Штурм Львівського адмінсуду

Феміда своїх не здає. СБУ стверджує: винні

Спочатку офіційна інформація: 14 грудня Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримали на хабарі двох суддів Львівського апеляційного адміністративного суду. Про це повідомив прес-центр СБУ.  «Через посередників-адвокатів судді отримали 6 тис. доларів за рішення про поновлення на роботі працівника прокуратури», — йдеться в повідомленні. В рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України, проводяться слідчі дії, поінформувала прес-служба СБУ.
   Тепер — цікава інформація. Нині на офіційному сайті СБУ інформації про затримання двох суддів… уже НЕМА! Це наводить на дивні думки, що не все, мабуть, виглядає так феєрично, як інформували громадськість. Тепер — експрес-аналіз подій на основі доступної та здобутої «Ратушею» інформації. 
Cпершу знову офіціоз: «Львівський апеляційний адмінсуд поділяє бажання правоохоронних органів продемонструвати активні заходи щодо боротьби з корупцією в державі. Однак, на наше переконання, неприпустимим є встановлення верховенства закону шляхом його порушення.
    Поширення свідомо неправдивої інформації, фальсифікація правоохоронними органами фактів, тобто свідома дезінформація ЗМІ, які мимоволі стали заручниками чи то халатності прес-служб, чи спланованого інформаційного вкиду, шкодить не лише судовій системі. Не було затримання суддів на хабарі, не було вилучення грошей, але було ще раз безпідставно посіяно сумнів у доброчесності судової системи… Про всі подальші свої кроки, зокрема щодо оскарження дій правоохоронних органів будемо інформувати», — прокоментувала Ольга Давид, прес-секретар ЛААС. Як бачимо, навіть в офіційній заяві лунають нотки торжества, мовляв, не спіймали, а говорите… Отже… 
 
Напередодні Дня суду медіа і адвокатські захристя облетіла звістка: двоє суддів Львівського апеляційного адмінсуду (Львів, вул. Стецька — Саксаганського), у народі ще відомого, як «суд імені судді-посівальника Зварича»  І. та К. (останній вже мав неприємності з законом на Дрогобиччині) та їхній спільник, адвокат, у ході проведення спецоперації Головної військової прокуратури разом із Центральним апаратом СБУ затримані за хабар аж в шість тисяч доларів США за ухвалення рішення на користь позивача — екс-прокурора. Справді, 14.12.2015 року за ухвалою  Шевченківського суду м. Львова військова прокуратура із залученням спецпризначенців, в найкращих традиціях «стояти-боятися — працює спецназ!», забігли в приміщення суду (до речі, маючи пластикову магнітну карточку на вхід). Хлопці зі зброєю почали веселим гуртом бігати поверхами, бо, вочевидь, погано вивчили місцевість і план розташування будівель. Спецназ помилково забіг навіть у приймальню голови суду, якого, очевидно, сплутали з однією з осіб, на яких «прямо вказав заявник». Добре, що з’ясували на місці, «ху із ху», а то в кайданках міг би опинитися сам пан Богаченко, що, без сумніву, аж ніяк не покращило б йому передсвяткового настрою. Згодом спецпризначенці залетіли в кімнату, де сиділи відразу кілька суддів, і зажадали від них викласти на стіл усю валюту, яку ті мають при собі. Саме тому в кадри, які облетіли всю Україну, потрапили близько 600 доларів США, які не є предметом злочину, а є особистими коштами двох суддів і не мають жодного стосунку до цієї кримінальної справи. Якщо кому цікаво, то ці сфотографовані купюри відразу ж суддям і повернули. До речі, про букву закону: судді, панове, у нас недоторканні, тобто ці двоє, які були не в темі, не в схемі, і не в долі, цього разу дали себе добровільно обшукати, вивертаючи назовні кишені. Наступного разу, навчені цим досвідом, судді, найімовірніше, цього робити вже не будуть. Друге: зауваження до прес-служби СБУ: суддів не можна ЗАТРИМАТИ, їхній злочин можна хіба що ЗАДОКУМЕНТУВАТИ. Тобто і гроші, і суб’єкти-хабароотримувачі — не ті… А де  ж ТІ? 
 
   Поспішаємо розчарувати всіх, хто чомусь вважав, нібито автором заяви про вимагання хабара в силові структури був колишній працівник Львівської облпрокуратури пан Осташевський. Це наклеп. Останньому в поновленні на роботі ОСТАТОЧНО відмовлено, і навіть нема про що тут говорити. Заявником виявився екс-прокурор Маржан Роман Валерійович, колишній прокурор Чортківської прокуратури (Тернопільщина), який просив скасувати дисциплінарне стягнення і поновити його на роботі. Саме він вийшов на таємничого адвоката, який пообіцяв йому за кілька тисяч доларів (як читач звернув увагу, я не вживаю цифру «шість») «порішати» з суддями суду «імені Зварича» справу про його поновлення. Прокурор відразу ж 16 листопада поінформував про це прокуратуру. Сайт Львівського апеляційного адмінсуду за 14.12.2015 року НЕ МАЄ в розкладі цієї справи, призначеної до слухання суддями, які потрапили в поле зору СБУ, І. та К.  Таке рішення на його «користь» було ухвалене  раніше (9 грудня 2015 року), а рішення суду апеляції, як відомо першокурсникам юрфаку універу, набуває чинності з моменту проголошення... То що — гроші несли постфактум? Чи просто доносили решту суми?
 
   Кажуть, що адвоката з грошима взяли на вході в адмінсуд (тоді виникає логічне запитання: А ЩО САМЕ планували вилучити у суддів під час обшуку? — Авт.) Чи, можливо, обшук проводили для того, щоб зняти аудіозаписувальну апаратуру, яка підтвердила факт отримання хабара? І чому гіпотетичних хабарників двоє, адже в колегії справу слухали ТРИ судді? В СБУ явно щось замовчують, і це «щось» потім стане для багатьох несподіванкою. Почали курсувати чутки, що посереднику передавали одну суму, а той адвокатові — іншу (значно меншу). Можна спрогнозувати, що судді тепер категорично впиратимуться, що адвокат-переносник купюр, мав закрити питання саме з ними, і тоді адвоката можна буде притягнути за статтею «шахрайство». Хоча за інформацією, яка надійшла з Києва, у верхах вперто проштовхується питання про необхідність зняття із двох підозрюваних суддів недоторканності. Тобто якісь РЕАЛЬНІ докази в «бійців» тихого фронту таки є? Якщо це так, то вже невдовзі до екс-голови цього суду «посівальника» пана Зварича, який уже сьомий рік «париться» на «кічі» в колонії, можуть приєднатися його двоє колег, котрі наразі носять не ватяні куртки, а мантії, на яких, про всяк випадок, нема кишень…
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: