ВРУ прийняла у першому читанні ЗУ щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

Перший крок до розв’язання проблеми мешканців гуртожитків. Сьогодні в парламенті пройшов перше читання законопроект №1076 щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків (248 голосів "За"). Про це у Фейсбуці пише Ігор Васюник.

Робота над цим законопроектом була ініційована мною ще на початку минулої каденції – у 2012 року. І в першу чергу завдяки активним мешканцям колишніх ЛАЗівських гуртожитків у Львові. Протягнути законопроект в попередній каденції було фактично не можливо через лобістські групи, які відстоювали інтереси власників гуртожитків.

https://www.facebook.com/ihor.vasiunyk/posts/796404817148010

В цьому скликанні над законопроектом працювали вже цілою групою нардепів та самими мешканцями гуртожитків.
Законопроект надзвичайно важливий для людей, які живуть в гуртожитках по 10 і більше років і весь час під загрозою виселення. Таких людей, які проживають в гуртожитках колишніх державних підприємств, дуже багато по всій Україні. Десятки тисяч.

Зокрема, законопроект № 1076 при його ухваленні дасть такі можливості для мешканців гуртожитків:
1. Надає право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом.
2. Приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію.
3. Приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність.
4. Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років.
5. Приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.
6. Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: