«Війни» за чорне золото по-львівськи

Приблизно 300 гірників шахт Львівської області , які належать державному підприємству «Львіввугілля»,  у вівторок, 12 листопада, зранку почали безупинно ходити пішохідним переходом у селі Смереків поблизу Жовкви.  Тим самим блокували рух транспорту на трасі "Львів-Жовква-Рава-Руська" на знак протесту проти невиплати зарплати за листопад минулого року.

 Шахтарський страйк розпочався ще 2 січня. Першим відмовилися спускатися під землю гірники шахти «Степова», мотивуючи це тим, що з ними не розрахувалися за попередній місяць роботи. Пізніше до колег доєдналися і шахтарі з «Межирічанської». Виплатити заборговане гірникам пообіцяли до 9 січня.

Цього зроблено так і не було. Як результат  - понад шість годин автомобільна траса міжнародного значення була заблокована, а шахтарі частково домоглися свого – щоб їх почула влада.

Заборгованість  шахтарям за листопад склала майже 60 мільйонів гривень. «Ми вийшли на акцію протесту  з вимогою виплати заборгованості з зарплати за листопад  і зарплату за грудень в повному обсязі»,  - повідомив журналісту Дивись.Інфо Голова Незалежної профспілки гірників шахти «Степова» Віталій Оніжук.

Заборгованість з заробітної плати шахтарям ДП "Львіввугілля"  в день же перекриття дороги пообіцяли виплатити не пізніше 20 січня цього року. «Кошти у сумі 500 млн гривень передбачені в Державному бюджеті на погашення заборгованості із заробітної плати за 2015 рік. Проте вони повинні пройти необхідні процедури і надійдуть шахтарям не пізніше 20 січня 2016 року», - розповів на прес-конференції т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугіллля» Андрій Дяченко.

Крім того, він поінформував, що за листопад заборгованість із заробітної плати працівникам ДП «Львіввугілля» становить 54%, що в грошовому еквіваленті дорівнює 58 млн гривень при місячному фонді заробітної плати 93-95 млн гривень. Також керівник пояснив, що заробітна плата сплачується до 20 числа поточного місяця за попередній місяць, тому наразі про заборгованість за грудень 2015 року не йдеться.

Перекриттям дороги шахтарі домоглися і того, що їхнє питання розглядали на  черговій сесії Львівської обласної ради.  Зокрема, депутати попросили при розгляді змін до бюджету на 2016 рік відновити держпрограму підтримки вугледобувних підприємств та часткового покриття собівартості вугілля й передбачити для ДП «Львівугілля» 1 мільярд гривень.

У Львівській ОДА переконані, що протести шахтарів та зупинка шахт в області  мають замовний характер і спрямовані на знищення ДП «Львіввугілля». «Йде боротьба між приватними компаніями і ДП «Львіввугілля» на знищення державного підприємства, це боротьба за ринок вугілля», - зауважив на сесії ЛОР керівник Львівської області Олег Синютка.

Андрій Дяченко з ДП «Львіввугілля» повідомив, що некеровані акції протесту шахтарів на Львівщині почалися на шахтах, які постачають вугілля на Бурштинську ТЕС, яка входить до компанії «ДТЕК Західенерго».  «Йдеться про те, щоб нішу, яку на ринку займають шахти «Степова», «Лісова», заповнили інші структури. Тоді ці шахти збанкрутують, прийде дядя Ахметов і все скупить», - додав депутат ЛОР Ігор Грабінський.

Про те, що не все так просто у вугільній галузі Львівщини підтверджує і голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Зокрема, в інтерв’ю радіостанції «Голос Столиці» він повідомив, що серед вимог пікетувальників також «подолати корупцію і прибрати «наглядачів» з галузі. Уряд призначає міністра, який руйнує галузь, міністр вводить «наглядачів», в підсумку ці люди і управляють міністром».

Сьогодні, 13 грудня, профспілки шахт зберуться на загальні збори, аби визначити свої подальші дії.  Голова профспілки шахта «Межирічанська» Василь Лісняк розповів Дивись.Інфо, що наразі в якій формі відбуватиметься протест не відомо – основне, що про проблеми шахтарів заговорили. Тепер їх залишилося вирішити.

Андрій Сорока, Дивись.Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: