Львівська міська рада підписала мирову з активістами щодо ремонту площі Юра (текст)

Львівська міська рада підписала мирову угоду з активістами громадської ініціативи «Врятуй сквер Св. Юра» щодо реконструкції площі. Відтак, уже сьогодні тут планують відновити роботи, аби у якнайкоротші терміни запустити тролейбус для мешканців Львова.

Як підкреслила керівник юридичного управління Гелена Пайонкевич, міськрада виконала зобов’язання, попередньо усно покладені на неї активістами щодо прозорості та оприлюднення усіх необхідних документів у мережі. Таким чином, сторони досягли консенсусу і підписання сьогоднішнього документу є свідченням хорошого результату співпраці між сторонами судового процесу. «Ми дискутували з колегами над умовами цієї мирової угоди довший час. Ще до її підписання, ми почали виконувати її умови. Ми говоримо про те, що станом на вчора на сайті були опубліковані всі документи щодо реконструкції та ремонту, як цього вимагала громадськість. Окрім цього, станом на зараз, мирова угода підписана між трьома сторонами: позивачем, Львівською міською радою та виконавчим комітетом. Очікуємо підписання від Інспекції Архбудконтролю до кінця сьогоднішнього дня. І наша позиція є такою, що ми підписали цей документ для того, аби всі сторони його виконали і досягли найкращого результату», – зазначила вона.

Як додав головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, ця мирова угода є хорошим прецедентом для того, аби наступні міські конкурси проводити максимально відкрито. «Зараз є мирова угода між сторонами, які судилися. Це добрий приклад того, коли неймовірно затягнутий процес справді титанічної давності, який був у ті часи зроблений направду непрозоро, став добрим прецедентом для того, аби всі наступні конкурси робити максимально прозоро, і щоб не було таких неприємних моментів в історії нашого міста. Тому, як на мене, це дуже добрий консенсус, і я сподіваюсь на якнайшвидший запуск тролейбусів через пл. Св. Юра», – відзначив Чаплінський.

МИРОВА УГОДА

м. Львів «3» грудня 2015 р.

Коновал Марта Володимирівна (місце проживання: 79016, м. Львів, вул. Городоцька,**** ; індивідуальний ідентифікаційний номер: ****), далі – „Сторона-1”, та
Державна архітектурно-будівельна інспекція України (місцезнаходження: 01133, м. Київ, бульв. Лесі Українки, 26; код ЄДРПОУ: 37471912), далі – «Сторона-2», в особі _______________________________________________________________________________, який діє на підставі ______________________________________________________________,
Виконавчий комітет Львівської міської ради (місцезнаходження: 79008, м. Львів, пл. Ринок, 1; код ЄДРПОУ: 26256622), далі – «Сторона-3», в особі _______________________________________________________________________________, яка діє на підставі довіреності, виданої _____________________________________________,
Львівська міська рада (місцезнаходження: 79008, м. Львів, пл. Ринок, 1; код ЄДРПОУ: 04055896), далі – «Сторона-4», в особі _______________________________________________________________________________, яка діє на підставі довіреності, виданої _____________________________________________,
усі разом– «сторони»,
будучи дієздатними та повноважними для підписання цієї мирової угоди, не порушуючи публічний порядок, діючи добровільно, без фізичного чи психічного тиску зі сторони будь-кого, стверджуючи вільність нашого волевиявлення, його відповідність внутрішній волі кожного з нас і відсутність зловмисної домовленості між нами, не помиляючись щодо обставин, які мають істотне значення, розуміючи значення своїх дій і правові наслідки цієї мирової угоди, бажаючи настання таких наслідків, вважаючи умови цієї мирової угоди вигідними для кожного з нас, не вводячи в оману один одного щодо обставин, які мають істотне значення, стверджуючи укладення цієї мирової угоди при відсутності тяжких для сторін обставин, а також повну відповідність її умов чинному на день її підписання законодавству України,
вирішили врегулювати спір на основі взаємних поступок і зафіксувати умови примирення, уклавши цю Мирову угоду (далі – «мирова угода») про таке:

1. Сторона-1 погоджується на те, щоби її позовні вимоги не розглядались Львівським окружним адміністративним судом у справі № 813/4127/15 (далі – справа) у зв’язку з досягненням примирення між сторонами на умовах, які викладені у мировій угоді,та за умови залучення Сторони-3 і Сторони-4 до цього судового процесу як відповідачів або вступу їх у справу третіми особами з самостійними вимогами на предмет спору.
2. Сторона-2 зобов’язується:
- належно виконувати вимоги чинного законодавства України при здійсненні владних повноважень стосовно проведення реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові, зокрема і скверу, що розташований на цій площі;
- не чинити перешкод у реалізації умов примирення, зафіксованих у мировій угоді;
- сприяти в їх реалізації, якщо така необхідність буде зумовлена чинним законодавством України.
3. Сторона-3 зобов’язується провести ефективне службове розслідування щодо фактів неправомірного знищення зелених насаджень під час будівельних робіт з реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові у період з травня по листопад 2015 р. включно.
З цією метою з дня підписання мирової угоди всім зацікавленим особам надається 2 (два) тижні для подання Стороні-3 доказової бази, яка свідчить про факти неправомірного знищення зелених насаджень під час будівельних робіт з реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові у період з травня по листопад 2015 р. включно. Після завершення вказаного строку впродовж наступних 2 (двох) тижнів Сторона-3 проводить ефективне службове розслідування щодо вказаних фактів (тобто таке, в результаті якого будуть встановлені та притягнуті до юридичної відповідальності особи, винні у неправомірному знищенні зелених насаджень під час будівельних робіт з реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові у період з травня по листопад 2015 р. включно).
4. Сторона-3 зобов’язується забезпечити проведення технічної інвентаризації та паспортизації скверу на пл. Святого Юра у м. Львові як об’єкта благоустрою у строк не пізніше 31 (тридцять першого) грудня 2015 р.
Визначений у цьому пункті мирової угоди обов’язок Сторони-3 вважається повністю (належно) виконаним у разі, якщо станом на 31 (тридцять перше) грудня 2015 р. завершена технічна інвентаризація та паспортизація скверу на пл. Святого Юра у м. Львові, про що свідчать належно оформлені документи.
5. Сторона-4 зобов’язується до 31 (тридцять першого) грудня 2015 р. відновити юридичний статус скверу на пл. Святого Юра у м. Львові як об’єкта благоустрою міста шляхом прийняття ухвали про внесення (повернення) скверу на пл. Святого Юра у м. Львові до переліку скверів Галицького району м. Львова з визначенням у цьому акті чітких меж і площі вказаного скверу, які були встановлені ухвалою Львівської міської ради № 1163 від 26.01.2012 р. «Про затвердження переліку та меж скверів Галицького району м. Львова» в редакції, що існувала до внесення змін в ухвалу Львівської міської ради № 1163 від 26.01.2012 р. ухвалою Львівської міської ради № 4369 від 26.02.2015 р.,і з урахуванням зміни у площі та межах цього скверу, яка матиме місце внаслідок прокладення нової дороги для руху винятково тролейбуса (по одній смузі в обидва боки)повзновий корпус науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка».
Визначений у цьому пункті мирової угоди обов’язок Сторони-4 вважається повністю (належно) виконаним у разі, якщо станом на 31 (тридцять перше) грудня 2015 р. набрала чинності ухвала Сторони-4, якою скверу на пл. Святого Юра у м. Львові відновлений юридичний статус скверу як об’єкта благоустрою міста, цей сквер віднесений вказаною ухвалою до скверів Галицького району м. Львова з межами та площею, які були встановлені ухвалою Львівської міської ради № 1163 від 26.01.2012 р. «Про затвердження переліку та меж скверів Галицького району м. Львова» в редакції, що існувала до внесення змін в ухвалу Львівської міської ради № 1163 від 26.01.2012 р. ухвалою Львівської міської ради № 4369 від 26.02.2015 р., і з урахуванням зміни у площі та межах цього скверу, яка матиме місце внаслідок прокладення нової дороги для руху винятково тролейбуса (по одній смузі в обидва боки) повз новий корпус науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка».
6. Сторона-4 зобов’язується при ухваленні бюджету м. Львова на 2016 рік передбачати у цьому бюджеті кошти, необхідні та достатні для проведення капітального ремонту території (ревіталізації) скверу на пл. Святого Юра у м. Львові.
Визначений у цьому пункті мирової угоди обов’язок Сторони-4 вважається повністю (належно) виконаним у разі, якщо бюджет м. Львова на 2016 рік у первинній його редакції передбачає виділення коштів, необхідних і достатніхдля проведення капітального ремонту території (ревіталізації) скверу на пл. Святого Юра у м. Львові.
7. Сторона-3 і Сторона-4 зобов’язуються у І (першому) півріччі 2016 року забезпечити проведення (початок і завершення) капітального ремонту території (ревіталізації) скверу на пл. Святого Юра у м. Львові.
Визначений у цьому пункті мирової угоди обов’язок Сторони-3 і Сторони-4 вважається повністю (належно) виконаним у разі, якщо станом на 30 (тридцяте) червня 2016 року у повному обсязі виконано роботи з капітального ремонту території (ревіталізації) скверу на пл. Святого Юра у м. Львові.
8. Сторона-3 і Сторона-4 зобов’язуються:
- забезпечити завершення проведення реконструкції пл. Святого Юра у м. Львовізгідно з належно оформленою документацієюпроекту «Реконструкція (відновлення) площі Святого Юра зі спорудженням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у м. Львові», яка вимагається чинним законодавством України для проведення такої реконструкції з урахуванням того, що реконструйована площа знаходиться в межах історичного ареалу м. Львова, на території цієї площі знаходиться сквер із зеленими насадженнями, які мають особливу цінність для фахівців;
- забезпечити виконання у процесі проведення реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові, зокрема і скверу, що розташований на цій площі, вимог чинного законодавства України, у тому числі того, що регулює проведення робіт з реконструкції таких об’єктів;
- організувати у процесі проведення реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові прокладення нової дороги винятково для руху тролейбуса (по одній смузі в обидва боки) повз новий корпус науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка», звівши до мінімуму та лише з боку вказаного корпусу втручання у територію скверу на пл. Святого Юра у Львові,не допускаючи встановлення з боку скверу тролейбусних зупинок;
- у разі необхідності видалення зелених насаджень для прокладення вказаної дороги забезпечити проведення такого видалення згідно з вимогами чинного законодавства України та лише з боку нового корпусу науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка»;
- забезпечити встановлення на території скверу на пл. Святого Юра у м. Львові нового повноцінного дитячого майданчика;
- забезпечити недопущення нищення, псування, забруднення скверу на пл. Святого Юра у м. Львові як частини довкілля та об’єкта благоустрою міста, заподіяння цьому скверу іншої шкоди, зокрема недопущення нищення чи псування зелених насаджень на його території;
- забезпечити належну охорону та відновлення, зокрема лікування, до завершення реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові зелених насаджень на території скверу, що знаходиться на цій площі, а також проведення його додаткового озеленення;
- самостійно або на прохання Сторони-1 надавати останній копії будь-яких документів, яких стосується наступний пункт мирової угоди.
9. Для забезпечення виконання взятих згідно з мировою угодою зобов’язань і перед фактичним відновленням (продовженням) робіт з реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові:
1) Сторона-3 і Сторона-4 зобов’язуються не пізніше дня підписання мирової угоди організувати та провести прес-конференцію з оприлюдненням на ній умов мирової угоди;
2) Сторона-3 забезпечує оприлюднення на веб-сайті Львівської міської ради копій:
- усіх наявних документів, що стосуються проведення реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові та є необхідними для її проведення згідно з чинним законодавством України (впродовж 1 (одного) тижня з дня підписання мирової угоди);
- висновку щодо вартості та обсягів робіт з прокладання на пл. Святого Юра у м. Львові нової дороги для руху тролейбуса (по одній смузі в обидва боки) у порівнянні з вартістю та обсягами робіт з відновлення дороги, яка існувала до початку проведення робіт з реконструкції пл. Святого Юра і тепер перетворена на пішохідну ділянку (впродовж 1 (одного) тижня з дня підписання мирової угоди);
- експертного висновку щодо найменувань (родових і видових), стану, вартості та кількості зелених насаджень у сквері на пл. Святого Юра у м. Львові, що можуть підлягати вирубуванню у разі прокладання нової дороги для руху тролейбуса (по одній смузі в обидва боки), та можливих сум компенсації за вирубку таких дерев для міського бюджету (впродовж 1 (одного) тижня з дня підписання мирової угоди);
- звіту про результати проведеного на виконання мирової угоди службового розслідування щодо фактів неправомірного знищення зелених насаджень під час будівельних робіт з реконструкції пл. Святого Юра у м. Львові у період з травня по листопад 2015 р. включно (впродовж 1 (одного) тижня з дня завершення такого розслідування);
- будь-яких інших документів, що стосуються пл. Святого Юра у м. Львові та скверу, що на ній знаходиться, які будуть виготовлені після підписання мирової угоди (впродовж 1 (одного) тижня з дня створення відповідного документа).
3) Сторона-3 зобов’язується у день підписання мирової угоди надати Стороні-1 копії всієї розробленої та погодженої відповідно до чинного законодавства України документації проекту «Реконструкція (відновлення) площі Святого Юра зі спорудженням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у м. Львові» з усіма змінами, що були внесені до неї станом на день такого підписання.
10. Сторони зобов’язуються впродовж 2 (двох) тижнів з дня підписання мирової угоди сформувати за рішенням Сторони-3 робочу комісію, завданням якої є узгодження порядку виконання таких умов мирової угоди, які зумовлюють необхідність залучення незалежних експертів у сфері містобудування та благоустрою з тим розрахунком, щоби кількість зазначених незалежних експертів не була меншою, ніж кількість представників сторін у вказаній робочій комісії, а перелік цих незалежних експертів був погоджений зі Стороною-1 або запропонований нею.
Робоча комісія функціонує до виконання сторонами усіх умов мирової угоди таздійснює, зокрема: підготовку технічного завдання на проведення капітального ремонту території (ревіталізації) скверу на пл. Святого Юра у м. Львові; обрання архітектора для розробки проекту такого ремонту (ревіталізації); обрання (погодження) виконавця відповідних робіт і контроль за їх виконанням; узгодження проблемних питань щодо виконання умов мирової угоди спільними рішеннями, що підписуються всіма членами робочої комісії.
Такі узгоджені спільні рішення є обов’язковими для виконання, а їх прийняття відбувається на засіданнях робочої комісії гласно та відкрито без формального обмеження присутності громадськості та представників засобів масової інформації.
11. Сторона-2, Сторона-3 і Сторона-4 засвідчують, що взяті ними зобов’язання за мировою угодою не суперечать їх повноваженням і не порушують іншим чином законодавство України, а також те, що чинне законодавство України не містить норм, які ускладнюють або унеможливлюють виконання мирової угоди.
У разі виявлення таких суперечностей або ускладнень сторони зобов’язуються добросовісно вживати усі необхідні заходи задля усунення таких суперечностей або ускладнень шляхом внесення змін до мирової угоди чи іншим чином упродовж 2 (двох) тижнів з дня виявлення вказаних суперечностей або ускладнень.
12. Сторона-2, Сторона-3 і Сторона-4 не можуть за своєю ініціативою змінювати в межах своїх повноважень правові приписи їх актів, зміна яких призведе до ускладнення або унеможливить виконання мирової угоди.
Якщо необхідність у внесенні цими сторонами змін у правові приписи виданих ними актів буде зумовлена прийняттям іншими суб’єктами актів, що мають вищу юридичну силу, сторони зобов’язуються добросовісно вживати усі необхідні заходи задля забезпечення можливості виконання мирової угоди шляхом внесення змін до неї або іншим чином упродовж 2 (двох) тижнів з дня виникнення обставин, що зумовлюватимуть необхідність у внесенні Стороною-2, Стороною-3 або Стороною-4 змін у правові приписи виданих ними актів.
13. Після виконання всіх умов мирової угоди сторони підписують акт приймання-передачі результатів виконання мирової угоди. З дня підписання такого акта Сторона-1 втрачає права, встановлені у п. 15 мирової угоди.
14. Мирова угода стає обов’язковою для сторін після її підписання і набрання законної сили ухвалою Львівського окружного адміністративного суду про закриття провадження у справі №813/4127/15 у зв’язку з примиренням сторін, але може почати виконуватися Стороною-2, Стороною-3 і Стороною-4 до набрання законної сили такою ухвалою.
15. Якщо Сторона-2, Сторона-3 або Сторона-4 порушує, не виконує або неналежно виконує будь-які обов’язки, встановлені мировою угодою, а ухвала Львівського окружного адміністративного суду про закриття провадження у справі №813/4127/15 у зв’язку з примиренням сторіннабрала законної сили,Сторона-1 має право передатицю ухвалу суду до відповідного органу державної виконавчої служби для примусового виконання, а також право звернутись до суду з клопотанням про відновлення провадження у зазначеній справі.
16. У разі внесення змін до мирової угоди після набрання законної сили ухвалою Львівського окружного адміністративного суду про закриття провадження у справі №813/4127/15 у зв’язку з примиренням сторін будь-яка сторона може звернутися до цього суду з клопотанням про поновлення провадження у вказаній справі для його подальшого закриття у зв’язку з примиренням сторін відповідно до змінених умов мирової угоди.
17. Мирова угода складена та підписана у п’яти ідентичних примірниках.

Коновал
Марта Володимирівна
_____________________________________________________
Державна архітектурно-будівельна інспекція України

_____________________________________________________
Виконавчий комітет
Львівської міської ради

_____________________________________________________
Львівська міська рада

_____________________________________________________

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: