Боєць "Айдару" привіз до Львова виставку вишиванок зі зони АТО

Вчора, 17 грудня, в НУ «Львівська Політехніка» представили виставку «Вишивка: захист, спротив, зброя. Евакуйована колекція», яку привіз айдарівець Микола Павлюченко, повідомляє Дивись.Інфо

Виставку «Вишивка: захист, спротив, зброя. Евакуйована колекція» привіз Микола Павлюченко, боєць добровольчого батальйону «Айдар». Після поранень і демобілізації він замінив військову зброю на зброю духовну. За його словаим, евакуйована колекція старовинного українського одягу – це речовий доказ того, що Донеччина та Луганщина – також Україна.

«Цю колекцію довгий час збирала народна майстриня зі Старобільська Єлизавета Главатська – ця жінка дуже гарна людина і справжня патріотка свого краю. Багатьом експонатам колекції від 150 до 200 років.  Я викупив в неї цю колекцію старовинного одягу, яку збирали її мама та бабуся. Цей одяг охоплює й орнаментовані "вирізуванням" та "біллю" жіночі сорочки, також оздоблені оксамитом юпки, керсетки, пояси та спідницю. Усе це й засвідчує спільну українську традицію, адже одяг завжди був і є ідентифікатором етносу», - розповів Микола Павлюченко.

Микола Павлюченко додає, що саме вишитим орнаментом на цих сорочках, їх кроєм та стилем шиття можна довести, що на території сучасної Луганщини і Донеччини корінним населенням слід вважати саме українців. Крім того, на цих рукотворних речах можна побачити, як гармонійно поєднуються стилі Київщини, Полтавщини і у чомусь, можливо, й Прикарпаття, що загалом свідчить про спільну українську традицію і звичаї одного народу.

На виставці були представлені фотознімки, які були зроблені Миколою Павлюченком та його друзями в зоні АТО.

«Сподіваюся, побачивши зроблені нами світлини, люди відчують, що творилося з нашими душами під час війни. Цією фотовиставкою ми також намагаємося поєднати  минуле й сьогодення і створити своєрідний синтез часу. Адже представлені артефакти показують історико-культурну тяглість українства, невмирущість народної традиції Великого Стилю», - сказав Микола Павлюченко.

Після подорожі Україною, колекцію оновлять і відреставрують. Потім „айдарівець” планує повернути її у Старобільськ, аби тамтешня молодь виховувалась на українських традиціях.

Довідка:

Микола Павлюченко – боєць добровольчого батальйону «Айдар», голова правозахисного козацького товариства «Базавлуцька Січ», ініціатор всеукраїнської громадської акції «Піднімемо з землі дідівські хрести», автор пам’ятного знаку вдячності лікарям, які рятували майданівців, добровольців АТО та воїнів ЗСУ, постійний організатор дитячих таборів для дітей зі Сходу України в Карпатах.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: