Кожен учасник АТО має право отримати п'ять ділянок, - голова Держгеокадастру Львівщини

Андрій Кавецький  призначений на посаду керівника Держгеокадастру Львівщини в липні 2015 року. Журналіст Дивись.Інфо поговорив з керівником львівського обласного управління про реорганізацію, виділення земельних ділянок учасникам АТО та нові проекти Держгеокадастру .

Рік перезавантаження

- На посаді керівника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Ви працюєте майже півроку. На що робили основний акцент у своїй роботі?

- За півроку роботи ми активно працюємо з виділенням ділянок учасникам АТО, проводимо земельні аукціони з продажу прав оренди земель сільськогосподарського призначення, моніторимо земельні ділянки в області. Львівщина довгий час займала перше місце в країні за виділеними земельними ділянками учасникам АТО, нині ми на другому місці. Серед лідерів Львівщина і за кількістю надходжень до бюджету з проведення земельних аукціонів. Активно займаємось відкриттям Поземельних книг для того, щоб наповнити базу і спростити процедуру оформленням земельних ділянок.

- Чи співпрацюєте з громадськими організаціями, активістами, враховуєте їх думку?

- Так, адже з перших днів призначення на посаду, відчув на собі особливість регіону, посилену увагу громадськості до діяльності Держгеокадастру. А щодо співпраці з громадськими активістами області, то вона дуже добре налагоджена. При головному управлінні Держгеокадастру у Львівській області працює Громадська рада, до складу якої входить понад десять громадських організацій, співпрацюємо зі всіма громадськими активістами, представниками військових, переселенців, які звертаються до нас з питань забезпечення їх земельними ділянками. Постійно працює комісія при Держгеокадастрі Львівщини з питань забезпечення учасників АТО земельними ділянками, де збираються представники від громадських організацій, приймають відповідні рішення спільно з нашими працівниками, а ми обов’язково зважаємо на їхню думку.

18b1a02e-1d95-4051-aa76-ed03704e1a15

Цей формат ми продовжуємо і надалі, додатково розширили співпрацю з численними громадськими організаціями Львівщини, наповнили рубрику на сайті максимально корисною для учасників АТО інформацією. На доручення Держгеокадастру України здійснюємо роботу із збільшення площ зарезервованих земель для передачі їм у власність.

Львівщина серед лідерів областей України  за виділенням земель учасникам АТО

- Яка ситуація з виділенням земельних ділянок учасникам АТО на Львівщині?

- Наше управління розпоряджається тільки земельними ділянками сількогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів, і обов`язково за погодженням з сільськими радами. На сайті Держгеокадастру у Львівській області є перелік ділянок, які зарезервовані для учасників АТО. Кожен учасник АТО, як і інші громадяни України, має право отримати земельну ділянку для будівництва житлового будинку, для введення садівництва, особистого селянського господарства, індивідуального дачного будівництва та гаражного будівництва – це першочергові права військових.

- Але чи є проблеми з виділенням земель для військових?

- Ми намагаємось надавати земельні ділянки всім учасникам АТО, проте можемо відмовити, якщо місцева рада не дає погодження, або людина вже скористалась своїм правом на приватизацію землі, втім це буває дуже рідко. Львівщина позитивно ставиться до учасників АТО і ми цінуємо те, що вони робили і роблять для збереження мирного неба.

- Військовий може обрати земельну ділянку лише за місцем реєстрації?

- Ні, не лише, отримати земельну ділянку можна на всій території Україні, але за погодженням з місцевими радами.

- Скільки земельних ділянок вже отримали військові на Львівщині?

- З початку запровадження ініціативи про забезпечення учасників АТО земельними ділянками у Львівській області військовослужбовці отримали у власність 2267 земельних ділянок, загальною площею - 337 гектарів. Держгеокадастр області ухвалив 1802 рішення про надання військовослужбовцям у власність земельних ділянок, загальною площею 244 гектари. Також нами надано 3709 первинних рішень учасникам АТО, триває процес оформлення. Землі розташовані поза межами населених пунктів.

Оформити земельну ділянку за чотири місяці  - реально

- З якими проектами плануєте працювати в цьому році?

- Головою Держгеокадастру України, М. Мартинюком, ініційовано Пілотний проект зі спрощеного оформленням земельних ділянок в два візити до Центру надання адміністративних послуг, і Львівщина потрапила до переліку областей, де він здійснюється. Тобто, людина приходить до ЦНАП, пише заяву з проханням надати земельну ділянку, подає документи, а в термін до чотирьох місяців вдруге приходить до ЦНАП-у, і забирає витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку. Це спрощена система, яка мінімізує контакти людини з чиновниками, тобто людям не потрібно ходити, просити різноманітні довідки, записуватися на прийом до керівників. Ця спрощена система дасть змогу людям набагато швидше отримати документи на право власності. В середньому процедура оформлення землі триває рік, а завдяки пілотному проекту ми плануємо це робити до чотирьох місяців.

- Держгеокадастр також є вагомою структурою держави, яка наповнює бюджет, зокрема, проведенням аукціонів...

- Ми активно проводимо аукціони з продажу права оренди с/г земель, всі отримані гроші за результатами аукціону скеровуються у бюджет місцевої ради, на території якої є земельна ділянка. Найцікавіший аукціон на Львівщині був за право оренди землі на території Княжівської сільської ради, у Сокальському районі, адже вартість земельної ділянки зросла в 11 разів - стартова ціна була 44 тисячі гривень, а продали її більше,  ніж за півмільйона гривень. Також цікавий аукціон ми провели у Радехівському районі -  там право оренди 200 га землі продали за 814 тисяч гривень. Загалом Львівщина отримала 6,3 мільйона гривень з продажу права оренди земельних ділянок через аукціони минулого року.

2467e5b7-6a18-422a-8e1b-0a98cc5e0d7e

Особливу увагу проведенню земельних аукціонів приділятимемо і цього року, як перспективного напрямку детінізації використання земель, відповідального користування ними та залучення додаткових коштів до бюджетів місцевих рад на користь розвитку громад Львівщини.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: