Після 5 років судової тяганини у Тустані знесли незаконне будівництво готелю

Про це сьогодні 9 грудня під час прес-конференції сказав директор Державного історико-культурного заповідника «Тустань» Андрій Котлярчук, повідомляє Дивись.Інфо.

28 листопада у Сколівському районі Львівської області біля руїн середньовічної фортеці Тустань, на території державного заповідника знесли фундамент незаконного готельного комплексу, який приватний забудовник почав зводити ще п’ять років тому.

За словами Андрія Котлярчука, готельний комплекс біля підніжжя фортеці хотів збудувати бізнесмен з Борислава Михайло Щур. Його дружина є власницею землі, де вели незаконне будівництво.

«Фундамент будувався на приватній ділянці, яка є у межах комплексної охоронної зони пам’ятки. Це буферна зона, де заборонено будь-яке будівництво, не пов’язане з використанням пам’ятки. Ділянка була для сільськогосподарського використання. Забудовник відкрито ігнорував приписи управління охорони культурної спадщини, міліції, прокуратури. Лише у судовому порядку нам вдалося зупинити будівництво. За цей час забудовник намагався швидко звести будову. На момент зупинки робіт був закладений потужний фундамент і порушено археологічний культурний шар», – сказав Андрій Котлярчук.

Після втручання Сколівського районного суду будівництво готелю було зупинено. Для мирного врегулювання конфлікту забудовнику надали іншу ділянку, більшу за площею. Взяти ділянку підприємець погодився, але домовленості врегулювати конфлікт проігнорував. За рішенням суду будівництво визнали незаконним, було скасовано відповідні рішення Підгорецької сільської ради та державний акт. У травні 2014 року рішенням суду забудовника зобов'язали  знести самочинно збудований фундамент.

«Якби було зведено цілий готель, то він би зашкодив візуальному сприйняттю пам’ятки. Такі будови зруйнували б ландшафт: зовсім по-іншому б сприймалась пам’ятка і село з самої фортеці. Крім того, комплексна охоронна зона – це ділянка, де заборонені будь-які земляні роботи без археологічних досліджень. Тобто, викопавши величезний котлован, забудовник позбавив майбутні покоління можливості досліджувати цю територію», – сказав Андрій Котлярчук.

Окрім того, унаслідок масштабних земляних робіт, які були проведені безпосередньо на території заповідника, було змінено русло місцевого струмка. Через це проти підприємця було порушено кримінальну справу за ст. 298 Кримінального кодексу України: «Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини».

За словами Котлярчука, знести незаконний фундамент вдалося лише після втручання нинішнього голови Львівської облради Олесандра Ганущина і заступника голови Верховної Ради України Андрія Парубія, а також завдяки підтримці громадськості та медійному розголосу. Лідером боротьби із забудовником був тодішній директор заповідника Василь Рожко, який сьогодні працює начальником управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури.

Довідка:

Наскельна фортеця Тустань — пам’ятка історії, археології, архітектури та природи, яка не має аналогів у Європі. Наскельну фортецю Тустань, і взагалі поняття наскельної архітектури науковому світові відкрив Михайло Рожко. Саме він досліджував пам'ятку з 1971 р.

Державний історико-культурний заповідник «Тустань» був створений у 1994 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: