Мешканців Львова закликають до профілактики вірусних захворювань

Людина перебуває в оточенні поверхонь та предметів, які забруднені різними мікроорганізмами та можуть сприяти розповсюдженню інфекційних хвороб. Важливу роль у збереженні здоров’я людини відіграє проведення профілактичної дезінфекції, яка спрямована на попередження виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань серед населення, таких як туберкульоз, вірусний гепатит, грип, гострі кишкові, грибкові та інші інфекції.

Для проведення профілактичної дезінфекції приміщень, транспорту, речей, резервуарів для води, криниць можна звернутись до фахівців відділення дезінфектології Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» (телефони для довідок: 255-31-80, 255-31-81).

Цей вид дезінфекції здійснюється в закладах охорони здоров'я та підприємствах фармацевтичної, парфюмерно-косметичної, харчової промисловості, об'єктах комунально-побутового призначення (перукарні, косметичні салони, пральні, спортивно-оздоровчі комплекси, громадські туалети тощо), закладах громадського харчування і торгівлі, на рухомому складі та об'єктах забезпечення автомобільного, залізничного та водного транспорту, у дитячих та навчальних закладах, у місцях масового скупчення людей.

Профілактичну дезінфекцію здійснюють систематично з кратністю, регламентованою санітарними правилами або іншими нормативними документами.

Для профілактичної дезінфекції використовуються фізичні та хімічні методи. До фізичних методів належить механічне усунення збудників інфекційних хвороб (миття, чищення, витрушування, фільтрація), спалювання, кип’ятіння, пастеризація, обробка в дезінфекційній камері чи автоклаві. Вологе прибирання, провітрювання помешкань, чистка одягу та предметів побуту є найбільш простим та доступним способом запобігання та розповсюдження не тільки інфекційних хвороб, а також педикульозу (завошивленості), корости та грибкових захворювань в сім'ї. Спалюванню підлягають речі, що не мають цінності. Кип’ятіння, знезараження в автоклаві та дезкамері широко використовується для дезінфекції медичних виробів, аптечного та столового посуду, білизни, постільних та носильних речей. Пастеризація застосовується на підприємствах харчової промисловості для безпечного зберігання молочних та інших продуктів перед продажем населенню.

Хімічну дезінфекцію здійснюють дезінфекційними засобами, що згубно діють на збудників інфекційних хвороб. Сучасний асортимент дезінфекційних засобів досить різноманітний. Так, зараз на ринку України реалізується понад 80 найменувань дезінфекційних засобів, що дає можливість покупцеві вибрати якісні, ефективні, різної вартості препарати для проведення дезінфекційних робіт. Проте, треба пам’ятати, що якісний деззасіб повинен мати свідоцтво про державну реєстрацію, сертифікат якості, інструкцію із застосування, які зобов'язані надати фірма-реалізатор.

Особливу увагу необхідно приділяти профілактичній дезінфекції води, яку ми споживаємо. Якщо при централізованому водопостачанні здійснюється обов'язкове хлорування води, то кожен споживач, який використовує воду з колодязя, індивідуальних резервуарів повинен усвідомлювати, що знезараження води залежить тільки від нього. Тому рекомендується не рідше одного разу в рік чистити та дезінфікувати індивідуальні криниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: