Львів прийматиме Чемпіонат світу з шахів серед жінок

Матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок між чинною чемпіонкою - львів’янкою Марією Музичук та претенденткою на титул - китаянкою Хоу Іфань розпочнеться 1 березня 2016 року у місті Львові. Згідно з Угодою, яку підписали Міжнародна федерація шахів, чинна чемпіонка та претендентка, а також Федерація шахів України, матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок є Чемпіонатом світу з шахів серед жінок, а переможниця оголошується Чемпіонкою світу з шахів 2015-2016 p.p.

«Дуже рада, що цей матч буде саме у Львові, взагалі подія такого рівня є надзвичайно видовищна для всієї країни. У Львові дуже розвинені шахові традиції і на даний момент в нас налічується більше двадцяти гросмейстерів, наскільки я знаю, є мало міст у світі, які можуть похвалитись таким досягненням.

Щодо матчу, то ми вже давно розпочали підготовку і зараз я створюю команду, яка буде безпосередньо зі мною на матчі, тому все йде з планом», - зазначила Марія Музичук, чемпіонка світу з шахів серед жінок

«Зараз у Львові шахові традиції відновлені на максимальному рівні. Події такого рівня ми ще не приймали, мабуть, ще за часів Радянського Союзу були подібні події. Зараз маємо хороші результати, адже проводимо багато шахових подій, до прикладу, з 2 по 14 грудня у Львові відбудеться фінал чемпіонату України з шахів, де будуть грати одні з найсильніших складів серед чоловіків і серед жінок. Цікавинкою буде гра Марії Музичук з чоловіками - це буде зроблено для додаткової підготовки нашої чемпіонки до матчу з Хоу Іфань, яка є дуже сильним суперником», - розповів Назарій Фірман, віце-президент Львівської Обласної Шахової Федерації (ЛОФШ),

Зазначимо, що згідно з Указом Президента, в серпні цього року було створено Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні матчу за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок 2016 року, до складу якого увійшли президент Федерації шахів України Віктор Капустін, президент Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) Кірсан Ілюмжинов, голова Львівської обласної шахової федерації Тарас Керницький, міський голова Львова Андрій Садовий, очільник області Олег Синютка, керівники правоохоронних органів, представники Уряду та Верховної Ради.

«Така спортивна подія - це перемога міста, області і країни в цілому. Це велика відповідальність - приймати в нашому місті матч за світову шахову корону, тому ця відповідальність покладає на нас забов’язання багато працювати. Тому в місті сформована команда з підготовки до матчу – це молоді, креативні та енергійні люди, які вже чітко працюють над планом підготовки і отримують максимальну підтримку від нас усіх. Тому, що це є безпосередньо наше спільне завдання.

Окрім цього матчу, який принесе велику іміджеву складову для країни та міста, ми ще ставимо перед собою інше амбітне завдання – щоб молоді хлопці та дівчата, які відвідують шахові гуртки, щоб їх кількість зросла на тридцять-п’ятдесят відсотків. В школах міста запрацювали шахові гуртки, а це вже сто шкіл, які приймають дітей після уроків у шахових секція. І ця робота повинна бути продовжена.

І, власне, цей матч між Марією Музичук і Хоу Іфань потрібно робити, щоб молоде покоління здобувало можливість займатись шахами у Львові», - сказав Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР

Відтак, було створено робочу групу та Дирекцію з підготовки та проведення Чемпіонату світу з шахів серед жінок у Львові, які безпосередньо займаються організацією самого матчу, а також інших спортивно-мистецьких заходів в межах підготовки до Чемпіонату.

«Спортивна подія такого рівня відбуватиметься вперше в Україні. Вже сьогодні маємо розроблено цілу програму для популяризації шахів під назвою «Шахові сезони у Львові», яка створена з метою популяризації шахів, створення правильного іміджу України як організатора, а також щоб розповісти про потужну шахову школу Львова. Календар шахових сезонів в Україні, що передуватимуть Чемпіонату світу з шахів серед жінок, містить значний перелік заходів.

До прикладу, Львів прийматиме Чемпіонат України з шахів серед чоловіків та жінок – з 2 грудня впродовж двох тижнів місто збере найкращих гросмейстерів країни. Також плануємо провести Відкритий дитячий турнір до Святого Миколая, Новорічний благочинний бал, Всеукраїнський турнір з шахів серед ІТ-компаній.

Думаю що «шахові сезони» будуть лише початком шахового року в Україні, розвитку шахового спорту», - розповіла Наталія Обозненко, директор Дирекції з підготовки та проведення Чемпіонату світу з шахів серед жінок у Львові.

Місцем проведення Чемпіонату світу з шахів серед жінок визначили Палац Потоцьких, що є у підпорядкуванні Львівської галереї мистецтв за адресою: м. Львів, вул. Коперника, 15.

Для проведення церемоній офіційного відкриття та закриття Чемпіонату запропонували Львівський національний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької.

«Матч триватиме з першого до вісімнадцятого березня. Передбачено дванадцять партій, які пройдуть у форматі: дві партії – вихідний (підготовка). У разі нічиї відбудуться ще додаткові баталії, які і визначать чемпіонку. Сподіваємось, що наше місто створить атмосферу, яка сприятиме перемозі нашої Марії», - додав Назарій Фірман

Матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок складатиметься з понад 10 ігор та триватиме до 17 березня 2016 року. Нагадаємо, суперниці вже двічі зустрічались в класичних шахах: одна партія завершилась нічиєю, в іншій перемогу здобула китаянка.

Довідка

Львівський клуб шахістів свою першу гру провів ще у 1894 році. У 1974 році вперше в Україні у Львівському інституті фізичної культури було відкрито відділення шахової спеціалізації, де навчалось багато відомих шахістів з інших міст. Львів’яни становили основу збірної УССР. Представники Львова вигравали чемпіонати незалежної України – Орест Грицак (1993) та Андрій Волокітін (2004), Юрій Кривовручко (2013), а серед жінок Марта Літинська (1995), Ганна Музичук (2003, 2014) та Марія Музичук (2012, 2013).

Ганна Музичук свою перемогу в чемпіонаті України серед жінок здобула у віці 13 років, що стало рекордним досягненням. 2010 року шахістка виграла Чемпіонат світу серед дівчат віком до 20. 12-річна Катерина Лагно виконала норматив гросмейстера серед жінок, потрапивши до книги рекордів Гіннеса.

І лише п’ятнадцятьом шахісткам вдавалось зійти на п’єдестал за 88-літню історію розіграшів звання чемпіонки світу з шахів: у 2015 році, здобувши перемогу на Чемпіонаті Світу у Сочі (Росія), Марія Музичук стала XV Чемпіонкою Світу з шахів, перемігши у фінальному поєдинку росіянку Наталю Погоніну. За результатами виступів Марії було присвоєно звання гросмейстера. У жовтні в Монте-Карло (Монако) на першому етапі серії Гран-прі ФІДЕ посіла друге місце.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: