Львів реалізує низку культурних проектів

У п’ятницю, 11 грудня, на офіційному сайті ЮНЕСКО було оголошено список 47 міст з 33 країн світу, які увійшли у мережу Creative Cities за креативність в одному з семи напрямків: ремесло і народне мистецтво, дизайн, гастрономія, література, музика, медіа мистецтво, фільми. Львів отримав статус Місто літератури ЮНЕСКО, тим самим став першим містом України, яке удостоїлось цього титулу та ввійшло до всесвітньої мережі «Creative cities».

«Я вітаю всіх нас з тим, що Львів отримав статус Міста літератури ЮНЕСКО. Це дуже важливо ввійти до цієї міжнародної мережі, яка була створена для популяризації літератури в цілому світі і для нових туристичних маршрутів. Я розглядаю отримання цього статусу як великий аванс для нашого міста і для всіх організацій, інституцій, які працюють у сфері літератури і книговидання. Звичайно, Львів має свою літературну і книжкову історію. Але, на жаль, вона відома, навіть в Україні, не настільки широкому гронові осіб, як би того хотілося, не такому загалові, який справді може створити видимі туристичні потоки і велику зацікавленість. Тому перед нами стоїть завдання – створення літературного міфу Львова. Для туристів важливі міфи, привабливі історії, які зроблять необхідним приїзд сюди і ознайомлення з цим містом.

Нам потрібно більше фестивалів. Ми маємо Форум видавців, і проведення такого великого заходу стало вагомим чинником того, що ми отримали цей статус. Але вже в першій заявці нам вказували на те, що одного Форуму замало. Активізувалася робота Медіатеки і Книгарні «Є», де постійно відбуваються заходи, з’явився Місяць авторського читання. Цього мало, треба більше і краще. Перед нами велика робота. Я дуже тішуся з того, що Львівська міська рада добре розуміє важливість цього проекту і вже задекларувала, що буде робити все можливе для того, щоби він розвивався», - розповіла директор ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

Метою проекту є сприяння соціальному, економічному і культурному розвитку міст як у розвинених країнах, так і в тих, які розвиваються.

Програма передбачає тісну співпрацю на рівні державних, приватних, громадських ініціатив, а також міжнародну співпрацю.

«Ми не отримали аплікацію на пустому місці. Ми намагалися виокремити в останній аплікації, що у Львова є історія. Питання тільки в тому, що ми маємо підтримувати літературний міф. Коли ми говоримо про Львів – місто літератури, міфом є те, в що ми маємо повірити і чого дотримуватись. Це візія власного міста, яку ми маємо пропагувати тепер на міжнародному рівні. Нам дали можливість ввійти в середовище міст літератури, і ця можливість грандіозна. Ми стоїмо поряд з Дубліном, з Едінбургом, з літературними містами, які не викликають питань, чому ці міста – міста літератури. Ми тепер маємо вийти на рівень, коли будемо говорити, що ми – місто літератури, і ні в кого не виникатиме здивувань з цього приводу.

Проект «Львів – місто літератури» - це напрям нашого розвитку. Фактично, зараз ми маємо старатися, щоби кожен з тих проектів, які ми заклали в аплікацію, був втілений на високому якісному рівні, тому що нам прийдеться за нього звітувати і відповідати.

Будь-який статус можна втратити, але це буде ознакою деградації міста загалом. Наш внутрішній дух львів’ян не дозволить нам цього, бо ми маємо просто працювати. Любов до книги в нас закладено, але ми маємо її плекати, вдосконалювати. На такому шляху ми не втратимо цей статус.

Ми подаємо окрему програму стратегічних проектів. Вкінці року подамо певний звіт, що ми за рік зробили в напрямку літератури. На даний момент в нас вже є певні проекти, які ми виконали. Плануємо за рік виконати ще низку речей, щоб вкінці подати хороший якісний звіт.

Насамперед, це прийняти програму підтримки і розвитку читання. Це міська програма, яка включає в себе багато проектів, перша в Україні, яка буде спрямована на розвиток читання у нашому місті. В нас є середовище, яке треба підтримувати і розвивати. Зараз ми працюємо з кластером книговидавців, щоби він відчув себе впевнено у місті.

Є і амбітні проекти. Це медіатеки, культурні центри у районах міста, які будуть пропагувати і читання, і літературу, і творчість загалом в різних куточках міста. Управління культури ЛМР зараз працює над проектами «Медіатека Рясне» і «Медіатека Сихів». Сподіваємося, що наступного року нам вдасться попередньо затвердити візуалізацію і наповнення. Окрім того, є проекти, які вже почали діяти – це сенсотека і урбан-бібліотека. Але ці приміщення потребують ремонту, обладнання. Сенсотека потребує специфічного обладнання. Ми шукаємо на це грантову підтримку і думаємо над включенням цього в бюджет розвитку міста. За наявності статусу Міста літератури ми маємо іміджеву перевагу перед міжнародними грантами», - зазначила т.в.о. начальника управління культури ЛМР Богдана Брилинська.

«Надання Львову статусу Місто літератури ЮНЕСКО є видатним фактом з декількох причин. Насамперед, це надзвичайно важливо стати в один ряд з відомими літературними містами. А з іншого боку, це боротьба, яку ми пройшли, поки отримали цей статус. Це була наша друга спроба, бо з першої нашу заявку відхилили, нечітко пояснюючи чому.

Ми можемо говорити про книгу у Львові в різних вимірах. З одного боку, книга – це культура. З іншого боку, книга – це освіта, ми виховуємося і ростемо інтелектуально. Так склалося, що у Львові книга – це ще й економіка. У Львові є розвинутий ІТ-кластер, кластер туризму, і ми бачимо їхні результати. Так само у місті є можливість побудувати кластер поліграфічної промисловості, книгодрукування. Саме тому для нас важливо на всіх рівнях підкреслювати, що книга – це головний продукт, який потрібен і для освіти, і для книгодрукування, поліграфії, і для культури, і як історична спадщина. На перетині багатьох інтересів ми маємо концентрацію зусиль, яка, я сподіваюся, виллється і в покращення освіти, і культурного виховання, і бізнесу в нашому місті», - зазначив Олександр Кобзарев, директор КУ «Інститут міста».

Література є лише однією з декількох категорій «Creative cities». Інші напрямки включають музику, кіно, засоби масової інформації, гастрономію, прикладне та народне мистецтво та дизайн.

Отримання почесного титулу «Місто літератури ЮНЕСКО» насамперед є іміджевою перевагою, яка стане поштовхом для розвитку літературного процесу, підвищення якості культури читання у місті, дозволить залучити міжнародні кошти та дасть можливість Львову стати більш помітним та впливовим на мапі світової культури.

«Коли чотири року тому ми загорілися цією ідеєю, ми, мабуть, не вірили, що це станеться. Зараз час взятися за роботу, бо ми тепер маємо певні зобов’язання. Ми зараз десь між Едінбургом і Ульяновськом. Я б хотів, щоб ми були точно кращими за Ульяновськ і точно негіршими, ніж Едінбург», - додав менеджер літературних проектів Григорій Семенчук.

Над текстом аплікації працювали: Ольга Муха, Богдана Брилинська, Григорій Семенчук, Наталія Вінярчук, Тарас Гакавчин, Оксана Дарморіз, Олександр Кобзарев, Надія Литвин, Ірина Подоляк, Ірина Магдиш, Олександра Коваль, Лариса Лугова, Ярина Мельник.

Разом зі Львовом цього року титул «Місто літератури ЮНЕСКО» також отримали: Барселона (Іспанія), Тарту (Естонія), Любляна (Словенія), Багдад (Ірак), Монтевідео (Уругвай), Ноттінгем (Велика Британія), Обідуш (Португалія), Ульяновськ (Росія).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: