Гібридна приватизаційна війна

   У мерії хочуть ліквідувати відділи приватизації житлового фонду, щоб натомість створити… таку ж комунальну структуру!

   Працівники Франківського відділу приватизації державного житлового фонду нарікають: мерія безпідставно й необґрунтовано хоче їх ліквідувати, щоб створити ідентичний структурний підрозділ із такими ж функціями та обов’язками — єдиний міський центр приватизації житла, не маючи на те жодних виправданих мотивів. Чиновники ж запевняють — такий крок зробили для оптимізації роботи.
   До 2013 року у Львові існувало 5 відділів приватизації житлового фонду для кожного району, окрім Сихівського, мешканців якого обслуговував Галицький відділ. У 2013 році, у зв’язку зі зменшенням обсягу роботи, ухвалою Львівської міської ради було затверджено рішення про закриття Шевченківського, Личаківського та Залізничного відділів та передання їхніх функцій Галицькому та Франківському. «Ми погодилися на таке укрупнення, адже попит на послуги зменшився — приватизація не є безкінечною, — розповідає Володимир Паньків, юрист Франків-ського відділу приватизації державного житлового фонду та екс - керівник Залізничного відділу приватизації. — Безперечно, це рішення зобов’язувало керівників провести скорочення людей. Галицький, Личаківський, Залізничний відділи скоротили своїх працівників, натомість Шевченківський не скоротив нікого, в результаті чого виникла проблема — вони хотіли, щоб усі працівники перейшли звідти на роботу до нашого Франківського відділу, але ж обсягу роботи такого нема. Тому ці працівники залишаються досі «висіти» в повітрі». 
 
   В середині липня цього року депутати Львівської міської ради голосують ще одну ухвалу щодо ліквідації наявних відділів приватизації житла та створення комунальної установи «Львівський міський центр приватизації державного житлового фонду». Згідно з ухвалою, комунальну установу повинні були створити до 1 вересня й з цього дня почати ліквідацію відділів приватизації. «Відділи приватизації були створені на виконання закону про приватизацію державного житлового фонду і передбачені відповідно до статті 8 Закону України про приватизацію державного житлового фонду. Це виключно функції, які передбачені державою та стосуються оформлення документів. Відділи приватизації є госп-розрахунковими,  тобто перебувають на самоокупності, на послугах громадян за оформлення документів, адже ці послуги є платні. Ми працюємо, дихаємо, не перебуваємо в стадії банкрутства, то для чого нас ліквідовувати, — каже Ігор Дутка, начальник Франківського відділу приватизації державного житлового фонду. — Ця ухвала — результат  непрофесійної роботи команди Садового, адже затверджена з порушенням чинного законодавства. Її проголосували 14 липня, а з 1 вересня вже хотіли закрити відділи приватизації. Вони хотіли закрити нас без права правонаступництва, водночас, нове ще не створене. Згідно з законом, працівників мали попередити за два місяці, цей термін теж не витриманий. Як можна було ухвалювати такий документ?», пише Ратуша
 
   За словами Ігоря Дутки, жодного адекватного обґрунтування для ліквідації відділів приватизації нема — адже бюджет вони не обтяжують, а нова структура, яку планують створити чиновники, буде виконувати ті ж функції. «Повинно бути якесь обґрунтування, чому ж нас хочуть закрити, з якою метою. Відповідно до регламенту підготовки ухвал, повинна бути аналітика, яка ж ціль ліквідації — виявилось, що там вакуум, пояснення, аргументації немає жодної.  Для чого створювати альтернативну структуру, яка буде виконувати ті самі функції, надавати ті самі послуги? Тим паче, поки цей центр будуть створювати, зупиниться надання послуг людям, — каже він. — Ми подали до суду, і суд першої інстанції забезпечив наш позов, зупинивши дію ухвали 14 липня.  Проте позаминулого тижня знову був судовий процес, де справа вирішилась не на нашу користь — нам відмовили в позові. На нашу думку, на суддю чинився тиск. Тепер ми готуємо апеляційну справу і будемо обстоювати свої права й надалі».
 
Уляна ДЕПУТОВИЧ
 
   Інна Свистун, начальник управління комунальної власності Львівської міської ради:
   «В нас колись було 5 відділів приватизації житла. Їх на сьогодні два: Франківський відділ приватизації та Галицький — ті, які працюють. Попередні роки було рішення виконкому, де було доручено провести процедуру приєднання тих відділів, які були — Личаківського, Шевченківського та Залізничного — до двох, що залишились на сьогодні, — Галицького та Франківського. Працівників Личаківського відділу скоротили, так як і Залізничного, один працівник із якого був переведений у Франківський відділ. З Шевченківським відділом приватизації сьогодні в нас є проблема, бо його повноваження виконує Франківський відділ, хоч працівники його досі рахуються на роботі. Рішення та ухвала сесії про ліквідацію відділів та створення єдиного міського центру приватизації житлового фонду зумовлена тим, що на сьогодні кількість повноважень та обов’язків цих відділів суттєво зменшилась. Якщо раніше на місяць працівники відділу приватизації оформляли 300 заявок на приватизацію, то тепер ця цифра в десять разів менша. Водночас, у місті є квартири, які підлягають приватизації, тому має бути той чи інший підрозділ, який буде цим займатись. Є необхідність у подальшій приватизації, саме тому було вирішено задля оптимізації створити у Львові єдиний центр приватизації житла, адже така кількість працівників нині не потрібна. 
 
Мешканці оплачують послуги за оформлення документів, і ці гроші використовують відділи приватизації житла на заробітну плату працівникам та на інші організаційні питання, пов’язані з роботою відділу. Якщо ці кошти скеровувати в бюджет, і бюджет буде їх розподіляти на заробітну плату, абсолютно нічого не зміниться. Інший варіант, що новий центр приватизації буде працювати за тією самою системою. Але на сьогодні ще не ухвалено кінцеве рішення, яким чином буде працювати цей центр. Розглядається питання про те, щоб мешканці взагалі не несли ніяких витрат і оформлення документів було безкоштовне. Відповідно, зарплату працівникам нараховували з бюджету. Нині комісія працює над питанням затвердження положення та створення міського центру приватизації житла на виконання ухвали, яку було затверджено».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: