Як президентську резиденцію на Глінки «під шумок» виборів продали

Напередодні місцевих виборів (20 жовтня) Львівська обласна рада “під шумок” виборчої кампанії продала з молотка будівлю президентської резиденції на вул. Глінки, 12. Резиденцію продано за 20 мільйонів 252 тисячі 400 гривень. Квадратний метр — орієнтовно 50 тисяч гривень. Спочатку стартова ціна становила майже 29 мільйонів, але оскільки це був шостий аукціон — вартість відчутно знизили. В аукціоні брали участь дві фірми: ТзОВ “Системи лояльності” (компанія зареєстрована на Кіпрі) та ТзОВ “Рітейл менеджмент системс”. Переможець торгів — ТзОВ “Рітейл менеджмент системс”. Про це повідомив “ВЗ” начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра.

Статут “Рітейл менеджмент системс” затверджено 4 грудня 2014 року. За інформацією “ВЗ”, компанія зареєстрована на Сихові — на вул. Хуторівка, 4-б. “Рітейл менеджмент системс” має двох засновників — ТзОВ “Компанія з управління активами “Актив” та ТзОВ “Мінпрод Галичини”. Уповноважена особа-керівник фірми, яка стала переможцем торгів, — Людмила Остапчук. Пані Людмила працює також начальником відділу постачання холдингу емоцій “!Фест”. Вона підтвердила “ВЗ” інформацію про купівлю будівлі президентської резиденції на вул. Глінки, 12.

Публічного анонсу торгів не було. Можна припустити, що дата аукціону важливого об’єкта була ретельно спланована — коли журналісти, представники громадських організацій зайняті виборами. Це, по суті, вдалий період для таких аукціонних оборудок, оскільки усі інші питання перебувають в тіні.

Збувся найгірший сценарій багатьох експертів — резиденцію продали “втіхаря” за заниженою ціною. Для цього є хитра схема: якщо на аукціоні ніхто не купить, то на наступних торгах можуть зробити 30% знижки. Аукціон можуть робити і двічі, і тричі… “Не погоджуюся, що продано за безцінь,— каже Микола Бандра.— Це некоректно. Якщо так дешево, тоді чому в аукціоні не брали участі десять учасників? Бюджет області поповнився більш як двадцятьма мільйонами гривень”.

Нагадаємо, частину суми від продажу резиденції чиновники облради обіцяли використати на енергозбереження в бюджетній сфері області (орієнтовно 15 мільйонів гривень), решту – на співфінансування проектів з державного бюджету, зокрема реконструкцію Львівського перинатального центру.

Журналіст “ВЗ” зателефонувала за поясненням до колишнього голови Львівської облради Петра Колодія: “Я не в курсі, що резиденцію продали. Коли? Її щось довго не продавали, щось не йшло. А як тепер продали — не знаю”. Петро Колодій пообіцяв з’ясувати для “ВЗ” деталі таємного аукціону. Після телефонного спілкування з чиновниками обласної ради Петро Колодій відповів: “Справді був аукціон, оголошення було опубліковане в пресі. Оскільки довкола цього питання був резонанс та велика увага громадськості, то, мабуть, це не давало змоги продати об’єкт. Можливо, через зайву увагу боялися брати участь в торгах, чи ціна була зависока. Не знаю, чому на останній аукціон не запросили громадських активістів, журналістів”.

Епопея з продажем майна резиденції тягнеться півтора року. Деякі депутати облради вважали за потрібне продати об’єкт, який пустує, не приймав президентських делегацій. Зокрема, конфлікт виник через міні-басейн, на який щороку з обласної скарбниці виділяли понад 100 тисяч гривень, а на утримання будівлі — 170 тисяч. Облрада визначила на конкурсі експертну фірму (ПП “Отава”), яка оголосила стартову ціну об’єкта. Будинок площею 400 “квадратів” разом з огорожею та землею (ділянка в оренді) торік оцінили у майже 29 мільйонів гривень. Квадратний метр будинку резиденції – 58 тисяч гривень. Крок аукціону — 10% від вартості лота. Після двох невдалих торгів (ніхто не подав заяви на аукціон) чиновники Львівської облради вирішили “заморозити” торги і чекати кращих часів. І ось, схоже, кращі часи для когось настали.

Ще один “нюанс” — під які цілі обласна рада продала президентську резиденцію. У депутатських кулуа­рах обговорювали можливі варіанти — фітнес-центр, міні-готель, будинок для дітей-сиріт, дитячий садочок. Для житла будинок ніхто не купить, бо ціна занадто висока. Микола Бандра сказав, що зараз приміщення резиденції активно ремонтують, бо останнім часом там завелася пліснява.

Людмила Остапчук відмовилася розповісти “ВЗ”, під які цілі холдинг емоцій “!Фест” взяв адміністративний будинок, режимний об’єкт. Мовляв, не знає, це не її компетенція.

Джерело: Високий замок online — http://wz.lviv.ua/ukraine/150917-yak-prezydentsku-rezydentsiiu-na-hlinky-pid-shumok-vyboriv-prodaly

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: