У Львові встановили перші в Україні паркомати, розрахуватись в яких можна банківськими картками

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» закупило 2 паркомати, загальною вартістю понад 200 тис грн, розраховуватись у яких можна банківськими картками. Наразі вони вже працюють у тестовому режимі. Як відзначає керівник підприємства Олег Береза, у Львові такі паркомати – перші в Україні.

Один паркомат встановили минулого четверга на пл. Міцкевича (біля Укрсоцбанку), інший – наступного дня на просп. Шевченка (біля «Пузатої хати»). Вартість складає близько 110 тис грн за кожен. Ці кошти ЛКП «Львівавтодор» виплачуватиме самостійно з розтермінуванням платежу впродовж року.

Паркомати закупили у київської компанії «СЕА Електроніка», яка розробила їх спільно з ПриватБанком. Однак, як зазначає начальник відділу з паркування ЛКП Сергій Париляк, близько 90% деталей цих апаратів – імпортного виробництва.

Оплатити паркування можна буде 2 способами: провівши будь-якою банківською карткою по терміналу, або ж сплативши безконтактно карткою MasterCard: для цього її потрібно буде просто піднести до терміналу. Суму, що відповідає вартості проїзду, буде автоматично знято з рахунку без жодних додаткових комісій. Оплату підтвердять звуковий і світловий сигнали. Після цього друкується чек, який користувач паркінгу повинен поставити за щітку очистки лобового скла, щоб інспектори могли бачити, що оплату проведено.

DSC_3879

«Встановлення таких паркоматів у місті є дуже важливим кроком, який значно спрощуватиме життя його мешканців, адже забезпечує доступ до оплати паркування не лише готівкою, а й банківськими картками. Це дуже зручно, просто і швидко. Думаю, що в майбутньому ми обладнаємо такими паркоматами більшість паркувальних майданчиків у місті. Окрім цього, у нас в планах зробити паркування більш мобільним, залучивши засоби мобільного зв’язку. Зараз готуємо технічне завдання, аби провести тендер», – підкреслює Олег Береза.

Вартість паркування в центральній частині міста наразі становить 4 грн за год, на іншій території Львова – 2 грн. Така ціна є неадекватною, підкреслює Олег Береза, адже, за його словами, більш-менш ринкова ціна зараз складає близько 10 грн. Та піднімати її наразі не планують.

Як відзначає генеральний директор представництва MasterCard Europe в Україні Віра Платонова, сьогодні Львів є не лише серцем культури, а й осередком інновацій в Україні, відтак не дивно, що саме тут презентують такий унікальний в Україні апарат. «Ми дуже раді, що знайшли в особі місцевої влади партнера, що сприяє впровадженню найбільш сучасних технологій в інфраструктуру міста. Тому не дивно, що саме тут ми запускаємо унікальне для України рішення: паркомати, що приймають безконтактні платежі. Тепер львів’яни зможуть оплачувати паркування значно безпечніше, зручніше і швидше», – переконана вона.

Понад рік в міськраді працює група, яка займається транспортними завданнями, одним із яких є обладнання безконтактною системою платежів громадського транспорту, -розповідає радник міського голови питань транспортної інфраструктури Олег Засадний. «Цей проект ми реалізовуємо на базі безконтактної банківської картки, тому що вона надає дуже багато можливостей, яких не було кілька років тому. На сьогодні, ми вже маємо можливість оплатити таким чином паркінг. Є також Картка львів’янина, якою можуть користуватися бійці АТО для отримання пільг, а незабаром отримають право розраховуватись і в транспорті. Маленькими кроками ми рухаємось до рівня сучасного європейського міста», – додає він.

Нагадаємо, з 2013 року в місті (здебільшого – центральній його частині) встановили 17 паркоматів, середня вартість кожного з яких – 44 тис грн, і які дозволяють здійснювати лише готівкову оплату за послуги. Окрім цього, парковка на вул. Валовій уже близько 2 місяців обладнана терміналом для безготівкової сплати.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: