Незважаючи на низьку явку, Садовий легітимний, - експерти

Демократія – це влада більшості, і якщо цей принцип не працює, то це криза, але ідеального голосування із 100% явкою ніколи не було. Зрозуміло, що зараз усі відчувають брак довіри. Таку думку, відповідаючи на запитання Гал-інфо під час прес-конференції у Львові з приводу перемоги на виборах міського голови Андрія Садового та його легітимності при низькій явці виборців, висловив аналітик ГМ «ОПОРА» у Львівській області Олександр Неберикут.

Він нагадав, що у 2010 році більшість у Львівській міській раді представляла меншість, зважаючи на явку, і зараз цей принцип знову проявився у Львові, коли меншість обрала міського голову.

«Виборці цього разу голосували двічі. І ті, хто прийшли проголосувати, показали, що мають свою позицію, мотив прийти і проголосувати саме так. Місцеві вибори завжди мають меншу явку, і ця влада є легітимною настільки, наскільки виборці проявили інтерес до виборів», - сказав Олександр Неберикут.

Голова правління ЛОГО ВГО «Комітет виборців України» Соломія Саврук своєю чергою пояснила, що явка у другому турі виборів міського голови Львова дійсно була нижчою, ніж у першому .

«Мотивація виборців, які не прийшли голосувати, могла бути такою, що жоден із кандидатів їм не підходив, і у такий спосіб вони висловили протест, не бажаючи обирати між цими кандидатами. Другий тур підвищив легітимність. Про те, чому так мало прийшло виборців на дільниці – це питання до кандидатів, які не змогли мобілізувати електорат, і до самих виборців, які саме в такий спосіб проявили свою позицію», - сказала Соломія Саврук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: