І Шептицький не розсудить… Крихке перемир’я у Львові закінчилося блокуванням робіт у парку Святого Юра

На початку грудня активісти громадської ініціативи «Врятувати сквер Святого Юра» та Львівська міська рада підписали мирову угоду. Згідно з нею, у парку повинні були зрізати дев’ять дерев, які заважали для будівництва дороги громадського транспорту, а також місто зобов’язувалося повернути скверу його статус. Проте мирова тривала лише три дні.

Деталі з’ясовував журналіст Дивись.Інфо.

Будівництво пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому викликало немало дискусій серед архітекторів, будівельників, громадських діячів та львів’ян. Встановлення монументу Шептицькому 2015 року передбачало повну зміну організації руху вулицею Листопадового Чину. Через наближеність дати відкриття пам’ятника у мерії вирішили конфлікт заморозити, бо активісти виступили проти побудови біля корпусів «Львівської Політехніки» дороги, а відтак і винищення парку.

У мерії вирішили конфлікт розморозити ближче до зими, коли і так будь-які будівельні робити виконувати буде неможливо. Дивним було рішення будівельників почати будівельні роботи, а ще дивнішим те, що побудувати дорогу пообіцяли впродовж двох тижнів навіть попри дощі та сніг.

Так от, 2 грудня 2015 року між захисниками скверу та міською радою було підписано мирову угоду. Чиновники виконали зобов’язання, попередньо усно покладені на них активістами щодо прозорості та оприлюднення усіх необхідних документів у мережі. Ніби дійсно по-мирному розійшлися і конфлікт вичерпано, реконструкція скверу відновиться і львів’яни отримають новий сучасний сквер. Та вже в понеділок, 7 грудня, навколо парку розгорається новий скандал.

Активісти звинуватили представників міськради у порушенні домовленостей, які були зазначені у підписаній мировій угоді. Через це роботи у сквері зупинилися знову. Блокувальники будівництва пояснили, що нарахували в парку 16 свіжих пнів – попри те, що домовилися з міськрадою про дев’ять. «Ми повірили обіцянкам адміністрації Садового, що все буде згідно підписаної мирової, але чиновники знову показали свою натуру», - написали учасники спільноти «Врятувати сквер».

Водночас, у кабінетах ЛМР запевняють, що усі роботи виконують згідно із погодженим планом, тож боятися львів’янам нічого. Зокрема, начальник юридичного управління Львівської мерії Гелена Пайокевич зазначає, що зараз готується ухвала про повернення скверу його статусу з метою включити розгляд ухвали до порядку денного сесії міськради 17 грудня.

12341133_574162109401033_9107737124197467266_n (1)
Керівник «Львівавтодору» Олег Береза повідомив – щодо законності та правильності зрізання більшої, аніж обумовлено у підписаній мировій угоді, кількості дерев у міськраді буде проведено відповідне службове розслідування. Олег Береза зазначив: «Постало питання про те, що начебто спиляно більшу кількість дерев, аніж було передбачено мировою угодою з активістами. Однак, на жаль, це рішення не готували ні «Львівавтодор», ні ті учасники, які підписували цю мирову: кількість дерев, яку необхідно зрізати, нам надало управління екології, яке ж і готувало відповідні документи. Відтак, звісно ж, у міській раді буде проведено відповідне службове розслідування на предмет того, чи правильно було все це зроблено, і, відповідно, прийнято певні управлінські рішення, якщо буде встановлено чиюсь вину».

Втім в управлінні екології щодо зрізаних дерев у Сквері святого Юра впродовж тижня коментарів не надавали.

12313952_574160326067878_5511135932792566568_n
«Звісно, в ідеалі хотілося б зберегти Сквер повністю, але цифри на цій інфографіці говорять самі за себе. І це ми ще не рахували, яку площу було б за проектом Кузьмака - Федика замощено в Сквері водонепроникним покриттям (т.зв. "грецька ваза" з питними фонтанчиками) і, фактично, також вилучено з екосистеми Скверу», - зазначають активісти.
Наразі ж ремонтні роботи в сквері Святого Юра призупинені, а фахівці розглядають два шляхи вирішення ситуації - або ж влада буде чітко дотримуватись вимог і прислухатись до думки громадськості, або місто отримає продовження конфлікту від якого потерпатимуть прості львів’яни.

Андрій СОРОКА, Дивись.Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: