Спілка архітекторів закликала підтримати дії та містобудівну політику Юліана Чаплінського

Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України опублікувала на своєму офіційному веб-сайті звернення, де висловила стурбованість щодо тиску, який зараз здійснюють на головного архітектора міста Юліана Чаплінського. Також вона закликала громаду міста й забудовників підтримати посадовця мерії у прагненні зробити містобудівну політику Львова публічною і прозорою, повідомляє Дивись.Інфо.

Текст звернення подаємо нижче.

«Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України стурбована тиском, який останнім часом здійснюють на головного архітектора міста Львова – Юліана Чаплінського.

Заангажовані публікації в окремих ЗМІ, дивний пікет під міською радою (на якому самі пікетувальники не могли чітко пояснити, хто вони такі і чому виступають проти головного архітектора), своєю скерованістю й організованістю наштовхують на думку про їхній замовний характер. Усі ці події дивним чином збіглись в часі зі спробою Ю. Чаплінського прозоро і публічно висвітлювати інформацію про будівництва, наміри забудови та перспективні проекти в місті – зокрема, після публікації ним, на вимогу архітектурної громади Львова, у відкритому доступі он-лайн-карти скандальних забудов міста. Очевидно, що публікація такої карти боляче вдарила по прибутках нечистих на руку забудовників, які будують без дозволів або з перевищенням дозволеної поверховості.

Також головний архітектор міста почав активно впроваджувати практику широкого розгляду проектів на архітектурно-містобудівних радах, розроблення детальних планів територій із відповідними громадськими слуханнями, а також започаткував функціонування он-лайн-карти містобудівних умов і обмежень міста та містобудівної документації. Усі ці заходи зробили діяльність управління архітектури та головного архітектора максимально прозорою і публічною, що зводить до мінімуму можливість зловживань, адже це створює рівні конкурентні умови для забудовників і проектантів, підвищує престиж архітектурної професії, а також страхує львів’ян від купівлі житла в недобросовісних забудовників, що будують із порушенням законодавства.

Спілка архітекторів завжди дуже відповідально та прискіпливо ставиться до містобудівної політики у Львові, і ми серед перших готові критикувати владу та чиновників у разі не відповідності їхніх рішень інтересам громади міста. Проте ми й перші готові «підставити плече» підтримки, якщо такий тиск, на нашу думку, лише імітує «гнів громадянського суспільства» і скерований винятково на задоволення фінансових інтересів недобросовісних підприємців.

У зв’язку з цим, Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України висловлює свою підтримку діям та містобудівній політиці головного архітектора міста Львова Юліана Чаплінського і закликає громадськість міста, міську владу та забудовників приєднатися до цієї підтримки.

Разом ми зможемо продовжити втілення започаткованих ініціатив і створити у Львові прозоре, відкрите та рівне конкурентне середовище як для проектантів, так і для забудовників. Впевнені, що не лише архітектори, але й більшість законослухняних будівельних організацій та девелоперів хочуть працювати в цивілізованих, відкритих та рівних для всіх ринкових умовах, де є підтримка для проектів, що реалізуються законно, і де дотримуються жорсткою політики несприйняття щодо незаконних забудов.

Просимо доручити зачитати цей лист на черговому засіданні ЛМР голові депутатської профільної комісії, а зі свого боку зобов’язуємось і як представники громадянського суспільства надалі контролювати архітектурно-містобудівну діяльність ЛМР у нашому місті», – йдеться у тексті звернення.

b1f600f7-24a4-4e45-b05a-d7de7b7d0a4a

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: