Львів починає міжнародний збір коштів для завершення «Простору Синагог»

Міжнародну кампанію, мета якої – зібрати майже 68 тис. євро для втілення проекту «Простір Синагог», почали у Львові. Завдяки цим коштам організатори планують завершити перший етап створення меморіального громадського простору «Простір Синагог», що постане на тому місці, де до Голокосту діяли приватна синагога «Золота Роза», Велика міська синагога та Бейт Гамідраш (Будинок Навчання). Підтримати проект можуть усі охочі. Деталі на сайті: http://jewish.lviv.travel.

Проект «Простір Синагог» є наслідком дискусій, досліджень, розробки проектів, які тривали більше 7 років. Це робота, навколо якої об’єдналися учені, експерти, представники єврейської громади Львова та світу і міські чиновники. Метою такої тривалої співпраці є як вшанування історії євреїв у Львові, так і створення умов для кращого розуміння «спільного» у питаннях міської історії та спадщини.

Ключовий лейтмотив проекту: «Єврейська історія Львова – це спільна спадщина і відповідальність».

27 липня на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міської ради розпочалася консервація вцілілих залишків синагоги «Золота Роза». На сьогодні консервацію завершено, влаштовано спеціальну дренажну систему, очищено фундаменти колон та біми.

Другим кроком проекту «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність» є територія Бейт Гамідрашу (Будинку Навчання). 1 жовтня тут стартували облаштувальні роботи з перетворення закинутого двору, відгородженого металевим парканом, на тихе зелене місце для роздумів над минулим і діалогу між сучасниками. Роботи почалися з очищення території від кущів і дерев, якими вона заросла за останні 25 років, і розбирання розбитих бетонних блоків, встановлених у 1980-х роках. На сьогодні автентичний фундамент повністю очищено від бетону, створено спеціальний шар з піску та гідротекстилю. Тривають роботи з маркування фундаменту білими бетонними блоками. Дизайн блоків став результатом численних тестів і випробувань та був розроблений спеціально для цієї території.

Презентація проекту «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність» як проекту, спрямованого на вшанування єврейської історії, усвідомлення трагедії Голокосту, збереження спільної спадщини, відбулася під час просвітницької програми «Єврейські дні у Ратуші» влітку. Його було презентовано з різних перспектив: архітектурної, пам’яткоохоронної, історії та спадщини євреїв у Львові та єврейських організацій і спільнот у Львові та світі. Відео з презентації дивіться тут: http://www.lvivcenter.org/en/videoarchive/jewishdays/1778-15-08-05-synagogue-square/

Детально з бюджетом проекту «Простір Синагог» можна ознайомитися тут: http://jewish.lviv.travel/uk/funding/

Організаторами проекту «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність» є Центр міської історії (директор – Софія Дяк), Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) (директор проекту – Іріс Гляйхманн) та Львівська міська рада (начальник управління охорони історичного середовища – Лілія Онищенко).

Контакти для преси: Володимир Бєглов, менеджер з комунікацій | [email protected] | http://facebook.com/volodymyrbeglov

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: