через зміни руху на вул. Левицького і Зеленій, вул. Студентська теж змінить напрямок руху (в сторону вул. Зеленої). Щоб убезпечити учасників руху, на перехресті з вул. Зеленою заплановано організувати «кругове перехрестя».

Заплановані зміни на перехресті вул. Зеленої та Студентської

12. Проїзд по вул. Шота Руставелі та пл. Петрушевича

Ще одне «квазікільце» для руху заплановано на вул. Шота Руставелі і пл. Петрушевича. Тут заплановано односторонній кільцевий рух для приватного транспорту. В зворотному напрямку буде рух громадського транспорту (дві смуги для громадського транспорту, дві - для приватного). З вул. Зеленої буде дозволено поворот на вул. Шота Руставелі і проїзд по цій вулиці в напрямку вул. Стрийської. По пл. Петрушевича можна буде їхати лише від вул. Шота Руставелі і до вул. Зеленої.

13. Паркінги.

- заплановано облаштування платного паркінгу на вул. кн. Романа (від пл. Соборної до вул. Шухевича). Від вул. Фредра до перехрестя з вул. Франка і Левицького заборонено паркуватися.

- паркінг на просп. Шевченка залишається.

- на вул. Шухевича через облаштування двох смуг руху наявний паркінг прибирається. За потреби готель може облаштувати парковку за власні кошти через перебудову вулиці.

14. Реалізація проекту

Концепція була прийнята весною 2015 року Комісією з безпеки дорожнього руху (КБДР). Однак перед авторами поставили завдання доопрацювати її, включивши комп'ютерне моделювання можливих змін. Згодом опрацьована концепція має бути винесена на обговорення громадськості. Лише після цього КБДР може приймати остаточне рішення з виведенням технічного завдання на розробку робочого проекту з кошторисною документацією. Лише після того проект може бути втілений.

"Я лобіюватиму, щоб це було втілено в 2016 році", – розповів Олег Шмід.

15. Подальші плани: зміни потоків автомобілів, пішохідні райони

В подальшому в ЛКП "Львівавтодор" планують в більшій мірі задіяти вул. Кривоноса і Замкову. Для цього вул. Ужгородську зробили з одностороннім рухом в сторону вул. Хмельницького.

"Там утворюється перспективний "ланцюжок" по вул. Винниченка - Кривоноса - Замкова - Ужгородська - Хмельницького. Ще частина автомобілів піде по вул. Гонти, щоб розвантажити потоки машин", – розповідає Олег Шмід.

Таким чином пл. Вічева, вул. Чорноморська, Рибна, пл. Старий Ринок можуть стати пішохідними.

Також є намір переосмислити потоки автомобілів по вул. Ліста, Стефаника та Словацького.

"Якщо на Словацького і Стефаника не робити паркування, то там з'являються дві і три смуги руху", – розповідає Олег Шмід.

Відтак там можна зробити рух в обидві сторони, таким чином звільнивши від автомобілів вул. Банківську та Ліста,утворивши променад вул. Курбаса - Крива Липа - Банківська - Ліста.

Самі ж автомобілі можна було б припаркувати в підземних паркінгах, які можуть бути облаштовані під парком Франка чи під пагорбом, на якому знаходиться Цитадель.

"Однак це лише моя ідея, яка ще не була опрацьована і ніде не була представлена", – наголошує Олег Шмід.

Відтак ці ідеї поки не входять в наявну концепцію.

Спілкувався Ігор Саджениця
Ілюстрації надані Олегом Шмідом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: