Завра у Ратуші відкриють фотовиставку з нагоди 90-ліття Спілки Української Молоді

Цьогоріч Спілка Української Молоді (СУМ) відзначає 90-ліття з часу заснування. З цієї нагоди в завтра, 21 листопада, на другому поверсі Львівської міської ради відкриють виставку СУМівських світлин під назвою «90 років на службі Богу і Україні». Експозиція охоплює період з 1925 року до сьогодні. Початок о 13.00 год, про це повідомили Дивись.Інфо Духовна велич Львова.

Спілка Української Молоді зародилася в 1925 році у Києві як підпільна організація, що ставила собі за мету звільнення української нації від завойовників та створення незалежної демократичної держави. Але в 1929 році спецслужби радянського режиму викрили її діяльність і заарештували учасників, засудивши у 1930 році на Харківському процесі СВУ-СУМ.

Більшість засуджених не повернулася з концтаборів. Зокрема, Миколу Павлушкова в числі 11 інших в’язнів розстріляли за наказом начальника соловецького концтабору на честь 20-тих роковин жовтневого перевороту. Після Другої світової війни, у 1946 році, СУМ відновилася на чужині за ініціативою української молоді, яка перебувала в таборах для переміщених осіб в англійській, американській та французькій зонах окупації Німеччини. Відтак, Спілка поширилася в багатьох країнах, де є українська діаспора. Відродження СУМ в Україні розпочалося вкінці 80-х років, коли піднялася нова хвиля боротьби за незалежність. Влітку 1989 року з’явилися перші осередки, які пізніше поширилися по всій Україні. 19 серпня 1989 року в підніжжі гори Маківка, що відома стрілецькою звитягою, молодь Львівщини проголосила створення СНУМ.

Нагадаємо, 12 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році». Серед переліку відомих подій в Україні, які цього року відзначатимуться на державному рівні – 90-ліття з дня заснування Спілки української молоді (СУМ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: