У Львові протестували 602 осіб на ВІЛ та інші соціально небезпечні захворювання

В рамках заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, з 27 листопада по 1 грудня 2015 р. у восьми регіонах країни було організовано безкоштовне добровільне консультування та тестування усіх охочих осіб на наявність маркерів ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів В та С (ВГВ та ВГС). У місті Львові протестували 602 особи, у 4 (0,7%) осіб виявлено позитивний результат на ВІЛ-інфекцію, у 4 осіб (0,7%) – на сифіліс, 5 (0,8%) – на вірусний гепатит В та у 8 осіб (1,3%) – на вірусний гепатит С.

Загалом, тестуванням було охоплено понад 3,5 тисяч осіб. Додатково в Міжнародний день боротьби зі СНІДом було забезпечено функціонування мобільних амбулаторій та кабінетів «Довіра» в усіх обласних центрах країни за подовженим графіком.

Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль, Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, Регіональний директор GIZ в Україні та в Республіці Білорусь Сабіне Мюллер, Регіональний директор ЮНЕЙДС у країнах Східної Європи та Центральної Азії Віней Салдана, Директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова, Директор «Ашан Україна» Мішель Ларівьєр, а також Посол доброї волі ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії Віра Брежнєва, 27 листопада 2015 р. на прес-конференції презентували старт нової хвилі спільної інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ в Україні під гаслом «Не Дай СНІДу Шанс!».

В рамках соціальної акції «Не Дай СНІДу Шанс!», що проходила за підтримки компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням Уряду Німеччини, у десяти гіпермаркетах AШАН у містах Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Одеса та Львів 28 листопада 2015 р. з 12.00 до 18.00 для 3 069 осіб було проведено безкоштовне добровільне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс. Також в ході акції розповсюджувалися тематичні інформаційні матеріали та відбулися інтерактивні освітньо-профілактичні заходи за участю молоді та студентів.

За підсумками акції, у 23 осіб (0,9 %) виявлено позитивні результати тестування на ВІЛ-інфекцію, у 21 (0,7 %) – на сифіліс, у 27 (1,0 %) – на вірусний гепатит B та у 67 (2,5 %) – на вірусний гепатит С. Найвищу поширеність ВІЛ зафіксовано у м. Одесі (1,2%) та м. Кривий Ріг (2,2%), тобто в регіонах з традиційно високими рівнями поширеності ВІЛ-інфекції.

Крім того, в 5 містах – Вінниця, Дніпропетровськ, Київ, Кривий Ріг, Ірпінь – за ініціативи МБФ «Альянс громадського здоров’я», було протестовано на вокзалах 564 особи, серед яких 11 (1,9 %) – з позитивними результатами тестування на ВІЛ-інфекцію. При додатковому обстеженні проб крові від 92-х осіб за допомогою ІФА, у 7 осіб виявлено вірусний гепатит С (7,6%) та у 1 особи – ВГВ (1,1%). Слід підкреслити, що серед осіб, які пройшли тестування на вокзалах, виявилося майже вдвічі більше осіб з ВІЛ-інфекцією та майже втричі – осіб з вірусним гепатитом С, що опосередковано свідчить про більшу кількість серед них як представників груп ризику (зокрема – споживачі ін’єкційних наркотиків), так і осіб, що мігрують.

Отримані дані потребують подальшого вивчення та проведення системних досліджень національного масштабу. Соціальні ініціативи та інформаційно-освітні акції, проведені у співпраці державного та громадського сектору, здійснюють значний вплив на свідомість громадян та спонукають їх до більш відповідального ставлення до власного здоров’я та регулярного медичного обстеження, задля попередження небезпечних захворювань та їх своєчасного виявлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: