Законопроект щодо вирішення проблеми мешканців гуртожитків дозволить людям приватизувати їхнє житло, - Васюник

Парламент сьогодні прийняв в першому читанні за основу законопроект №1076 щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. За дане рішення проголосувало 248 народних депутатів. Про це повідомила прес-служба Ігоря Васюника.

За словами народного депутата, співавтора законопроекту Ігоря Васюника, новий узгоджений законопроект дає можливість передати гуртожитки у власність територіальних громад, а самі мешканці матимуть змогу приватизувати своє житло.

«Разом з мешканцями гуртожитків ми працювали над цим законопроектом з 2012 року. В цьому скликанні над законопроектом працювали вже цілою групою нардепів та самими мешканцями гуртожитків. В новому законопроекті на 90% враховані пропозиції із законопроектів нардепів минулого скликання. Законопроект надзвичайно важливий для людей, які живуть в гуртожитках по 10 і більше років і весь час під загрозою виселення. Таких людей, які проживають в гуртожитках колишніх державних підприємств, дуже багато по всій Україні. Десятки тисяч», - розповів ініціатор та співавтор законопроекту Ігор Васюник.

Зокрема, новий законопроект № 1076 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків) передбачає такі можливості для мешканців гуртожитків:

1.​ Надає право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом.

2.​ Приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію.

3.​ Приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність.

4.​ Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років.

5.​  Приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

6.​ Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.

7.​  Органам місцевого самоврядування надається право звертатися з позовом до суду про примусову передачу гуртожитку в комунальну власність, якщо власник відмовляється від добровільної передачі.

8.​ Після передачі гуртожитку у комунальну власність спеціальні ордери зможуть видавати органи місцевого самоврядування (місцеві ради).

9.​ Після ухвалення законопроекту, положення Закону поширюватимуться також на земельні ділянки, на яких розміщені гуртожитки.

10.​ Законом встановлюється мораторій на виселення з гуртожитків їх законних мешканців до 2019 року включно.

Над законопроектом працювала робоча група при Комітеті ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Участь в розробці нового узгодженого проекту закону взяли народні депутати з різних фракцій, представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також представники мешканців гуртожитків.   За основу нового законопроекту взяли раніше напрацьовані законодавчі ініціативи, зокрема депутатів VII скликання, а також враховано рекомендації комітетських та парламентських слухань щодо вирішення проблем мешканців гуртожитків.

Нагадаємо, проблема мешканців гуртожитків колишніх державних підприємств полягає, в першу чергу, в недостатньому захисті їхніх прав. Свого часу, працюючи на держпідприємствах, люди отримували кімнати або ліжко-місце в гуртожитках. Після банкрутства або приватизації державних підприємств/заводів, гуртожитки залишились без належного обслуговування: і підприємства вже немає, і місту вони не належать.

На сьогодні є відомчі гуртожитки, які дуже важко, але потроху передають на баланс органам місцевого самоврядування. Мешканці таких гуртожитків отримують право на нормальне та безперебійне обслуговування комунальними підприємствами, право приватизувати своє житло. І є гуртожитки, які після приватизації/ корпоратизації державних підприємств увійшли до статутних капіталів господарських товариств. Через недосконалість українського законодавства такі гуртожитки приватизували по суті разом із людьми. А згодом гуртожитки передали до статутних капіталів інших юридичних осіб, або відчужили іншим способом. До прикладу, так відбулось з трьома гуртожитками Львівського автобусного заводу (вул. Кульпарківська/139, Володимира Великого/16 та Наукова/16). Мешканці таких гуртожитків, на відміну від інших, не захищені законодавством: вони не можуть приватизувати своє житло, не можуть прописати своїх дітей, власник їх може викинути на вулицю в будь-який момент, продати їхнє житло.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: