Хлорована тюрма для дельфінів в Трускавці

Неефективне державне управління перешкоджає проведенню оперативної перевірки законності функціонування дельфінарію у місті Трускавець.

Пише Дивись.Інфо з посиланням на Соцпортал.

На початку листопада цього року усупереч протестам екологів та зоозахисників у Львівській області відкрили дельфінарій.

«Діяльність цієї установи підпадає під пряму законодавчу заборону, – каже Наталія Вишневська, представник громадської ініціативи «Захист тварин у Львові», – Нові зміни до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а саме стаття 25, забороняють діяльність дельфінаріїв без природної морської води. Місто Трускавець знаходиться на значній відстані від морських водойм, тому, з дуже великою вірогідністю, у цьому закладі немає відповідних умов для утримання дельфінів».

Протягом 2015 року неодноразово щодо проведення комплексної перевірки трускавецького дельфінарію до Державної екологічної інспекції у Львівській області офіційно зверталися представники Молодіжного відділення Національного екологічного центру України (МВ НЕЦУ). Але й досі така перевірка не була проведена.

«Через бюрократичну процедуру подання запиту щодо перевірки діяльності закладів, які можуть порушувати закон, Державна екологічна інспекція у Львівській області ненавмисно затягує виконання своїх обов’язків та здійснення діяльності для попередження правопорушень, – каже Катерина Полянська, Голова Молодіжного відділення НЕЦУ. Але відкриття дельфінарію у Трускавці анонсувалось на широкий загал вже тоді, коли відповідна заборона вже діяла. Чому і на якій підставі було видано дозвільні документи? Чому не було застосовано жодних превентивних заходів?».

Офіційні звернення щодо порушень законодавства були надіслані у Міністерство екології та природних ресурсів України, Генеральну прокуратуру України, Львівську обласну державну адміністрацію, Департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, Трускавецьку районну державну адміністрацію, Трускавецьку міську раду та у Головне управління національної поліції у Львівській області. Але дельфінарій відкрився й продовжує працювати, незважаючи на те, що утримання дельфінів у дельфінаріях суперечить статтям 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», згідно з якими умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби, а місце утримання тварин повинно бути обладнане таким чином, щоб забезпечити можливість контакту тварин із природним для них середовищем. Дельфінарій у Трускавці не відповідає цим вимогам чинного законодавства України.

Відлов та використання дельфінів з комерційною метою заборонені Законом України «Про Червону книгу України» (стаття 19). Наказом Міністерства екології та природних ресурсів № 328 від 20 вересня 2011 року «Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного і Азовського Морів» заборонено вилучення дельфінів з природного середовища існування. Дельфіни також занесені до Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS.

Дельфінарії в Україні будуються і функціонують без дотримання «Правил і норм утримання дельфінів в умовах неволі», що чинні від 06.12.2012.

Німецьким Товариством захисту тварин “ProWal”задокументовано катастрофічні умови утримання тварин в дельфінаріях України. Дельфіни утримуються в маленьких басейнах і використовуються з комерційною метою для дайвінгу і плавання з дельфінами, дельфінотерапії, проведення шоу-програм, святкування днів народжень, проведення фото сесій, вечірок, дискотек з гучною музикою…

«Дельфіни мають жити на волі! Які шоу-програми?! Які плавання в них на спині?! Дискотеки! Це дикі тварини, хижаки, дім яких – море, а не бляшанка з хлорованою водою. Чому люди можуть навчити своїх дітей товпами ходячи в дельфінарій ? Як можуть дельфіни вилікувати чужих дітей, якщо вони самі хворі від хлорованої води, втрати свободи, сім’ї та тренувань, які базуються на недоїданні та відчутті голоду? Люди віддалилися від природи, вони перестали відчувати страждання інших живих істот. Жоден дельфінарій не замінить волю. Жоден дельфінарій не сприяє підтриманню життєздатної популяції дельфінів» – Катерина Полянська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: